Energie opwekken en recreëren in 1 park
- Project
- Duurzame Energie & Energieopslag
In de buurt van het Gelderse Hengelo komt NLSolarpark De Kwekerij, een park van 7 hectare met onder meer 8.000 zonnepanelen en tuinconcepten van NL Greenlabel.
Begin maart hebben de initiatiefnemers van dit park groen licht gekregen van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland op hun SDE+-subsidieaanvraag om dit park aan te leggen. “Niets staat de aanleg van dit park meer in de weg”, legt projectontwikkelaar Ton Koenders uit. “Hier gaan het opwekken van duurzame energie en recreëren hand-in-hand. SDE+ vergoedt het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en die van duurzame energie over een periode van 15 jaar.”
Duurzame producten promoten
De subsidietoezegging is in zijn ogen een belangrijke stap geweest om het park rendabel te exploiteren. “De volgende stap is de verkoop van zonnepanelen aan geïnteresseerden, die daarmee duurzame energie kunnen opwekken zonder de lasten van panelen op het eigen dak. Over deze mogelijkheden voor geïnteresseerden komen de initiatiefnemers voor de zomer met meer informatie.”
Voor ondernemers die duurzame producten promoten, wordt het solarpark de plek om hun bedrijf te promoten. Bij de aanleg en het onderhoud worden alleen aantoonbaar duurzame materialen gebruikt. Daarnaast wordt zuinig met water omgegaan en wordt het aantal restproducten en de hoeveelheid afval zo veel mogelijk beperkt. Het organische afval wordt ter plekke gecomposteerd of afgevoerd naar een composteerinrichting.
Duurzame energie voor 600 huishoudens
De 8.000 zonnepanelen wekken duurzame energie op voor circa 600 huishoudens in Bronckhorst en haar wijde omgeving. Het park streeft naar een CO2-reductie van ongeveer 550.000 kilo per jaar en is zo ontworpen om een optimaal rendement van de panelen te waarborgen.
De planning is het park dit jaar te realiseren en voor de zomer de eerste werkzaamheden starten. In het project werken de volgende partijen samen: de gemeente Bronckhorst, NL Solarpark De Kwekerij en NL Greenlabel. Deze gemeente zet zich in voor duurzaamheid en heeft uitgesproken in 2030 energieneutraal te willen zijn.