Verantwoord grijs
Trots ben ik op de bedrijven die het keurmerk Beton Bewust hebben. Met deze bedrijven werken wij samen aan een duurzame en verantwoorde productie van beton. Het resultaat? Steeds meer erkenning vanuit de markt.
Niet alleen van afnemers en een vertaalslag naar convenanten, maar ook erkenning van het World Business Council for Sustainable Development. Beton Bewust wordt daar gezien als een voorbeeld om tot een Responsible Sourcing Scheme (RSS) voor beton te komen. En dat is nodig omdat er steeds vaker met nieuwe grondstoffen aan de knoppen gedraaid wordt om te ‘vergroenen’.
Kennis en kunde
Gaan wij daarin niet te ver? Wat mij betreft niet, maar niemand zit te wachten op minder beton voor kolommen of vloeren, als dit ten koste gaat van de veiligheid. Of op betonmengsels die de tand des tijds niet kunnen doorstaan. Op dit moment zijn er veel ontwikkelingen gaande om beton met nieuwe grondstoffen nog duurzamer te maken. VOBN en keurmerkhouders zijn hier vaak bij betrokken. En dat is maar goed ook, want kennis en kunde blijft nodig om beton als kwaliteitsproduct te blijven zien.
Grondstoffenvoorraad voor de toekomst
Projecten met alternatieve grondstoffen vallen snel binnen de huidige regelgeving, maar het gedrag op langere termijn is vaak nog niet aantoonbaar. Is dat duurzaam? Volgens mij niet, soms is een standaard basismengsel al groen genoeg. We moeten beseffen dat wat wij nu bouwen de grondstoffenvoorraad voor de toekomst is. Wij willen dus met enige zekerheid kunnen vaststellen dat het beton later opnieuw verantwoord kan worden hergebruikt. Een grondstoffenpaspoort kan daarbij helpen. Het biedt ons inzicht in de huidige en nieuwe betonvoorraad en de kwaliteit daarvan. Maar ook verantwoorde groene alternatieve betonmengsels zouden wij daarin op kunnen nemen. In feite moeten we bouwen voor hergebruik.
Groen of grijs?
Als voorbeeld juich ik de aanpak van de proefstort met geopolymeerbeton toe. Bij dit type beton komt er veel minder CO2 vrij dan bij traditionele betonmortels. Deze proefstort is een samenwerking tussen een keurmerkhouder en verschillende marktpartijen en wordt langdurig gemonitord om te komen tot daadwerkelijk duurzaam beton dat bruikbaar is in de toepassing. Het vraagt om deskundigheid en een betrokkenheid van iedereen die hier mee te maken heeft. Tenslotte willen wij allemaal de zekerheid dat beton met gemak de lange levensduur haalt en later zonder problemen kan worden hergebruikt. Verantwoord grijs, dat is pas groen!