Van 45% energiereductie naar energieneutraal
- Conceptueel Bouwen
- Artikel
De ambitie van Energiesprong is in de loop der jaren positief bijgesteld, van 45% energiereductie naar energieneutraal. Waar Energiesprong begon in een speelveld bezet met een paar pioniers in de bouw, zien we nu steeds meer corporaties, bouwers en particulieren die voor Nul op de Meter gaan.
Energiesprong startte in 2010 als ambitieuze aanjager van verduurzaming van de gebouwde omgeving. Het doel: de markt stimuleren met ideeën, geld en kennis. De transitie begon met experimenten. Partijen werden opgeroepen mee te werken aan energiereducties van 45% tot uiteindelijk 60 - 80 % energiereductie. Dat leken hele ambitieuze energiedoelstellingen.
Vandaag de dag is de ambitie nog groter en gaat Energiesprong voor niet minder dan Nul op de Meter. In 2013 en 2014 werden er twee Stroomversnellings-deals getekend. Eén: 111.000 huurwoningen naar Nul op de Meter. Twee: bijna 200 partijen tekenden de Deal Stroomversnelling Koopwoningen om samen de condities te creëren voor huiseigenaren om hun woning naar Nul op de Meter en dit is inmiddels een norm geworden voor de naoorlogse woningvoorraad.
Uiteraard ging dit niet vanzelf: hier is hard aan gewerkt. Experimenten opzetten, onderzoeken in gang zetten, mensen met elkaar verbinden, platformen creëren, proposities ontwikkelen en als de oplossing lijkt te zijn gevonden, deals maken. Daarmee heeft Energiesprong de schaal gecreëerd waarop nieuwe oplossingen levensvatbaar zijn geworden en de relevante partijen worden verbonden. Uit de verschillende experimenten zijn belangrijke lessen te leren.
Slim & Snel
In de Slim & Snel experimenten hebben vier woningcorporaties, bouwers en soms zelfs bewoners geëxperimenteerd met de uitvraag te verkleinen naar een A4, speed-daten, het selecteren van een consortium op basis van zachte factoren en het delen van ideeën. Uit de experimenten in Slim & Snel is een innovatieve procesaanpak ontstaan. Woningcorporatie Mitros gebruikt de methode in de uitvraag om 48 flatwoningen te renoveren naar Nul op de Meter, een opgave waar feitelijk nog geen (commercieel) renovatie-concept voor is.
Naar Nul op de Meter-product
Uit onder meer de Voorsprong zijn meer dan genoeg woningconcepten ontstaan om een online markt mee te vullen, namelijk Woningconcepten.nl. De Voorsprong is een evenement met prijzen voor opdrachtgevers en bouwers, die hun uitvraag en concepten dusdanig innovatief vormgeven dat het past in de nieuwe manier van uitvragen en aanbieden. Er zijn steeds meer bouwers die Nul op de Meter-concepten aanbieden of hun concepten doorontwikkeling naar een aanbod waar de markt niet omheen kan.
Elk huis verdient het
Naast de grote spelers zien we ook steeds meer particulieren die (willen) kiezen voor energieneutraal. De online community HuisvolEnergie.nl, geïnitieerd door Energiesprong, telt 685 leden en staat inmiddels op eigen benen. Om nog meer mensen enthousiast te maken voor Nul op de meter ontwikkelde Energiesprong voor het grote publiek ‘Ons huis verdient het’, met voorbeelden en inspiratie uit het hele land. Het tv-programma trok de afgelopen twee seizoenen meer dan 4 miljoen kijkers. Duizenden mensen ondersteunden de actie om Nul op de Meter renovaties haalbaar en betaalbaar te maken en honderden mensen deden de test of hun huis in aanmerking komt voor een renovatie naar Nul op de Meter. Mensen met bouwplannen hoeven niet meer opnieuw het wiel uit te vinden, want experts in 7 renovatiewinkels geven advies en ondersteuning.
De oude energierekening betaalt
Het wetsvoorstel voor het invoeren van de Energieprestatievergoeding is, als alles meezit, in juli 2015 een feit. Corporaties kunnen dan investeren in renoveren naar Nul op de Meter, omdat zij hiervoor het bedrag van de huidige energierekening van bewoners kunnen gebruiken. Een zelfde investeringsoptie moet mogelijk worden voor particulieren en daar wordt aan gewerkt binnen de Stroomversnelling Koopwoningen.
Kansen voor kantoren, zorgvastgoed en scholen
De zorgsector bijvoorbeeld kan enorm besparen op hun energierekening door hun gebouw slim te renoveren waardoor ze uiteindelijk meer geld overhouden voor slimme zorg. Kantoren kunnen behalve de energierekening naar nul brengen, de productiviteit verhogen, hun imago verbeteren en een comfortabel werk-klimaat aanbieden, door te kiezen voor energieneutraal. En ook het onderwijs kan veel baat hebben bij het inzetten van energielasten voor gezonde en groene klaslokalen.
De transitie naar een energieneutrale gebouwde omgeving is in volle gang, steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat Nul op de Meter de oplossing is. De energierekening als katalysator, wie had dat 5 jaar geleden gedacht?
Fotografie: Flickr-account van Energiesprong