Run op bouwaanvragen
Gemeenten verwachten een run op bouwaanvragen. Door dat voor 1 januari te doen, kunnen aanvragers duizenden euro's besparen. De hogere kosten zijn het gevolg van scherpere energie-eisen per 1 januari.
De gemeente Helmond houdt het verschil in bouwkosten per woning op ongeveer vijfduizend euro, Eindhoven zelfs tussen de vijf- en tienduizend euro. "Met een geïsoleerde spouwmuur, hr-ketel en dubbel glas voldoe je in 2011 niet langer aan de eisen", weet afdelingshoofd B. Kerssemakers van de gemeente Eindhoven. "Je zult met extremere, innovatieve maatregelen moeten komen, zoals zonneboilers en zonnepanelen."
"Wij gaan uit van zo'n 150 aanvragen voor nieuwe bedrijfsgebouwen tot het einde van dit jaar", laat een woordvoerster van Helmond weten. "Dat is ongeveer twee keer zoveel als normaal." In Helmond spelen de hogere kosten vooral voor bedrijven. Particulier wordt weinig gebouwd, volgens de zegsvrouw.
Kerssemakers van Eindhoven: "Voor de invoering van een andere wet (Wabo in oktober, red.) kregen we de laatste dagen vijf keer meer aanvragen binnen. Dat kan nu ook gebeuren." Dat leidt zij vooral af uit gesprekken met ontwikkelaars. Zo zijn bijvoorbeeld twee ontwikkelaars die in Meerhoven gaan bouwen druk om de vergunningaanvragen nog dit jaar in te dienen. Vooral voor projectbouw kan het verschil flink in de papieren lopen.
Aanleiding voor de hogere bouwkosten en de hausse aan aanvragen is de aanscherping van de zogeheten energieprestatiecoëfficiënt (EPC), de mate van energiebesparing door een gebouw. De index is een soort energielabel zoals bekend van elektrische apparaten. De index gaat niet over het huishoudelijke gebruik, maar over de energie voor het verwarmen of koelen van het binnenklimaat, kraanwater en de verlichting.
Voor nieuwbouw geldt sinds 2006 een EPC-eis van 0,8. In 2020 moet de norm nul zijn, klimaatneutraal dus.
Bron: ED