'Flexibiliteit zorgt voor minder faalkosten'
- Building Holland
- Artikel
Als een van de belangrijke megatrends voor de komende jaren noemde Jan Kees de Jager de digitaliseringsrevolutie, tijdens zijn Keynote op Building Holland. Alma Krug sprak over een andere revolutie, namelijk het driedimensionaal printen van gebouwen.
“Het wereldwijde gemiddelde van apparaten die zijn aangesloten op het internet, staat op 6 per persoon”, vertelde hij. “Dit is ook erg interessant voor de bouwsector om dit te weten.”
Daarnaast liet hij weten groot voorstander te zijn van BIM: “Een flexibel systeem waarin je alles kan invoeren en aanpassen. Dit zorgt voor minder faalkosten.”
Gas geven
Opvallend was zijn pleidooi voor een innovatief platform, waarin de publieke en private sector samenwerken. “Zo ben ik als IT-ondernemer in contact gekomen met de politiek en hier uiteindelijk in belandt”, aldus de voormalig staatssecretaris en minister van Financiën.
Tot slot had hij een advies voor zijn toehoorders. “Je hebt een rem om vol gas te kunnen geven. Doe dat ook, van begin af aan.”
Alma Krug
Industriële revolutie
De toepassingen en revolutionaire mogelijkheden van 3D-printen in de bouw werden gepresenteerd door Alma Krug, manager innovatinos en marketing bij Heijmans. Aan de hand van een praktijkcase, een grachtenpand in Amsterdam 3D wordt geprint, werden de kansen van deze vernieuwende vorm van bouwen duidelijk.
De mogelijkheden van 3D-printen zijn wat Krug betreft duidelijk, met een verwijzing naar de medische sector die organen printbaar maakt. We kunnen volgens haar dan ook spreken van een derde industriële revolutie. Maar wat is nu de impact op de bouw als deze industrialisering zich echt gaat ontwikkelen?
Impact
Die impact kan groot zijn. Krug vertelt over de weg van ‘XS’ oftewel Extra Small naar ‘XL’, extra large: van slechts een zeer klein onderdeel van een huis naar een compleet pand dat driedimensionaal wordt geprint. Om tot dit eindstadium te komen is het volgens Krug van belang om klantgericht te ontwerpen, lef te tonen en nieuwe duurzame materialen, kennis en technologie in te zetten.
Toekomstblik
De toekomst is volgens Krug dat 3D-ontwerpen te downloaden zijn. Het wordt mogelijk om het ontwerp in zekere zin aan te passen, bijvoorbeeld door de gevel aan te passen. “Onze ambitie is dat iedereen het ontwerp kan downloaden.. Slechts een van de mogelijkheden hiervan is het snel inspelen op rampen, door tijdelijke woningen te printen.
De volgende stap is om een 3D-geprint gebouw te maken waar mensen in kunnen wonen. Boven water staat dat klanten en eindgebruikers meer keuzevrijheid krijgen.