Transparante gevel Polak Building stimuleert ontmoetingen
- Project
- Gebouwschil
Het Polak Building van Erasmus Universiteit Rotterdam is multifunctioneel en bijna energieneutraal. Met studielandschappen, een open structuur en een transparante gevel nodigt het gebouw uit om samen te leren en te werken.
Het binnen- en buitengaan van het gebouw aan de nieuwe hoofdas van de campus voelt bijzonder, omdat de overgang vrijwel naadloos is. “Dat is onder meer te danken aan de transparante gevel”, legt projectmanager Maikel van Wijk van gevelspecialist Facédo uit. “De gemeente beoordeelde het glas op transparantie, om ervoor te zorgen dat dit maximaal is. Het toegepaste glas heeft een vrij hoge lichtdoorlatendheid. Dat combineren we met een hoge zonweringsgraad, zodat de installaties niet te hard koelen.”
Uitnodigende doorschijnende gevel
De open constructie van het gebouw, de ruime hoeveelheid daglicht en de doorschijnende gevel nodigen uit om naar binnen of buiten te kijken. Van Wijk: “Het is vrij eenvoudig om collega’s of vrienden te zien en het gebouw nodigt je uit om in beweging te komen. De schuifdeuren openen vanzelf en er zijn grote ruimtes in het gebouw. Toch voel je jezelf niet klein.”
Het Polak Building combineert duurzaamheid met transparantie en flexibiliteit'
Maikel van Wijk, Facédo
Architect Paul de Ruiter heeft het gebouw zo ontworpen dat functies van ruimtes eenvoudig kunnen wisselen, als dat nodig is, zegt Van Wijk. “Om flexibel te zijn herhaalt het gevelontwerp zich op bepaalde punten. Die repetitie garandeert dat we aan de binnenzijde grote vrijheid hebben op het gebied van verandering. We zien dat de universiteit hier ook gebruik van maakt. Zo zijn ze op dit moment het Sanders Building aan het renoveren en neemt het Polak Building nu diverse functies over.”
Inspelen op ruimtebehoefte
Op de begane grond vindt de bezoeker allerlei winkels, zoals een kapsalon en een wasserij. Ook deze ruimtes zijn flexibel in te delen, legt Van Wijk uit. “Zo is er nu een tijdelijke collegezaal dichtbij deze winkels te vinden. In de toekomst kan deze zaal verdwijnen en is er zelfs de mogelijkheid voor het faciliteren van een supermarkt. Het
gebouw geeft de universiteit ruimte om in te spelen op de actualiteit en de behoefte.” Transparantie en flexibiliteit worden gecombineerd met duurzaamheid. “Dat stond al vast toen we samen met aannemer SMT Bouw en Vastgoed, Paul de Ruiter en de andere ketenpartners om tafel zaten om de uitvraag optimaal in te vullen. Naast de eerder genoemde zonwering en de hoeveelheid daglicht die naar binnen valt, stelden we een EPC van 0,35 als ambitie. Dat doel hebben we ook gehaald.”
Al een jaar duurzaam
Die bekroning is een feit door onder meer de lage U-waarde van 0,65. Van Wijk: “Tegelijkertijd kunnen gebruikers zelf gevoelsmatig frisse lucht toelaten. Het is mogelijk om de ramen open te zetten en verder heeft iedere ruimte mechanische ventilatie.” Het Polak Building is inmiddels ruim een jaar open. “Eind januari 2015 was het gebouw glasdicht en medio april startten de laatste werkzaamheden. De officiële opening vond tegelijkertijd met het nieuwe studiejaar plaats. De kleinzoon van Polak is zelf student en was bij de feestelijkheden aanwezig. Dat geeft nogmaals aan dat het hier een bijzondere realisatie betreft.
Dit artikel staat in Duurzaam Gebouwd Magazine #35. Bekijk het volledige magazine op DuurzaamGebouwd.nl/Duurzaam-Gebouwd-Magazine.