Veel duurzame initiatieven in Groene Top Trein
- Duurzame Energie & Energieopslag
- Artikel
Komende maandag start in Parijs de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties. In aanloop daarnaartoe reed vandaag, vrijdag 27 november, de Groene Top Trein door heel Nederland. Duurzaam Gebouwd reisde een deel van het traject mee.
Om exact 09.17 uur vertrok deze speciale trein vanaf Haarlem Centraal in de richting van Den Haag. Hierin zaten sprekers, die in 4 categorieën gedeeld waren: kringloop, innovatie, energie en vervoer. Via Den Haag trok de trein naar ’s-Hertogenbosch en Amersfoort, met als eindbestemming het station Maliebaan in Utrecht.
Zelfvoorzienende, duurzame containerwoningen
Tijdens de reis spraken ze over hun initiatieven. Zo vertelde Willard Bouwmeester van ASN Bank over het platform Voordewereldvanmorgen.nl, dat het iedereen eenvoudiger maakt zelf een bijdrage aan een duurzame samenleving te leveren. “Jaarlijks reiken we hierbij de wereldprijs uit. Dit jaar ging die prijs onder meer naar de Sustainer Homes, waarbij zeecontainers zijn gerecycled tot de eerste volledig zelfvoorzienende, duurzame en mobiele containerwoningen.”
Consument centraal
Daarnaast liet Ron Wit van Eneco weten dat het sluiten van de kolencentrales de beste manier is om de energiedoelstellingen te halen. “Andere oplossingen zijn namelijk veel duurder en kosten de consumenten dan meer geld. Het wordt tijd dat de consument centraal komt te staan. En 55% van zijn energievraag is gericht op warmte.” Volgens hem gaat het de goede kant op. "In het nieuwe belastingplan wordt de belasting op gas duurder en op elektriciteit goedkoper. Dit plan moet nog wel goedkeuring krijgen in de Eerste Kamer."
Marjolein Demmers van Royal HaskoningDHV haakte daarop in. Namens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur vertelde ze over het onderzoek ‘Rijk zonder CO2, naar een duurzame energievoorziening in 2050’. “We hebben dit gedaan in opdracht van minister Henk Kamp van Economisch Zaken”, legde ze uit. “Een van de conclusies is dat de prijs van CO2 omhoog moet en dat de het rijk hierin voor meer sturing moet zorgen. Daarnaast is het belangrijk om iets kabinetoverstijgends te organiseren. De warmtevraag in de gebouwde omgeving kan en moet snel op een andere manier worden ingevuld.”
Lokale initiatieven op perrons
Op de tussenhaltes belichtte dagvoorzitter Harm Edens de diverse lokale initiatieven en kregen kleine ondernemingen de gelegenheid hun initiatief te presenteren. Zo liet de Haagse wethouder Joris Wijsmuller weten bezig te zijn met het verwarmen van huizen in Den Haag, Delft en Rotterdam door de restwarmte uit het Rotterdamse havengebied. “Gezamenlijk gaan deze leidingen de Warmterotonde vormen.”
Aandacht voor de sprekers tijdens de treinreis.
Daarnaast vertelde Francisca Kapar van OmniP Labs over de wijk van de toekomst, die in Almere verschijnt. “We zetten technologie en systemen in die bijdragen aan het duurzamer en efficiënter maken van steden en industrieën. De bouw moet over 2 jaar starten, hierbij gaan we gebruikmaken van duurzame materialen. Hierbij werken we al samen met onder meer de TU’s in Eindhoven en Delft en de universiteit van Wageningen. We zijn nog druk in gesprek met bouwbedrijven hierover.”
Alle initiatieven gebundeld
Alle initiatieven in de Groene Top Trein worden gebundeld en worden morgen aangeboden aan de Nederlandse delegatie die naar Parijs vertrekt. De trein reed in opdracht van De Nederlandse Klimaatcoalitie, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de NS. De organisatie lag in handen van Maurits Groen, die deze maand door het dagblad Trouw is uitgeroepen tot duurzaamste Nederlander van 2015. Daarnaast golden onder meer Eneco, Interface en Enexis als sponsoren.