LEGOlisering van de Bouw
Het boek “Legolisering van de Bouw” pleit voor een andere manier van bouwen, wat leidt tot veel betere en goedkopere bouwwerken.
Faalkosten
De huidige manier van bouwen, waarbij voornamelijk op prijs geconcurreerd wordt, moet op de schop, volgens de auteur prof. dr. ir. Hennes de Ridder. De bouw is immers een sector die ongeveer de helft van het mondiale energiegebruik en de CO2 uitstoot voor haar rekening neemt, veel afval produceert en niet profijtelijk is vanwege hoge faalkosten.
Evolutionair
Het boek laat zien dat de huidige manier van werken in de bouwsector anders kan en vooral moet op een moment dat de wereld zich bevindt in vijf crises. Bouwwerken moeten net zoals auto’s, computers, televisies en vliegtuigen evolutionair worden ontwikkeld. Zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.
Leereffecten
Volgens de auteur zullen de bouwwerken die zich het makkelijkst en snelst kunnen aanpassen aan de veranderende wereld blijven, de anderen sterven uit. Het wiel uitvinden per bouwproject, zoals nu wordt gedaan, is met de legolisering van de bouw voorgoed verleden tijd. Daarvoor in de plaats komen leer- en repetitie-effecten.
Zie ook de filmpje van de boekpresentatie
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Hele goede insteek. Wij zijn al bezig zo'n lego woning in elkaar te zetten: de D+Becoflexwoning. Maar dat valt nog niet mee om bouwende partijen zo ver te krijgen om daar in mee te gaan. Heeft u nog suggesties?
Prima en vooral zeer logische aanpak. De boompjes hebben er bij LEGO echter altijd zeer beroerd uitgezien, twee soorten, een bolletje en een kegel. Mogelijk is de LEGOlisering van de bouw ook een kans om de aansluiting met bouwkundig groen te verbeteren.
LEGO heeft de goede eigenschap dat hiermee volledig demontabele bouwwerken zijn te maken, dit lijkt me voor de echte bouw ook een uitdaging om mee aan de slag te gaan, 100% recycling van materiaal is dan haalbaar!