Slimme koppeling elektriciteit en warmte door energienet Zaanstad
Woningcorporaties, investeerders en andere partijen zetten in op een innovatief energienet in Zaanstad, waarbij elektriciteit en (rest)warmte op een slimme manier aan elkaar worden gekoppeld. Twintig partijen hebben hun handtekening gezet om samen de mogelijkheden voor een slim energienet te onderzoeken.
Provincie Noord-Holland, netbeheerder Alliander en het Zaans Medisch Centrum zijn slechts enkele partijen die de mogelijkheden willen onderzoeken. De resultaten van het onderzoek worden begin volgende jaar verwacht. Tegelijkertijd bekijken de partijen op welke manier het elektriciteitsgebruik beter en goedkoper kan worden afgestemd op het aanbod van lokale duurzame elektriciteit.
‘Lokaal, duurzaam, betaalbaar’
Wethouder Robert Linnekamp reageert enthousiast op het voornemen om in te zetten op het energienet: “Met alle betrokken partners, zowel uit de wereld van energie, woningbouw als het bedrijfsleven, willen we de energievoorziening lokaal, duurzaam en betaalbaar maken. Daarbij staat de eindgebruiker vanzelfsprekend centraal.”
Volgens Linnekamp kunnen de partijen samen stappen zetten richting het behalen van de klimaatdoelstellingen. “Dat doen we als gemeente niet alleen”, aldus Linnekamp.
Buffer
In de voorgestelde Zaanse Aanpak wordt naast overschot van restwarmte ook het overschot van elektriciteit opgenomen in het warmtenet. Het warmtenet dient als buffer voor het elektriciteitsnet en hierdoor kunnen variaties in prijs, productie en elektriciteit zinvol worden benut. Een tijdelijk overschot aan elektriciteit kan worden ingezet om goedkope warmte te produceren.