Green Deal Beton wordt 'Concreet 1.0'
Vandaag tekenen de ruim twintig bedrijven uit het MVO Netwerk Beton tijdens de Betondag in de Doelen in Rotterdam voor de eerste set van afspraken in de Green Deal Beton.
Bestuurders van onder meer Ballast Nedam, Beelen, Cemex, CRH, Heidelberg, Heijmans, Orcem, Strukton, Van Dalen, Van Gansewinkel, Van Nieuwpoort, VBI en Volker Wessels zullen de gemaakte afspraken bekrachtigen met hun handtekening. Ook de Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat, de heer Hendrik Jan Dronkers zal medeondertekenen.
Tien afspraken
Met de eerdere Green Deal Beton, ondertekend op 5 oktober 2011, hebben bedrijven in de betonketen afspraken gemaakt met de Rijksoverheid over verduurzaming van de betonketen. Het lange termijndoel is om in 2050 een honderd procent duurzame betonketen te hebben. Op de vraag hoe dat doel uiteindelijk zal worden bereikt wil het MVO Netwerk Beton in de komende jaren een duidelijk antwoord vinden. De deelnemende koploperbedrijven willen echter ook op korte termijn al concrete stappen zetten, op weg naar het uiteindelijke doel. ‘Concreet 1.0’ bestaat dan ook uit tien afspraken die op korte termijn haalbaar zijn, op basis van bestaande technologie.
Rijkswaterstaat
De betonketen omvat de winning van primaire grondstoffen (zand, grind, mergel) en secundaire grondstoffen (hoogovenslakken, poederkoolvliegas en betongranulaat), de productie van cement, betonproducten en betonmortel, bouw-, sloop- en recyclingbedrijven. Daarnaast spelen ook architecten, ingenieursbureaus, installatiebedrijven, opdrachtgevers en gebruikers een belangrijke rol. Bijzonder is dat Rijkswaterstaat – als grote opdrachtgever in de bouw – medeondertekenaar is van deze afspraken.
Samenwerking
Beton kan een belangrijke bijdrage kan leveren aan een duurzamer Nederland. Samenwerking is de sleutel tot een succesvolle vergroening van de betonketen. Door gebruik te maken van elkaars kennis, is het mogelijk om bouwwerken te maken die (deels) gemaakt zijn van hergebruikte bouwelementen en bouwmaterialen die zelf ook weer herbruikbaar zijn. Het energiegebruik, CO2- en andere emissies die bij de productie van beton, kunnen verder worden beperkt met een uitgekiend ontwerp en bijpassend betonmengsel. Ook is het mogelijk om in beton warmte op te slaan en energieneutrale gebouwen neer te zetten.
Opheffen belemmeringen
Het MVO Netwerk Beton gaat in 2013 in volle vaart verder met het vergroenen van de betonketen. Innovatie op het gebied van recyclingtechnologie en nieuwe bindmiddelen bieden mogelijkheden, maar ook de in ontwikkeling zijnde Biodiversiteitsverkenner zal concrete handelingsperspectieven bieden. Belangrijk is ook om te ontdekken wat een verdere verduurzaming in de weg staat. De overheid heeft toegezegd te helpen bij het opheffen van belemmeringen zoals knellende wet- en regelgeving.
MVO Netwerk Beton
Bij het MVO Netwerk Beton aangesloten bedrijven per 1 november 2012: Archiview, Ballast Nedam, BAM, Beelen, Bentum Recycling Centrale, Bowie Recycling, Cemex, Cotrano BV, CRH, Heidelberg (ENCI/ Mebin), Heijmans, Heros Sluiskil, Holcim, Mourik, Orcem, Rijkswaterstaat, Strukton, Van Dalen, Van Gansewinkel Minerals, Van Nieuwpoort, Van Spijker, VBI Spanbeton en Volker Wessels.