De koplopers - Peter Waterman van de Rabobank

De koplopers - Peter Waterman van de Rabobank

In deze serie - ism. met Agentschap NL - komen wekelijks koplopers op het gebied van duurzaamheid aan het woord. In deze tweede aflevering Peter Waterman, directeur van de Rabobank Amersfoort. Zij helpen, met een nieuwe creatieve financieringsconstructie, Verenigingen van Eigenaren bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

Peter Waterman, directeur Rabobank Amersfoort en omstreken, is erg enthousiast over een nieuwe constructie in het financieren van energiebesparende maatregelen voor woningen in een Vereniging van Eigenaren.

Zijn organisatie heeft innovatie, duurzame ontwikkeling en bijdragen aan een betere leefomgeving hoog in het vaandel staan, maar toch is het niet altijd makkelijk om goede energiebesparende initiatieven te financieren.

Door een bijzondere samenwerking van de Rabobank met de Verenigingen van Eigenaren van de Surinamelaan in Amersfoort, provincie Utrecht en gemeente Amersfoort, is het pad nu geeffend. Waterman: "Dit verhaal is dus zeker niet alleen het verhaal van Rabobank Amersfoort en omstreken, maar een verhaal van al deze partijen samen".

Label B
Initiatiefnemer van het project is Edgar van Groningen. Hij is eigenaar-bewoner van een van de appartementen in de gemengde koop/huurcomplexen aan de Surinamelaan in Amersfoort. Met een stevig doorzettingsvermogen heeft hij er vier jaar aan gewerkt om alle belanghebbenden mee te krijgen in zijn ambitie om de woningen in zijn buurt met een beschermd stadsgezicht energiezuinig te maken.

Van labels E, F en G naar label B. Liefst label A natuurlijk, maar dat bleek net niet haalbaar. Waterman: "Hij heeft echt enorm veel werk verricht, ik ben blij dat wij uiteindelijk bij zijn initiatief betrokken zijn geraakt en samen met provincie Utrecht een rol hebben kunnen spelen in het sluitstuk van dit project."

Extra investeringen
Voordat Van Groningen op een financieringsbarrière stuitte, had hij al verschillende hobbels geslecht. Medewerking van medebewoners, zowel eigenaren als huurders, was niet altijd vanzelfsprekend. Daarnaast was woningcorporatie De Alliantie bezig met het verkopen van vrijkomende woningen om geld vrij te maken voor de bouw van nieuwe huurwoningen elders.

Extra investeringen in de woningen aan de Surinamelaan waren dus niet opgenomen in hun begroting. Vanwege het beschermd stadsgezicht dat de appartementencomplexen samen vormen, was ook medewerking van de gemeente nodig. Zonder hun toestemming mocht er niets aan het uiterlijk van de gebouwen veranderen, terwijl dat wel het geval zou zijn als de woningen effectief geïsoleerd zouden worden.

En tot slot was er dus een hobbel bij de financiering. Waterman: "Het vergt wel wat creatief denken om dit op de juiste wijze te financieren. Er is bijvoorbeeld geen sprake van een onderpand. De energiebesparende maatregelen zitten natuurlijk aan de woningen vast, en die zijn al onderpand voor de aankoophypotheek."

Veel factoren
Voormalig gedeputeerde De Jong van provincie Utrecht was hierover zeer teleurgesteld. Daarom kwam hij zelf met een garantiefonds voor duurzame energie en energiebesparing.

Waterman: "Een fantastisch initiatief, dat veel projecten mogelijk gaat maken. Maar dat alleen is niet voldoende. Om een lening te verstrekken is een combinatie van factoren belangrijk. Voor ons is het bijvoorbeeld ook belangrijk dat alle bewoners, inclusief huurders, achter het idee staan."

Belangrijk hierbij is volgens Waterman dat er een goed VvE-bestuur moet zijn en de financiële huishouding op orde. En dan telt ook mee hoe daadkrachtig de VvE is. "Hier hadden we uiteindelijk ruim voldoende vertrouwen in, en zo besloten we dat we de benodigde lening van 1,1 miljoen euro tegen marktrente konden verschaffen." 

Borg
Het gaat om een financiering zonder dat we het recht van eerste hypotheek kunnen vestigen, vervolgt Waterman. "De Rabobank verstrekt een lening aan de VvE, als bewonersvertegenwoordiging, en de provincie staat borg. De basis van die borgstelling is een soort groene staatsgarantie zoals die ook voor het MKB geldt. De financieringslasten zijn zo ingestoken dat zij door de lagere energiekosten betaald kunnen worden."

De heersende mening lijkt dat banken vaak 'nee' verkopen bij financieringsverzoeken voor duurzame projecten. En dat kan Waterman zich wel voorstellen.

"Maar de praktijk ligt toch wat genuanceerder. In deze tijden is iedereen toch wat voorzichtiger maar goede duurzame initiatieven die financieel levensvatbaar zijn, krijgen bij ons altijd een kans. Dankzij het project aan de Surinamelaan hebben we weer een nieuwe creatieve financieringsconstructie gevonden, die we ook voor andere projecten gaan benutten. Mijn advies aan VvE's is dan ook dat zij in actie komen en zich samen inspannen voor duurzaamheid."

Tekst: Jolein Schorel

Meer info:  Agentschap NL: Voorbeeldprojecten Energie & Gebouwde Omgeving

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c40 c225
200 miljoen euro voor MIAVamil

200 miljoen euro voor MIAVamil

Voor 2025 trekt de overheid 189 miljoen euro uit voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en 20 miljoen euro voor de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen ...

Lees verder

c21 c225
Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Om bij te dragen aan duurzamere en groenere gezondheidssector ondertekende Boehringer Ingelheim Nederland de Green Deal 3.0 Duurzame Zorg. De deal richt zich op ...

Lees verder

c21 c225
Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onafhankelijk onderzoek van IGG Bouweconomie, gevalideerd door Ingenii Bouwinnovatie, geeft duidelijkheid over welk type kozijnen over een langere periode de voordeligste ...

Lees verder

c21 c185 c225
Financiële incentives voor circulair bouwen

Financiële incentives voor circulair bouwen

Op 13 februari 2025 ontdek je de financiële incentives achter circulair bouwen en leer je over de financiële restwaarde, aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden. ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten voor verduurzamingstransitie

Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten ...

De tweedaagse masterclass ‘Verduurzaming & Transities Woningmarkt’ van Universiteit van Amsterdam (UvA) en Duurzaam Gebouwd geeft inzicht in de ...

Lees verder

c21 c225
Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Het begon allemaal met de droom om van een oude, vervallen en leegstaande fabriek een bruisend, innovatief onderwijscentrum te maken. Stichting Onderwijs Midden-Limburg ...

Lees verder

c21 c41 c225
Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten bloot

Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten ...

Het rapport Op weg naar CO2-neutraal is te downloaden en ligt op de mat. De publicatie benadrukt de urgentie van samenwerking tussen publieke en private partijen ...

Lees verder

c21 c225
Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Op de terugblikpagina van de Klimaattop GO 2024 vind je onder andere de download van het rapport ‘Op weg naar CO2-neutraal’ en verslagen van verschillende ...

Lees verder

c21 c40 c225
De best gelezen artikelen van 2024

De best gelezen artikelen van 2024

Benieuwd naar de artikelen die je dit jaar niet mocht missen? We stellen een top 5 voor je samen van de meest gelezen artikelen van 2024.

Lees verder

c21 c41 c225
Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag  

Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag ...

Onderzoek van Invest-NL en Energy Storage NL toont aan dat warmteopslag de kosten van geleverde warmte van € 0,70 tot € 3,20 per gigajoule verlaagt. Daarnaast ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

Duurzame kozijnen van fossielvrij PVC kunnen CO2 reduceren, volgens EU-normen vastgelegd en bewezen. In dit artikel lees je meer over het succesvol behalen van ...

Lees verder

c21 c225
Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en deals maken

Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en ...

De aftermovie van de Klimaattop GO 2024 laat je verschillende hoogtepunten zien van de tweedaagse conferentie. Bekijk de aftermovie in dit artikel.

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up