‘Uiteindelijk draait alles om de mensen’
Goede communicatie en werken aan het wij-gevoel. Tijdens het Bouw Event van TSM Business School bleken de aanwezigen dit als oplossingen te zien om faalkosten te beperken.
Dit evenement voor TSM Alumni vond plaats bij TBI-dochter Croon Elektrotechniek in Apeldoorn. Salesmanager Croon Elektrotechniek Raymond Koelen vertelt dat volgens hem de kracht van samenwerken is om elkaar iets te gunnen. “Blijkbaar gaat dat lastiger in een groep, omdat we elkaar niet hebben gekozen. En bij samenwerkingsverbanden draait uiteindelijk alles om de mensen.”
Wij-gevoel belangrijk
Daarom benadrukt Joop Mensink van Croon Elektrotechniek het belang van het wij-gevoel. “Door hieraan te werken, beperken we de faalkosten. Daarnaast kiezen we bij ieder onderdeel van een project voor het beste bedrijf. Verder willen we dat alle medewerkers aan een project zich ontplooien, zo kom je tot de beste oplossingen.”
Bij zowel de bouw van de Isala Kliniek in Zwolle als het Medisch Spectrum Twente in Enschede heeft hij gemerkt dat het ‘venijn in de start’ zit. “Ga regelmatig met elkaar in overleg en zorg voor een goede communicatie, zodat iedereen op de juiste manier op de hoogte is.”
Passie start bedrijf
Na de pauze legde kerndocent Fred Sanders van TSM Business School de diverse organisatievormen uit (zie foto, klik erop voor een vergroting), volgens het organisatiemodel van de Canadese managementwetenschapper Henry Mintzberg. “De mate van succesvol samenwerken hangt samen met in welke fase van dit model een bedrijf zich bevindt”, legt hij uit. “Hoe dichter ze bij elkaar zitten, hoe groter de kans op succes. Mensen starten een bedrijf uit passie, daarna volgt een horizontaal groepsproces zonder hiërarchie. De laatste fase is wel in een strakke rangorde.”
Volgens hem is er in de bouwsector de laatste jaren een groot aantal nieuwe bedrijven bijgekomen. “Door de vele ontslagen zijn veel mensen zzp’er geworden, uit passie. Als zo’n eenmansbedrijf succesvol wordt, wil een groter bedrijf deze zzp’er inlijven. Zo proberen grotere bedrijven in de 2e fase te blijven, waar ze het liefst zitten, maar dat is wel erg moeilijk. Voor zover ik weet, lukt alleen Google dit.”
Programmamanager MBA Sander Harperink bij TSM Business School sloot de bijeenkomst af. "Wij willen dit soort evenementen vaker doen. Neem de volgende keer allemaal iemand mee, dat bevordert de discussie en de kennisdeling."
Dit evenement ligt in het verlengde van de 3-daagse MBA-module Bouwmanagement van TSM Business School. Deze module begint op donderdag 23 april in Enschede en verkent de gevolgen van ontwikkelingen als ketensamenwerking en gebiedsontwikkeling voor ondernemen in de sector.