'Neem verantwoordelijkheid voor de leegstand'
“Voelen we ons verantwoordelijk voor de leegstand?”, is een van de vragen uit de jaarpublicatie van de Dutch Green Building Council. Onder andere Henk Jagersma, directievoorzitter Syntrus Achmea Real Estate & Finance, en voormalig Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest beantwoorden deze vraag.
Jagersma: “Vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid voel ik me verantwoordelijk voor het oplossen van de leegstand omdat de aanpak van leegstand leidt tot waardebehoud - of nog liever - waardegroei, van de bestaande stedelijke omgeving.”
Kritisch
Zijn collega Hugo Ouwehand is het daarmee eens. “Ik voel me zeker verantwoordelijk voor de keuzes die wij maken met betrekking tot financieringen van bijvoorbeeld nieuwbouw waarvan je van te voren kan weten dat er langdurige leegstand gaat ontstaan op die plek of elders. Bij dergelijke financieringsverzoeken ben ik zeer kritisch.” Hij geeft echter ook aan dat je als financier geen totale invloed hebt op de leegstand.
Eigenaren
Voormalig wethouder van Amsterdam Maarten van Poelgeest vindt dat de verantwoordelijkheid bij de eigenaren van leegstaande (kantoor)panden ligt. “Door overaanbod staan gebouwen soms jaren leeg. Afboeken naar de reële waarde van het pand is de enige oplossing voor dit probleem.”
Mede verantwoordelijk
Peter Willem van Calis van Arcadis vindt het te makkelijk om de verantwoordelijkheid op de regelgever of de eigenaar af te schuiven: “Ik kan zelf ook mede verantwoordelijkheid nemen door te laten zien wat mogelijk is met leegstaand vastgoed en met mijn kennis goede voorbeelden te creëren.”
Meer opinies en visies vindt u in de jaarpublicatie van de Dutch Green Building Council. Jagersma sprak eerder tijdens Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Renovatie over de succesfactoren van transformaties, met een blik op de praktijkcase Wijnhaven in Den Haag. Het volledige verslag over deze bijeenkomst leest u op Duurzaam Gebouwd. Meer informatie over de bijeenkomst vindt u op de terugblikpagina.