Handreiking Leegstand te lijf voor gemeentelijke aanpak van leegstand
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) publiceert de nieuwe handreiking 'Leegstand te lijf'. In de handreiking staan verschillende instrumenten beschreven waarmee gemeenten leegstand kunnen aanpakken. Het nieuwste instrument, de leegstandverordening, is als modelverordening in de handreiking opgenomen.
De handreiking werd feestelijk gepresenteerd tijdens het VNG-symposium 'Gebouw zoekt vrouw' over leegstandsbeleid. Kees Jan de Vet, lid van de Directieraad van de VNG, liet de deelnemers aan het congres kennismaken met de digitale handreiking. "We moeten de reflex bedwingen om steeds maar nieuwe gebouwen neer te zetten, die nog mooier en beter zouden zijn dan de oude, zonder te kijken naar wat we al hebben," aldus De Vet.
Leegstandverordening
Een belangrijk onderdeel van de handreiking is de leegstandverordening, een nieuw instrument uit de Leegstandwet. Gemeenten kunnen hiermee regels vaststellen voor het melden van leegstand van gebouwen, het voeren van gesprekken met eigenaren en het instellen van bestuurlijke boetes.
Naast de extra mogelijkheden die de verordening biedt, zitten er ook extra verplichtingen voor gemeenten aan vast. Een leegstandverordening dwingt gemeenten leegstand te registreren, te volgen en aan te pakken. Gemeenten zijn niet verplicht om een leegstandverordening op te stellen.
Handreiking
De handreiking geeft daarnaast antwoord op veel vragen die gemeenten zichzelf stellen. Waar en wanneer is sprake van leegstand? Wanneer heeft leegstand maatschappelijke effecten? Welke instrumenten kunnen we inzetten?
De handreiking bevat daarom een overzicht van alle instrumenten en checklists, en levert ideeën voor een concrete uitvoering van leegstandsbeleid. Ook geeft de handreiking tips voor succesvolle communicatie met de betrokken partijen.
De handreiking is digitaal beschikbaar via www.vng.nl/leegstandtelijf