Oud Hema-pand wordt duurzame bakkerij
- Project
- Renovatie & Transformatie
De oude banketbakkerij van Hema op het industrieterrein Waarderpolder bij Haarlem is ingrijpend verbouwd. Met een warmteterugwin-installatie, nieuwe ovens en meer natuurlijk licht op de werkplek, is de bakkerij met recht duurzaam te noemen.
“Binnenkort fleuren stellingen met bloemen en planten de entree op”, vertelt directeur Jos Huijbregts van Bakkerij Van Vessem. “Binnen afzienbare tijd plaatsen we een glazen kas voor het pand. Een gebouw moet ademen”, betoogt hij. Zijn opvallende ideeën passen bij de duurzaamheidsvisie van deze bevlogen ondernemer.
Een schat aan grote ramen rondom de bakkerij tonen bezoekers hoe het werkproces verloopt. “Transparantie is een uitgangspunt dat inherent is aan duurzaam ondernemen”, vindt Huijbregts. Bij de verbouwing heeft hij z oveel mogelijk duurzame voorzieningen verwerkt.
Meer energie opwekken dan verbruiken
Zo is er een wtw-installatie aangelegd en wordt de warmte die van 5 nieuwe ovens vrijkomt, opgeslagen in een boiler. “Dat gebruiken we voor het verwarmen van water en van het pand. Mijn droom is om in de toekomst meer energie op te wekken dan we verbruiken”, vertelt hij. Om die reden zijn pv-cellen op het dak gepland en wil Huijbregts de ovens in de toekomst stoken met een houtpellet-brander. “Ook willen we overtollig geproduceerd brood gaan vergisten, oftewel overgaan tot biovergisting.”
Bij de keuze voor de nieuwe apparatuur in de bakkerij heeft Jos Huijbregts zich mede laten leiden door het aspect duurzaamheid. De ovens, van de bekende Duitse ovenfabrikant Heuft, voldoen aan de hoogste technische standaards en zijn uitgerust met de nieuwste technologie. Zo wordt het brood op steen gebakken en is de opwarmtijd van de oven bijzonder kort. Hierdoor treedt bijna geen warmteverlies op. Met het warmte terugwinsysteem wordt minimaal 40% energie bespaard. Huijbregts: “We gaan gefaseerd te werk en verwachten binnen afzienbare tijd CO2-neutraal te werken. En wanneer alle plannen zijn gerealiseerd, gaan we zelfs energie leveren.”
Architect Martijn van Velzen heeft voor het ontwerp van het bedrijfspand gezorgd en VDR-Bouwgroep heeft de verbouwing uitgevoerd. Dit bouwbedrijf had ook de Hema-bakkerij gebouwd en heeft zich toegelegd op duurzaam bouwen. Van Velzen legt uit dat het pand volledig ‘gestript’ is en opnieuw is ingedeeld om zo de productie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. De transparantie is bewerkstelligd door de grote raampartijen voornamelijk in de kantoren, ontmoeting en broodbakkerij. Hierdoor kunnen mensen naar binnen kijken. Daarnaast ontstaat er binnen een prettige werksfeer met veel natuurlijk licht.
Van Vessem bakt duurzaam brood volgens een uniek procedé. Zo gebruikt hij onder andere gevitaliseerd water dat door de moleculaire werking, de kwaliteit van de desemculturen van het deeg sterk verbeterd. Begin maart is de bakkerij officieel geopend. Het is de bedoeling dat hier binnenkort ook kan worden geluncht en koffie kan worden gedronken. Kortom: het pand, het gehele werkproces en het product staan in het teken van een duurzame bedrijfsvoering.