Lenteakkoord doorbraak voor duurzaamheid?
Afgelopen vrijdag kwam het Lenteakkoord definitief naar buiten, wat een doorbraak voor duurzaamheid kan betekenen.
Natuur & Milieu is erg blij met dit akkoord, dat miljarden aan belastingvergroening bevat. Zo komt er een subsidie op zonnepanelen en voor energiebesparing en worden tal van milieubelastende subsidies afgeschaft.
Interessant en ook nieuw in dit akkoord is de 25 miljoen euro voor pilots met ‘saldering’. Dit betekent fiscaal voordeel van zonnepanelen voor mensen zonder eigen dak. Mensen met een eigen dak krijgen vanaf 1 juli 15% subsidie op de aanschaf van zonnepanelen. Hiervoor is 50 miljoen euro beschikbaar. Natuur & Milieu pleitte al langer voor verlaging van de BTW op zonnepanelen en vindt dit een mooie stap waarmee minstens 100.000 huishoudens gaan profiteren van eigen groene stroom van zonnepanelen.
Het volledige Lenteakkoord is via deze link van de Volkskrant te vinden.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Beste redactie, Beetje beter social media volgen en bv het nieuws over The Solar Future, op beide is behoorlijk wat kritiek te zien op het ombuigen van de verlaging van de omzetbelasting in een aankoopsubsidie. Zie bv. http://www.new-energy.tv/zon/opstand_tegen_subsidie_voor_zonnepanelen.html Mooi dat Natuur&Milieu blij is, jammer dat de zon pv branche lijkt te balen als een stekker. Zon pv is dankzij de hoge energiebelasting voor kleingebruikers namelijk ook bij het hoge btw tarief rendabel. Ongeacht of je het eens bent met de kritiek, het had toch op z'n minst vermeld mogen worden in jullie artikel. De 25 miljoen voor salderen voor de meter klinkt goed, als potentiele investeerder en afnemer van dergelijke wind en zonne-energie projecten kan ik echter nog nergens vinden hoe lang de pilot gaat lopen. Als dat net als de vorige pilot van De Windvogel en Eneco slechts een jaartje is haak ik bij voorbaat af. Ik wil een stabiele opbrengst over de investering in duurzame elektriciteitsopwekking die ik doe. Of ik dat krijg kan ik helaas niet uit de tekst van het Lenteakkoord halen. Veel belangrijker (en tegelijkertijd pijnlijker voor burgers) in kader van vergroening is de kentering om woon-werk verkeer zwaarder te belasten. Al betwijfel ik of mijn partijgenoten het bij het goede eind hebben door te roepen dat je dan maar dichter bij je werk moet gaan wonen. Dat is enkel weggelegd voor mensen met vaste contracten, waarvan de partner in dezelfde regio werkt, die geen koophuis hebben dat ze niet verkocht krijgen. Om nog maar te zwijgen van zaken als schoolgaande kinderen, familie en vrienden. Helaas is het nog niet gelukt om de 50-50 verdeling tussen burgers en bedrijven in de opbrengst van de energiebelasting of de degressieve structuur van de energiebelasting aan te pakken (dat laatste streeft bv. ook De Groene Zaak na).
Investeringen vragen om duidelijkheid. Wellicht is een investeringsfonds voor energiebesparing en duurzame energie uit de belastinginkomsten een idee? http://www.energieexpert.nl/energiemix/kunduz-coalitie-moet-hogere-energiebelasting-omzetten-in-kansen-voor-industrie