Hoogwaardig hergebruik van producten uit het sloopproces

Hoogwaardig hergebruik van producten uit het sloopproces

Koplopers in de Bouwinnovatie die zijn aangesloten bij Booosting, hebben zich tijdens het evenement 'Circonomie' laten informeren over de weg naar circulair ondernemen. Het streven naar een gesloten cyclus van grondstoffen en producten kent al veel goede voorbeelden.

Belangrijke schakel in het sluiten van de kringloop in de bouw is Beelen Groep. Dit sloopbedrijf ontwikkelt zich in korte tijd tot een belangrijke speler in het scheiden en beschikbaar stellen van herbruikbaar materiaal uit de bouw. Uit het sloop- en scheidingproces komen hoogwaardige grondstoffen beschikbaar die helaas nog niet overal economisch rendabel inzetbaar zijn.

Primaire grondstoffen

Zo ergert Wim Beelen, CEO en oprichter van de Beelen Groep, zich aan de cementindustrie. “Deze is onvoldoende bereid gerecycled materiaal toe te passen. Mogelijk komt dit doordat zij als grootste bezitter van particuliere grond na het Vaticaan voldoende beschikking heeft over primaire grondstoffen.”

"Steeds weer horen we oneigenlijke redenen, waarom ons gerecycled sloopafval uit de bouw niet gebruikt kunnen worden. Het zou ten koste gaan van de kwaliteit, er is geen continuïteit. Maar inmiddels hebben we bewezen dan we zijn in staat om vele tonnen homogeen materiaal te leveren van hoge kwaliteit in elke gewenste korrelgrootte."

Hoogwaardige materialen dankzij recycling

De prestaties van het sloopbedrijf op het gebied van recycling zijn imposant. Door te scheiden aan de bron komen hoogwaardige materialen vrij. Beelen gebruikt gespecialiseerde machines en goed opgeleid personeel. Gescheiden slopen kost meer, maar dat zorgt ook voor een besparing in het vervolgtraject: bouw- en sloopafval hoeven dan niet meer gescheiden worden.

Processen zijn inmiddels goed op orde. Op weg naar nog duurzamer werken is Beelen onder meer een samenwerking met de Koninklijke BAM aangegaan. Totaal Afvalmanagement moet leiden tot verduurzaming van bouwplaatsen en vaker recyclen van restmateriaal.

Duurzaam managementsysteem

Naast een voorkeur voor transport over het water wordt ook gekeken naar het wagen- en machinepark. De vrachtauto’s zijn energiezuinig ingeregeld. De motoren van de E-serie van Caterpillar hebben een duurzaam managementsysteem, waardoor ze minder brandstof verbruiken, minder geluid produceren en minder schadelijke stoffen uitstoten. De hydrauliek op de nieuwe Beelen-kranen is lastafhankelijk gemaakt. De motor levert exact het vermogen dat nodig is voor het gereedschap dat wordt gebruikt. Dit optimaliseert krachtige prestaties met een betere brandstofzuinigheid.

Naar 100% recycling

Beelen heeft de ambitie om tegen 2020 echt 100% recycling te realiseren. Onderdeel van deze ambitie is het uitbreiden van de capaciteit en snelheid van afvalverwerking. In de vestiging in Vlaardingen staat een nieuwe sorteerlijn. Met de hulp van windshifters en infrarood scheiders is het mogelijk 50 ton afval per uur te sorteren en scheiden.

Afval wordt gescheiden in fracties metaal, zand, puin, hout, kunststoffen, folies en papier. Het puin wordt gebroken tot granulaat en toegepast in de wegenbouw. De overige, zeer diverse stromen, worden zoveel mogelijk weer ingezet als basis voor grondstoffen voor nieuwe producten. Het kleine deel dat overblijft gaat naar verbrandingsovens.

Hoogrendement windshifters en 3 meter brede infraroodscheiders leveren een capaciteit van 50 ton per uur. De installatie kan 700 ton per dag verwerken. De dagelijks te verwerken hoeveelheid ligt nu op zo’n 500 ton per dag. 

Transparantiebenchmark

Afgelopen november publiceerde het ministerie van Economische Zaken de Transparantiebenchmark. Hierin worden de MVO-verslagen van 450 Nederlandse bedrijven beoordeeld en gewaardeerd. Zowel vorig als dit jaar staat de Beelen Groep in de top 10. Wim Beelen is trots op deze prestatie. “Als relatief klein bedrijf zien we ons op de 9e plek net voorafgegaan door Heineken op plek 7 en het Havenbedrijf Rotterdam op plek 8. Niet alleen bevinden we ons in illuster gezelschap, we hadden ook dezelfde score van 186. Het scheelde slechts enkele tienden.”

Een transparant mvo-jaarverslag draagt volgens Beelen veel bij aan de dagelijkse duurzame resultaten van zijn Beelen Groep. “Mede vanwege het jaarverslag tillen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid naar een steeds hoger niveau. We monitoren nu voortdurend onze duurzaamheidsprestaties op tal van materiële aspecten. Daar waar zaken opvallen of aandacht behoeven, kunnen we direct proactief reageren. En dus niet pas als we jaarlijks de data verzamelen voor het duurzaamheidsverslag.”

Circulair denken en ondernemen implementeren

Naast een rondleiding bij het sloopbedrijf Beelen in Vlaardingen kregen de leden van Booosting, het platform voor koplopers in bouwinnovatie, uitgebreid informatie over de circulaire economie. Booosting heeft vijf belangrijke spelers en gamechangers uit zijn netwerk gevraagd hun visie te geven op de implementatie van circulair denken en ondernemen in hun bedrijf. Te gast bij Zonneveld ingenieurs in Rotterdam, volgden een aantal bedrijfspresentaties over de inspanningen die bedrijven doen om de duurzaamheid van producten en het productieproces te vergroten. In deze eerste Circonomie-lezing lag de nadruk op de productieprocessen en recycling van basismaterialen in de bouw zoals beton, glas, steenwol en staal.

Grondstoffen hoogwaardig hergebruiken

Tata Steel, Rockwool en VOBN zijn hard op weg hun producten duurzaam te produceren. En werken aan processen om aan het eind van de (economische) levensduur de producten in een kringloop te houden als grondstoffen voor hoogwaardig hergebruik.

Glasproducent AGC scoort hoog. In korte tijd is het verzamelen van vlakglas afval succesvol geworden. Het inzamelen van vlakglasafval is al sinds het begin in 2003 een groot succes. Met toen bijna 38.000 ton is in het topjaar 2011 de hoeveelheid gestegen tot ongeveer 89.200 ton. Deze terugkeer van hoogwaardig herbruikbaar materiaal verkleint de carbon footprint van producenten aanzienlijk.

Restwarmte nadrukkelijker benutten

Bij het na elkaar aanhoren van de inspanningen valt het op dat de bedrijven veel energie nodig hebben en grote restwarmte produceren. De energie die nodig is en de energie reststromen lijken in veel gevallen elkaar aan te vullen. Maar door historische ontwikkelingen en praktische overwegingen zijn staalproducenten dicht bij grote havens en de betonindustrie meer landinwaards, dicht bij de grondstoffen zand- en grind of daar waar vroeger werknemers goedkoper waren. De circonomie is erbij gebaat als restwarmte nadrukkelijker kan worden benut.

Gezien de grote belangstelling en de relevantie voor ook de ontwerpende partijen, zal Booosting meerdere lezingen organiseren over de weg naar een volledig gesloten circulaire economie.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c140 c185 c225
Alliantie zorgt voor landelijke dekking circulaire gevelstenen

Alliantie zorgt voor landelijke dekking circulaire ...

Een krachtenbundeling zorgt voor een landelijke dekking van aanbod van circulaire gevelstenen. De Rebrick-alliantie, tussen Bouwcenters Concordia, Esselink, Van ...

Lees verder

c21 c140 c185 c225
Akoestische oplossingen behalen duurzaamheidsstandaard

Akoestische oplossingen behalen duurzaamheidsstandaard

De wereldwijde duurzaamheidsstandaard Cradle to Cradle geeft ontwikkelaars, architecten en aannemers mogelijkheden om duurzame materiaalkeuzes te maken. Het toepassen ...

Lees verder

c21 c140 c225 c260
Hoogwaardige spouwmuurisolatie versnelt transities

Hoogwaardige spouwmuurisolatie versnelt transities

Kan hoogwaardige spouwmuurisolatie een bijdrage leveren aan de circulaire transitie en de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad versnel invullen? “Ga ...

Lees verder

c21 c40 c140 c225 c237 c276
Klimaatdoelstellingen overtreffen met lef en vernieuwende samenwerkingen

Klimaatdoelstellingen overtreffen met lef en ...

Een duurzaamheidsvisie maakt pas impact als het in de praktijk gestalte krijgt, in de vorm van innovatie, projecten en nieuwe samenwerkingen. Knauf sprak de ambitie ...

Lees verder

c21 c140 c225 c243 c265
Zeventiende editie Green Buildings Event: ‘Duurzaam in één dag’

Zeventiende editie Green Buildings Event: ‘Duurzaam ...

Op 11 april aanstaande is het tijd voor alweer de zeventiende editie van het Green Buildings Event, met als thema ‘Duurzaam in één dag’. ...

Lees verder

c21 c140 c185 c190 c225
Deal circulair slopen met 37 partijen

Deal circulair slopen met 37 partijen

In de Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord worden afspraken gemaakt over het circulair slopen van gebouwen. Circulair oogsten moet volgens ...

Lees verder

c21 c140 c225 c243
Volgende stap in verduurzaming elektriciteitskabels

Volgende stap in verduurzaming elektriciteitskabels

Om de plastic mantels om de elektriciteitskabels te verduurzamen, koopt Enexis kabels in waarvoor gerecyclede plastics zijn bijgemengd. De stap is mogelijk dankzij ...

Lees verder

c21 c40 c140 c225 c265
MIAVamil 2024: 217 miljoen euro voor milieuvriendelijke investeringen

MIAVamil 2024: 217 miljoen euro voor milieuvriendelijke ...

Het budget voor de MIA\Vamil, dat investeren in innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen extra aantrekkelijk maakt, bedraagt € 217 miljoen voor 2024. ...

Lees verder

c21 c140 c185 c225 c260
'Circulaire economie heeft momentum'

'Circulaire economie heeft momentum'

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat de bouw een stuk milieuvriendelijker kan worden als we meer met vezels van vlas en hennep gaan doen. Maar in de dagelijkse ...

Lees verder

c21 c140 c225
Circulair inductiesysteem krijgt bekroning

Circulair inductiesysteem krijgt bekroning

De inzet van hernieuwbare grondstoffen in het Hertalan Easy Cover (FR) circulair inductiesysteem van Carlisle Construction Materials BV is bekroond met de Rethink ...

Lees verder

c21 c40 c140 c225 c243
Primeur: eerste CO2-negatieve gevelsteen

Primeur: eerste CO2-negatieve gevelsteen

Vandersanden komt met de eerste CO2-negatieve gevelsteen onder de naam Pirrouet, dat bij het uitharden 60 kilogram schadelijke broeikasgassen opneemt. De steen ...

Lees verder

c21 c140 c185 c190 c225
Zo pas je de gelijkwaardigheidsbepaling in de praktijk toe

Zo pas je de gelijkwaardigheidsbepaling in de ...

In 2050 wil Nederland volledig circulair zijn. Een van manieren om dit te bereiken, is het zo goed mogelijk hergebruiken van materialen, producten en installaties. ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up