Onderzoek naar flexibiliteit hybride warmtepomp
- #VanGasLos
- Artikel
Samen met de onderzoeksbureaus Berenschot, BHD en DNV GL onderzoekt Gasunie hoeveel flexibiliteit een hybride warmtepomp kan leveren voor het elektriciteitsnet.
Flexibiliteit wordt steeds belangrijker als er meer duurzame bronnen komen, met wisselende opbrengsten door de variaties in zon en wind. De hybride warmtepomp is in staat om mee te variëren en geldt hiermee als nieuw serieus alternatief voor de cv-/hr-ketel.
Inspelen op duurzaam opgewekte energie
Zo’n pomp levert warmte voor ruimteverwarming en warm tapwater, ook voor bestaande woningen. Dit gebeurt op basis van elektriciteit of gas, waarbij het gasgedeelte de pieken levert. Een hybride warmtepomp is daarom ideaal om in te spelen op duurzaam opgewekte energie: bij veel zon en wind wordt duurzaam opgewekte stroom gebruikt, anders (groen) gas. Dat kan ook voordelig zijn voor de eindgebruiker. De hybride warmtepomp kan dus flexibel zijn voor zowel de huishoudens als het hele elektriciteitsnet.
De huidige stuursystemen kijken naar de temperatuur en warmtevraag, maar niet naar CO2-uitstoot van de gebruikte bronnen, eventuele stroomoverschotten en de belasting van het elektriciteitsnet. Om hier wel rekening mee te kunnen houden, moet het stuursysteem dus slimmer worden. Deze studie wil deze extra waarde door slimme sturing meenemen in het financiële perspectief van de hybride warmtepomp. Dan kan het voor huishoudens eerder aantrekkelijk worden om voor een duurzame hybride warmtepomp te kiezen in plaats van een cv-/hr-ketel.
Begin 2016 resultaten
Het doel van het onderzoek is de integrale haalbaarheid van de hybride warmtepomp onder de loep te nemen en te kijken hoe deze de duurzame energievoorziening vooruit kan helpen. Dit onderzoek krijgt financiële ondersteuning van de Topsector Energie. Begin 2016 verwachten de onderzoekpartners de resultaten te presenteren.