Leren van energiebewuste wijken
Met de hele wijk werken aan energiebesparing: dat gebeurt op verschillende plekken in Nederland. Servicepunt Duurzame Energie heeft 10 van deze wijkinitiatieven in Noord-Holland onderzocht. Wat werkt wel en wat niet?
Het Servicepunt Duurzame Energie van de provincie Noord-Holland ondersteunt gemeenten bij het opzetten, uitvoeren en monitoren van klimaatbeleid. De afgelopen maanden heeft het servicepunt 10 succesvolle energiebesparingsprojecten in Noord-Hollandse wijken geanalyseerd. Van een bewonersactie in een straat in Castricum om gezamenlijk gevels te isoleren tot de duurzame renovatie van een buurt in Haarlem op initiatief van de gemeente. Het onderzoek was mede mogelijk door subsidie van het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling (LvDO).
Lokale verbondenheid
De analyse van de wijkprojecten heeft een aantal interessante leerpunten opgeleverd over de aanpak, communicatie en doelgroepbenadering voor gemeenten en anderen die een energiebesparingsproject willen opzetten. Zo blijkt dat het belangrijk is dat een initiatiefnemer of –groep lokaal gebonden is en alle benodigde competenties in huis heeft om een wijkinitiatief op te pakken. Denk aan technische en financiële kennis en aan organisatorische en communicatieve vaardigheden.
Rol van de gemeente
Duidelijk is ook dat de rol van de gemeente bij deze bottom-up-wijkinitiatieven niet uitgespeeld maar wel veranderd is. Een gemeente kan een wijkinitiatief op verschillende manieren ondersteunen. Bijvoorbeeld door aanwezig te zijn bij een wijkbijeenkomst of door het initiatief bekendheid te geven via de gemeentepagina in de lokale krant. Ook kan een gemeentelijke organisatie woninggegevens beschikbaar stellen die interessant zijn voor een initiatiefgroep.
Persoonlijke benadering Het blijkt bovendien belangrijk bewoners persoonlijk te benaderen. Mond-tot-mondreclame of een brief in de brievenbus kan veel effect hebben. Marketing kan eveneens zeer nuttig zijn, zeker om veel bewoners tegelijk te bereiken en te motiveren om hun woning te isoleren. Daarbij moet er aandacht blijven voor de specifieke kenmerken van een woning in een wijk. Bij energiebesparende maatregelen is het geen kwestie van one size fits all.
Bron: Servicepunt Duurzame Energie