‘Groninger Bouwnorm: energieneutraal en aardbevingsbestendig’
- #VanGasLos
- Artikel
“Als er een Groninger Bouwnorm komt die staat voor energieneutraal en aardbevingsbestendig, dan zeg ik daar ‘Ja’ tegen.” Dit liet gedeputeerde Nienke Homan (foto) van Provincie Groningen vanochtend weten bij start van het Duurzaam Gebouwd Congres.
“Om vooruit te kijken naar het Bouwbesluit over 5 jaar, hebben we een energieprogramma opgesteld”, vertelde Homan. “Hiermee ondersteunen we onder meer lokale energieopwekking en energieneutraal bouwen, maar kijken we ook naar materiaal. Zo verwerken we het gras langs het Reitdiep, een diep dat van de stad Groningen naar het Lauwersmeer, bij HuisVeendam tot plaatmateriaal.”
Onderscheiden op eigen DNA
Hier sloot Brink Groep-topman Hans de Jonge zich bij aan. "Noord-Nederland kampt al geruime tijd met de vraag hoe ze uit de neerwaartse spiraal komt. De basis hierbij ligt in het DNA van de regio. In het geval van Groningen denk ik dat dit in biobased materialen kan zitten. Daarmee kan deze provincie zich onderscheiden.”
Hij betrok daarbij onder meer de ramp in Moerdijk in 2011 met de aardbevingen in Groningen. “Na die ramp stelde Ed Nijpels namens de adviescommissie voor om dit Brabantse dorp op te heffen, vanwege de verslechterende leefbaarheid. Inmiddels is begin dit jaar de Moerdijkregeling van kracht geworden, die neerkomt op: ‘Slaap lekker, wij regelen het voor u.’ Hierdoor wilde 90% van de bewoners blijven. Mensen wilden alleen weg, omdat er niet adequaat met hun angsten werd omgesprongen.”
Ook de Deltawerken passeerden in zijn presentatie de revue. “Ga van een businesscase naar een valuecase en creëer waarde. In Zeeland zijn deze werken inmiddels een toeristische attractie.”
Foto's: Robert Tjalondo.