Van rioolwaterzuiveringsslib tot kunstmest
Slibverwerking Noord-Brabant (SNB), het fosfaat technologiebedrijf EcoPhos en energie- en afvalnutsbedrijf HVC slaan de handen ineen: de partijen onderzoeken de haalbaarheid van het terugwinnen van de schaarse grondstof fosfaat uit rioolwaterzuiveringsslib.
Hiermee willen de partijen een bijdrage leveren aan het oplossen van het dreigende wereldwijde tekort aan fosfaat en een invulling geven aan hun afvalstoffenbeleid.
Het Belgische bedrijf EcoPhos ontwikkelde een bewezen chemische methode om kunstmest te maken van fosfaaterts en verwacht dat deze aanpak ook geschikt is om fosfaat terug te winnen uit vliegas, de reststof die overblijft na de verbranding van zuiveringsslib. Deze manier zien de partijen als een milieuvriendelijker alternatief voor het delven van fosfaaterts uit de aarde.
Bouw installatie
Het gezamenlijke initiatief komt voort uit vooronderzoek van 2010. "De laboratoriumtesten met de vliegas leverden een hoopgevend resultaat op," aldus directeur EcoPhos Mohamed Takhim. Het vervolgonderzoek zal een meer gedetailleerd testtraject zijn en loopt tot het eerste kwartaal van 2012. Op basis van de resultaten beslissen SNB, EcoPhos en HVC of, en waar zij een 'fosfaatterugwinningsinstallatie' zullen bouwen.
Vliegas
Jaarlijks produceren waterschappen in Nederland zo'n 1,6 miljoen ton zuiveringsslib. Het zuiveringsslib bevat een grote hoeveelheid fosfaat. HVC en SNB verwerken ruim vijftig procent van het Nederlandse zuiveringsslib in de verbrandingsinstallaties in Dordrecht en Moerdijk.
Bij de verbranding van het zuiveringsslib komt als reststof vliegas vrij. Deze as heeft een fosfaatgehalte dat vergelijkbaar is met bruikbare fosfaaterts van een lage kwaliteit. Momenteel wordt vliegas onder andere gebruikt als vulstof in asfalt en in immobilisaten, het alternatieve funderingsmateriaal voor wegen en verhardingen.
"Met de nieuw te ontwikkelen methode wordt uit iedere duizend ton vliegas circa tweehondervijftig ton fosfaat geproduceerd. Dit kan gebruikt worden voor de productie van kunstmest," aldus directeur SNB Marcel Lefferts. "Het initiatief is een uitstekend bewijs hoe een aanvankelijke afvalstroom weer een grondstof wordt," vult directielid HVC Albrecht Bresters aan.