Meest duurzame IKEA-winkel opent in Zwolle
- Project
- Duurzame Energie & Energieopslag
De nieuwste en meest duurzame IKEA-winkel van Nederland opent op 15 februari aanstaande in Zwolle. Bij het ontwerp van het gebouw is zoveel mogelijk rekening gehouden met het terugdringen van het energiegebruik. Inmiddels zijn de 5.500 zonnepanelen en negen windmolens op het winkeldak operationeel.
De winkel in Zwolle wil met een compactere winkelindeling een grotere aantrekkingskracht op bezoekers krijgen. Sandra Schouten, storemanager IKEA Zwolle, vertelt: “De Showroom en het grootste deel van de afdeling Woonaccessoires brengen we samen op de eerste verdieping. Bezoekers kunnen zo kiezen voor een gevarieerdere en desgewenst snellere winkelroute, waarbij we natuurlijk het bieden van zoveel mogelijk wooninspiratie in stand houden.”
Zo goed als klaar
De nieuwe indeling betekent ook een andere plek voor het IKEA restaurant, namelijk de achterzijde van het gebouw. IKEA Zwolle krijgt 30.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak en is daarmee een vestiging van middelgrote omvang. “Op 9 april dit jaar zijn de bouwwerkzaamheden van start gegaan. We zijn nu nog twee maanden verwijderd van de officiële opening en de winkel is op de inrichting en enkele details na zo goed als klaar.”
Energiebesparing
Naast de operationele zonnepanelen, waarover we eerder schreven, is een systeem voor Warmte Koude Opslag (WKO) vrijwel gereed voor gebruik.
Zoek verder binnen deze onderwerpen
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Zonnepanelen besparen geen energie. Het gebouw waarop ze staan gebruikt nog evenveel energie en is derhalve net zo efficient als een gebouw zonder zonnepanelen. Het scheppen van onduidelijkheid door de wezenlijk verschillende aspecten van energieefficientie, -besparing en -opwekking voortdurend door elkaar te halen en daardoor als uitwisselbaar te presenteren veroorzaakt nodeloze verwarring. Geen wonder dat de sector duurzaamheid gebukt gaat onder een groeiend imago van twijfel, opportunisme en oplichterij. Laten we - als technische hoogopgeleide mensen - in vredesnaam zorgen voor duidelijkheid. Het is al moeilijk genoeg om duurzaamheid te bereiken zonder al deze (moedwillige?) miscommunicatie.
Geachte heer van Dorp, Hartelijk dank voor uw betrokken reactie. Ik heb de tekst wat aangepast om de door u genoemde onduidelijkheden weg te nemen. Met vriendelijke groet, Marvin van Kempen Redacteur Duurzaam Gebouwd