BouwAwards voor zorggebouwen
- Zorgvastgoed
- Artikel
Het Ashikaga Red Cross Hospital in Tokyo mag zich de winnaar noemen van de eerste IFHE International Building Award. Meander Medisch Centrum in Amersfoort ontving de NVTG Nationale BouwAward in de categorie ‘cure’. Revalidatiehotel Laurens intermezzo Zuid in Rotterdam kreeg de nationale prijs in de categorie 'care‘ en in de categorie ‘Care/Cure’ eindigde De Koekoek in Veenendaal op de eerste plek.
Vertegenwoordigers uit 35 landen meldden zich vorige maand in Den Haag voor het IFHE Congres 2016. Eén van de hoogtepunten van dit 2-daagse congres was de uitreiking van de NVTG BouwAward voor binnenlandse projecten en, voor de 1e keer, de International BuildingAward.
Healing environment
De NVTG BouwAward is een prestigieuze prijs gericht op excellente zorgprojecten, die sinds 1997 wordt uitgereikt. Het thema voor de editie van 2016 luidde ‘Een healing environment voor alle gebruikers’. “In een zorggebouw moet de mens centraal staan”, vertelde juryvoorzitter Masi Mohammadi. “We hebben gekeken naar universele normen. Goede ontwerpen, die ook in andere landen zijn te gebruiken, waarbij we overigens niet pleiten voor standaardisatie. Er moet ruimte zijn voor architectuur die past bij het land. Juist in de zorg is een healing environment erg belangrijk. Een prettig gebouw stimuleert het herstel van de patiënt en zorgt dat de bewoner zich, voor zover mogelijk, prettig voelt. Dit draagt bij aan zijn herstel. Daarnaast hebben we veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Energieverbruik en materiaalgebruik zijn onderdelen die steeds belangrijker worden.”
Cure, Care en Care/Cure
Omdat zorginstellingen moeilijk met elkaar te vergelijken zijn, heeft de jury van de (nationale) Bouwaward de ingezonden projecten ingedeeld in drie categorieën: ‘Cure’, ‘Care’ en de combinatie ‘Care/Cure’. In de categorie ‘Cure’ ging de eerste prijs naar het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Bij dit ziekenhuis, een ontwerp van Atelier Pro, is er veel aandacht voor het binnenklimaat. Patiënten kunnen ervoor kiezen om de deur van hun (private) kamer open te zetten of te sluiten. Ook kan de patiënt de ramen open zetten voor frisse lucht. Verder is maximaal gebruik gemaakt van het daglicht vanuit de filosofie dat daglicht het welbevinden van patiënt, personeel en bezoek vergroot.
In de categorie ‘Care’ ging de prijs naar De Koekoek in Veenendaal, een door Splinter architecten ontworpen woonzorgcentrum, speciaal gericht op dementerende cliënten. Cliënten van het woonzorgcentrum kampen vaak met afnemende cognitieve functies. De verschillende interieuronderdelen zijn zo gepositioneerd, dat bewoners voortdurend houvast hebben. Het interieur wordt voorts gekenmerkt door een huiselijke uitstraling, met warme kleuren en een hoog lichtniveau. Dat laatste is niet alleen gunstig met het oog op de oriëntatie in het interieur, maar zorgt ook voor een stimulans van het slaapwaakritme van de bewoners. Hierdoor slapen zij ’s nachts beter.
In de categorie ‘Care/Cure’ ging de prijs naar het Rotterdamse Laurens Intermezzo Zuid (zie foto). Dit door HD Projectrealisatie ontwikkelde gebouw beoogt een middenweg te bieden tussen een hotel en een zorginstelling. De gastenkamers zijn gesitueerd rondom het gebouwhoge atrium, zodat natuurlijk dynamische daglicht tot diep in het zorghotel doordringt. Ook is een ruime daktuin gerealiseerd.
Contact met daglicht tijdens lange operaties
De IFHE International Building Award ging naar het Ashikaga Red Cross Hospital in het Japanse Tokyo. Dit ziekenhuis onderscheidt zich van andere Japanse ziekenhuizen, omdat de patiënten de beschikking hebben over een eigen kamer. Veel aandacht is er ook voor het welbevinden van personeel. Zo zijn operatiekamers voorzien van ramen, zodat medisch personeel met name bij lange operaties contact houden met daglicht. Dit zorgt voor ontspanning en stressverlaging.
Windmolens en zonnecollectoren zorgen voor een deel voor de energie. Water uit een warmwaterbron in de omgeving van het ziekenhuis wordt gebruikt voor verwarming en koeling. Het groene dak zorgt voor natuurlijke koeling en personeel heeft de mogelijkheid om op het groen dak te ontspannen. Bij het ontwerp is gekozen voor zo veel mogelijk milieuvriendelijke materialen.
De organisatie van dit congres voor bedrijven die actief zijn in de medische technologie, was dit jaar in handen van de Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg.
Wilt u meer weten over duurzaam en gezond zorgvastgoed? Kom dan naar één van onze vier seminars in juni, de seminars vinden op verschillende locaties in Nederland plaats. Kijk voor meer informatie op DuurzaamGebouwd.nl/DGZorgvastgoed.
Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl