Circulaire modewinkel in middeleeuws stadskasteel
- Artikel
- Circulariteit
Een gedeelte van het middeleeuwse stadskasteel Drakenborch in Utrecht is omgetoverd tot een hippe, circulaire mode- en lifestylewinkel voor mannen: Coef Men. De verbouwing en inrichting (ontwerp Carbon Studio en KUUB) werden gekenmerkt door subtiel maatwerk met de cirkel als leidraad.
De ontwerpers combineerden onorthodoxe materialen, zoals staal en onbewerkt leer, met subtiele combinaties van textuur, kleur en vormgeving. Daarbij werd duidelijk het contrast met het karakteristieke pand gezocht. Het resultaat is een balans tussen aan de ene kant vertrouwd en authentiek en aan de andere kant eigentijds en spectaculair.
Naast heel veel glas en licht is het CO2-neutraal geproduceerde, groene Marmoleum op de vloer (van Forbo Flooring) de absolute eyecatcher in de winkel. En dat mede door het zwartstalen grid met cirkels erop. Het grid helpt om alles in deze scheve ruimte als het ware ‘recht te zetten’ en dient tevens als esthetische basis. Het stalen tapijt is in het midden onderbroken, waardoor een hoofdrouting ontstaat die klanten naar de verschillende ruimtes leidt.
Oudste woonhuis van Nederland
Het kasteel aan de Oudegracht dateert uit de 12de eeuw en geldt als het oudste woonhuis van Nederland. De verbouwing was een uitdaging, omdat het pand flink verzakt is, maar ook omdat het een Rijksmonument betreft. Werken in de scheve wanden of aan de ook al bepaald niet loodrechte plafonds was dus uit den boze.
Vandaar dat alles vanuit de niet-monumentale vloer is ontworpen. Als een bos lijkt het interieur vanuit de grond de hoogte in te groeien, zoals de lampen en kledingkasten, die soms wel vier meter hoog zijn. In de vloer is ook alle elektra en techniek verwerkt.
Urban
Beneden in het pand bevindt zich een kelder zonder direct daglicht voor de streetwear-lijn. Deze is urban ingericht en doet denken aan een metrostation. Het gewelf is fris wit betegeld en op de vloer ligt strakblauw Marmoleum. Achterin de ruimte creëert een spiegelwand nog eens extra diepte.
De derde ruimte is de vierkante ‘opkamer’ met een fikse open haard en geschilderde ‘middeleeuwse’ taferelen op de muur (over de strijd tussen de twee heersende families Van Drackenborch en Van Oudaen, die in de 12de eeuw de Oudegracht beheersten, red.). Fijne zitjes moeten de communicatie met de klant vergemakkelijken.
Democratische cirkels
Bij Coef is verder alles rond, bolvormig of afgerond. Volgens de ontwerpers beweeg je je in een interieur met cirkels en ronde vormen vrijer. Zo zit je aan een ronde tafel automatisch zonder hiërarchie. En dat past bij Coef Men, dat uitgesproken ideeën heeft over de relaties die het met zijn klanten en personeel wil opbouwen. Die moeten ‘democratisch’ zijn en de winkelinterieurs dienen dat uit te stralen. Klanten moeten er met andere woorden graag komen.
Het interieur is ten slotte ook circulair. De onbehandelde metalen, het gerecyclede leer, het onbehandelde hout en het Marmoleum hebben allemaal een lage milieubelasting en kunnen makkelijk worden gescheiden, verzameld, afgevoerd en weer hergebruikt.
Bron: persbericht (Forbo)
Design: KUUB in samenwerking met Carbon Studio
Foto's: Maarten Willemstein
Project management: Prjct wrks