Klimaatakkoord: waar is de aandacht voor circulariteit?
- Circulaire Economie
- Artikel
In het klimaatakkoord zijn relatief veel maatregelen opgenomen om stappen te zetten in de energietransitie en het terugdringen van CO2-uitstoot. De inzet op circulariteit lijkt wat achter te blijven.
Om die reden vraagt Forbo Flooring meer aandacht voor het gebruik van duurzame en hernieuwbare materialen in de gebouwde omgeving. Directeur Udo Weijkamp van Forbo vindt de inzet op deze twee onderwerpen nu te vrijblijvend en te veel op de achtergrond. “Jammer, want met strengere regels zouden architecten en andere huizenbouwers de mogelijkheid krijgen om eenvoudiger klimaatneutraal te bouwen.
Tegelijkertijd onderschrijft de organisatie de algemene uitgangspunten van het klimaatakkoord. Het bedrijf belooft haar uitstoot van CO2 met minimaal 49% terug te dringen voor 2030. Ook de eisen die het akkoord stelt aan de industrie wil de organisatie graag navolgen of overtreffen. Zo behaalde de organisatie op het vlak van efficiëntere processen verschillende voordelen, waaronder verduurzaming van relaties met grondstofleveranciers.
Restproducten upcyclen
Ook wekken de nieuwe magazijnen zelfstandig duurzame energie op en wordt ingezet op het gebruik van duurzame en hernieuwbare grondstoffen. Eerder berichtten we al over Marmoleum Cocoa, waarin restproducten worden geupcycled.
Benieuwd naar de ambities van het klimaatakkoord? Lees onze artikelen ‘Klimaatakkoord moet Nederland wijk voor wijk verduurzamen’ en ‘Klimaatakkoord: Wijk voor wijk of burger voor burger?’
Zoek verder binnen deze onderwerpen
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Volledig akkoord, er moet meer meer inzet komen voor circulariteit en vooral als het bio-based materialen betreft. De reden is nog steeds onderschat. vele bedrijven bieden een circulaire en bio based oplossing die verder gaat dan uitstoot van CO2 verminderen, die slaan CO2 op of beter de Carbon en hebben een negatieve carbon foorprint. Biobased Bouwen is de ideale GEO-ENGINEERING Stro en andere biomassa uit de landbouw of tuinbouw neemt gedurende het groeien ongeveer 1.78 kg CO2 op per kg. Landbouw neemt dus nog sneller CO2 op dan een bos bomen en stro is eigenlijk een boompje dat reeds gekapt is en dat er volgend jaar terug staat of na 6 maanden naargelang het land. Door van dit stro een materiaal te maken (fossiel dus) slaat men deze Carbon op. De LCA laat zien dat de impact op het milieu na het produceren van ECO-Boards® inclusief alle energie, additieven en transport uiteindelijk MIN 0.62 kg CO2 is omdat men start van MIN 1.78 kg CO2. Voor locale productie wordt dit zelfs MIN 1,08 kg CO2 per kg doordat veel transport wegvalt. Bij einde leven wordt het oude ECOBoard terug gebruikt als grondstof voor nieuwe ECO-Boards® en blijft de Carbon dus opgeslagen > circulair met minimum aan energie. ECO-Boards® hebben dus geen Carbonfootprint maar een NEGATIEVE Carbonfootprint, dat betekent ze slaan CO2 op, de impact op de CO2 balans is ENORM. Een ECO-Boards® fabriek met een capaciteit van 100.000 m3 is verantwoordelijk voor opslag van > 100.000 TON CO2 per jaar impact van > 200.000 TON CO2 per jaar minder en red > 400.000 m3 BOMEN per jaar.