Samenwerking voor concurrentiekracht Zeeuwse industrie
Het Smart Delta Resources platform moet door samenwerking tussen twaalf energie- en grondstofintensieve bedrijven de Zeeuwse industrie versterken. Deelnemende bedrijven hebben een gezamenlijk energieverbruik van ongeveer 25% van de totale Nederlandse gasconsumptie, wat grote mogelijkheden biedt voor synergie en innovatie.
De betrokken bedrijven in de zuidwestelijke deltaregio zijn Arcelor Mittal Gent, Arkema Vlissingen, Cargill, DELTA, Dow Benelux, ICL-IP Terneuzen, Lamb Weston-Meijer, Sabic Bergen op Zoom, Suiker Unie, Yara Sluiskil, Zeeland Refinery en Zeeland Seaports. De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat er slimme oplossingen mogelijk zijn voor het huidige internationale concurrentienadeel en verlies van werkgelegenheid als gevolg van de nadelige energie- en grondstoffenpositie.
Synergie
Bijzonder aan de samenwerking is dat de bedrijven een gezamenlijk energieverbruik van ongeveer 25% van de totale Nederlandse gasconsumptie. Die hoge concentratie aan energie- en grondstoffen intensieve bedrijven en de combinatie van sectoren, biedt grote mogelijkheden voor verdere synergie en innovatie én gezamenlijke groei.
Oprichting
De oprichting van het SDR komt voort uit de slechte concurrentiepositie van energie- en grondstofintensieve bedrijven op dit moment. Door de relatief hoge energie- en grondstofkosten zijn zij nu onvoldoende concurrerend ten opzichte van de industrie buiten Europa. De gevolgen hiervan zijn zichtbaar in verlies van werkgelegenheid en teruglopende investeringen.
Mogelijkheden uitwisselen rest- en afvalstromen
Het SDR-platform zal op korte termijn de projecten in kaart brengen die de grootste kans bieden op een verbetering van de concurrentiepositie. Zij start daarvoor een grondige analyse van de kansen voor synergie en groei in de eerste helft van 2014. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de mogelijkheden voor het grootschalig uitwisselen van rest- en afvalstromen.
Uitvoerbare business cases
Vervolgens zal het SDR kijken naar het concreet omzetten van deze kansen in reële en op korte en middellange termijn (5 tot 8 jaar) uitvoerbare business cases. Het is de ambitie projecten te realiseren die daadwerkelijk een omslag betekenen ten opzichte van de huidige energie- en grondstoffenpositie.