Onderzoek daglichtbuissystemen

Onderzoek daglichtbuissystemen

Een onderzoek naar daglichtbuissystemen geschreven door ir. Paul Roelofsen adviseur Binnenmilieu en Bouwfysica bij Grontmij.

Voldoende daglicht voor het langdurig uitoefenen van werkzaamheden in een gebouw is bij daglichttoetreding via de gevel, afhankelijk van het glaspercentage, aanwezig tot een diepte van maximaal 2 à 3 m vanaf de gevel.

Om het daglicht beter te kunnen benutten is het van belang dat het licht dieper in het vertrek dringt en dat de helderheidsverschillen worden geminimaliseerd. Grontmij heeft baanbrekend onderzoek geïnitieerd waardoor het mogelijk is om lichtbuizen, in combinatie met andere (dag)lichtobjecten, mee te nemen in de bestaande rekenmethodiek.

 Werkwijze
Om daglicht dieper in een vertrek te brengen zijn verschillende technieken ontwikkeld, die gebaseerd zijn op sturing van licht. Het is belangrijk dat de technieken een goede verdeling van licht in de ruimte tot stand brengen. Daarnaast is het van belang dat ongewenste helderheidsverschillen worden tegengegaan, zodat voorkomen wordt dat de zonwering naar beneden gaat en de kunstverlichting wordt ontstoken.

Voorbeelden van technieken voor optimalisatie van daglicht zijn: reflecterende panelen, verticale of horizontale lamellen, beweegbare spiegels (heliostaten) en daglichtbuizen (met spiegels of prisma's).

Onderzoek
Grontmij is van mening dat de optimalisatie van daglicht een zeer positief effect heeft op het energiegebruik van een gebouw alsmede het welbevinden en de (leer)prestatie van de gebruikers. Om die reden is Grontmij, in samenwerking met verschillende onderzoeksinstellingen, geruime tijd bezig met fundamenteel onderzoek van daglichtbuissystemen.

Het daglichtbuissysteem bestaat uit een kleine bolle lichtkoepel die op het dak of in een gevel geplaatst wordt. Deze lichtkoepel vangt het daglicht op m.b.v. prisma's en een spiegel. Het opgevangen licht wordt vervolgens via een reflectiebuis naar een plafondplaat geleid. Deze plafondplaat verspreidt het licht egaal in het vertrek.

Door gebruik te maken van prisma's of spiegels is het mogelijk daglicht te sturen. Het voordeel van prisma's is dat deze relatief kleine afmetingen hebben zodat ze makkelijk in lichtdoorlatende openingen zijn te integreren. De buis geleidt het daglicht, waarna het aan de onderzijde van de buis door een speciale plafondplaat in de ruimte wordt verspreid.

Potentieel
De techniek om meer daglicht in gebouwen te brengen is met name geschikt voor gebouwen met een vertrekdiepte van meer dan 4 m, waar het mogelijk is om wijzigingen aan de gevel en het dak aan te brengen.

Voor een aanzienlijke besparing op de verlichtingsenergie is het van belang dat de techniek wordt toegepast in combinatie met een daglichtafhankelijke regeling. Voor de toepassing van deze techniek komen met name nieuwbouw en gebouwen die ingrijpend worden gerenoveerd in aanmerking.

Uitgangspunt bij het lichtontwerp is het natuurlijke licht zoveel mogelijk te benutten, opdat het noodzakelijke kunstlicht overdag ter ondersteuning is aan het natuurlijke licht; hetgeen nog geen usance is binnen de bouw.

Energiebesparing en productiviteitsverbetering
Het bereikbare voordeel is sterk afhankelijk van de aangebrachte voorzieningen en van de situatie. Bij goede voorzieningen kan het gebruik van kunstlicht in gebouwen met ca. 70 % worden teruggebracht en het welbevinden alsmede de (leer)prestatie van de mens significant worden vergroot.

Biografie Paul Roelofsen
De heer ir. Paul Roelofsen CFM Msc. Eng. werkt als adviseur Binnenmilieu en Bouwfysica bij Grontmij. Roelofsen heeft diverse onderscheidingen gekregen omdat hij baanbrekend onderzoek heeft verricht naar de relatie tussen fysische werkomgeving en de prestaties van mensen.

Meer informatie promotieonderzoek  Paul Roelofsen 

Foto: Daglichtbuizen in een klaslokaal

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225
Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Om bij te dragen aan duurzamere en groenere gezondheidssector ondertekende Boehringer Ingelheim Nederland de Green Deal 3.0 Duurzame Zorg. De deal richt zich op ...

Lees verder

c21 c225
Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onafhankelijk onderzoek van IGG Bouweconomie, gevalideerd door Ingenii Bouwinnovatie, geeft duidelijkheid over welk type kozijnen over een langere periode de voordeligste ...

Lees verder

c21 c185 c225
Financiële incentives voor circulair bouwen

Financiële incentives voor circulair bouwen

Op 13 februari 2025 ontdek je de financiële incentives achter circulair bouwen en leer je over de financiële restwaarde, aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden. ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten voor verduurzamingstransitie

Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten ...

De tweedaagse masterclass ‘Verduurzaming & Transities Woningmarkt’ van Universiteit van Amsterdam (UvA) en Duurzaam Gebouwd geeft inzicht in de ...

Lees verder

c21 c225
Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Het begon allemaal met de droom om van een oude, vervallen en leegstaande fabriek een bruisend, innovatief onderwijscentrum te maken. Stichting Onderwijs Midden-Limburg ...

Lees verder

c21 c41 c225
Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten bloot

Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten ...

Het rapport Op weg naar CO2-neutraal is te downloaden en ligt op de mat. De publicatie benadrukt de urgentie van samenwerking tussen publieke en private partijen ...

Lees verder

c21 c225
Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Op de terugblikpagina van de Klimaattop GO 2024 vind je onder andere de download van het rapport ‘Op weg naar CO2-neutraal’ en verslagen van verschillende ...

Lees verder

c21 c40 c225
De best gelezen artikelen van 2024

De best gelezen artikelen van 2024

Benieuwd naar de artikelen die je dit jaar niet mocht missen? We stellen een top 5 voor je samen van de meest gelezen artikelen van 2024.

Lees verder

c21 c41 c225
Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag  

Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag ...

Onderzoek van Invest-NL en Energy Storage NL toont aan dat warmteopslag de kosten van geleverde warmte van € 0,70 tot € 3,20 per gigajoule verlaagt. Daarnaast ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

Duurzame kozijnen van fossielvrij PVC kunnen CO2 reduceren, volgens EU-normen vastgelegd en bewezen. In dit artikel lees je meer over het succesvol behalen van ...

Lees verder

c21 c225
Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en deals maken

Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en ...

De aftermovie van de Klimaattop GO 2024 laat je verschillende hoogtepunten zien van de tweedaagse conferentie. Bekijk de aftermovie in dit artikel.

Lees verder

c21 c225
State of the art fabriek voor grootschalige industriële projecten

State of the art fabriek voor grootschalige ...

Een volgende stap naar efficiënter en duurzamere productie. Dat wordt mogelijk door een overeenkomst tussen VBI en GOLDBECK Nederland, voor de bouw van de ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up