Groen Laboratorium
Het nieuwe dak van de Herderschêeschool in Zuilen, landelijk één van de eerste 'groene' laboratoria in de buitenlucht, werd onlangs geopend door wethouder Duurzaamheid Mirjam de Rijk.
De gemeente en provincie Utrecht gebruiken het dak om verschillende soorten duurzame dakbedekking te onderzoeken. De komende drie jaar meten zij de temperatuur en de hoeveelheid water die het dak kan vasthouden.
Doel is de effectiviteit van duurzame daken te bepalen. Het is een gezamenlijk project van de gemeente Utrecht, de provincie Utrecht en de school.
Onderzoekslocatie
Het 600 vierkante meter grote oude dak van de Herderschêeschool in Zuilen was aan vervanging toe. Mede daarom is het geschikt als demonstratie- en onderzoekslocatie. De gemeente legde zeven vegetatiedaken aan en twee daken met olivijn, een CO2-bindend mineraal. Een tiende deel wordt als normaal dak aangelegd en gebruikt als referentie.
Voor de vegetatiedaken is mos, sedum (een soort vetplant), gras en een combinatie ervan gebruikt. Ook wordt geëxperimenteerd met dakdelen die als isolatiedak of waterdak zijn aangelegd. Deze technieken zijn allemaal eenvoudig toepasbaar en de meeste kunnen door een particulier zelf aangelegd worden.
Metingen en resultaten
Tot mei 2014 wordt op alle delen continue de binnen- en buitentemperatuur, het bodemvochtgehalte en het waterbergend vermogen van het groene dak gemeten.
Verder staan op het dak een weerstation en sensoren voor waterdruk en bodemvocht. Door de grootte van het dak, de duur van het onderzoek en de diversiteit van de dakbedekking zijn de uitkomsten landelijk interessant. Met de meetresultaten kunnen provincie en gemeente een bijdrage leveren aan soortgelijke, toekomstige projecten in Nederland en daarbuiten.
Ook kunnen zij beter particulieren en bedrijven adviseren die een duurzaam dak willen aanleggen.
Meer informatie Groen Dak