Klimaatverandering roept om maatregelen klimaatadaptatie

Klimaatverandering roept om maatregelen klimaatadaptatie

Alle regio’s in Europa ondervinden momenteel gevolgen van klimaatverandering, die een breed scala aan effecten op de samenleving en het milieu veroorzaakt. In een vandaag verschenen studie zegt het Europees Milieuagentschap (EMA) te verwachten dat deze effecten in de toekomst nog zullen toenemen en hoge schadekosten zullen veroorzaken.

Klimaatverandering is overal in de wereld een realiteit; het wordt steeds duidelijker hoe omvangrijk die verandering is en hoe snel ze verloopt. Dat betekent dat elk onderdeel van de economie, inclusief huishoudens, zich moet aanpassen en moet bijdragen aan emissiereductie.

Stijgende schadekosten
In het (Engelstalige) rapport ‘Climate change, impacts and vulnerability in Europe 2012en’ stelt het EMA vast dat overal in Europa hogere gemiddelde temperaturen zijn gemeten en dat de neerslaghoeveelheden in de zuidelijke regio’s afnemen en in Noord-Europa juist toenemen. De ijskap van Groenland, de Noordelijke IJszee en veel gletsjers in Europa smelten, het sneeuwdek is afgenomen en de meeste permafrost is opgewarmd.

Extreem weer, zoals hittegolven, overstromingen en droogte, heeft de laatste jaren overal in Europa voor stijgende schadekosten gezorgd. Hoewel meer bewijs nodig is om precies te kunnen vaststellen wat de bijdrage van klimaatverandering aan deze trend is, is duidelijk dat toenemende menselijke activiteit in risicogebieden een cruciale factor is. Verwacht wordt dat klimaatverandering die gebieden in de toekomst nog kwetsbaarder zal maken, omdat extreem weer steeds vaker zal voorkomen en ook steeds extremer zal worden. Als de Europese samenlevingen zich niet aanpassen, zullen de schadekosten blijven stijgen, aldus de verwachting van het EMA.

Grotere ongelijkheden
Sommige regio’s zullen volgens het verslag minder goed in staat zijn om zich aan klimaatverandering aan te passen dan andere, deels door de economische verschillen in Europa. De gevolgen van klimaatverandering zullen deze ongelijkheden nog groter maken.

“Klimaatverandering is overal in de wereld een realiteit, en het wordt steeds duidelijker hoe omvangrijk die verandering is en hoe snel ze verloopt. Dat betekent dat elk onderdeel van de economie, inclusief huishoudens, zich moet aanpassen en moet bijdragen aan emissiereductie”, zegt Jacqueline McGlade, uitvoerend directeur van het EMA.

Belangrijkste bevindingen
Het afgelopen decennium (2002 – 2011) was het warmste ooit in Europa sinds werd begonnen met temperatuurmetingen: de gemiddelde temperatuur boven land was gemiddeld 1,3 °C hoger dan in het pre-industriële tijdperk. Volgens diverse projectiemodellen zal Europa in de tweede helft van de 21ste eeuw gemiddeld 2,5 tot 4 °C warmer zijn dan in de periode 1961 – 1990.

Hittegolven komen vaker voor en duren langer en hebben het afgelopen decennium aan tienduizenden mensen het leven gekost. Door de voorspelde toename van de frequentie en intensiteit van hittegolven zal het aantal sterfgevallen door hitte de komende decennia verder toenemen als samenlevingen zich niet aanpassen. Het aantal sterfgevallen door koude zal volgens de voorspellingen echter in veel landen afnemen.

Trends zetten door
Terwijl de neerslaghoeveelheid in de zuidelijke regio’s afneemt, is in Noord-Europa juist sprake van een stijging. Deze trends zullen volgens de modellen doorzetten. Klimaatverandering zal naar verwachting tot meer rivieroverstromingen leiden, vooral in Noord-Europa, omdat de hogere temperaturen de waterkringloop intensiveren. Op basis van historische overstromingsgegevens kan echter moeilijk worden vastgesteld wat in het verleden de invloed van klimaatverandering op overstromingen is geweest.

Het droogvallen van rivieren in Zuid-Europa lijkt vaker voor te komen en ook langer aan te houden. Verwacht wordt dat de lage rivierstanden in Zuid-Europa in de zomermaanden nog aanzienlijk lager zullen worden. Ook in andere delen van Europa zal dat gebeuren, maar niet overal in dezelfde mate.

250 miljard ton ijs verdwenen
In het Noordpoolgebied voltrekt de opwarming zich in een sneller tempo dan in andere regio’s. Het oppervlak aan zee-ijs in het Noordpoolgebied bereikte in 2007, 2011 en 2012 een laagterecord: het was aan het einde van de zomer afgenomen tot ruwweg de helft van het minimumoppervlak dat in de jaren tachtig was waargenomen. Het tempo waarin de ijskap van Groenland smelt, is sinds de jaren negentig verdubbeld. Tussen 2005 en 2009 is elk jaar een ijsmassa van gemiddeld 250 miljard ton verdwenen. De gletsjers in de Alpen hebben sinds 1850 ongeveer twee derde van hun volume verloren. Deze trends zullen volgens de voorspellingen doorzetten.

De zeespiegelniveaus stijgen en daarmee het risico van kustoverstromingen tijdens zware stormen. De wereldgemiddelde zeespiegel is in de 20ste eeuw elk jaar met 1,7 mm en de laatste decennia met 3 mm gestegen. De voorspellingen variëren sterk, maar het is waarschijnlijk dat de zeespiegelstijging in deze eeuw hoger zal zijn dan in de vorige. De zeespiegelstijging aan de Europese kusten varieert, onder meer door lokale bodembeweging.

Menselijke gezondheid
Naast hitte-gerelateerde gezondheidseffecten van klimaatverandering zijn ook andere effecten op de menselijke gezondheid van belang. Klimaatverandering speelt een rol bij de verspreiding van bepaalde ziekten. Het leefgebied van de tekensoort Ixodes ricinus, bijvoorbeeld, is meer naar het noorden verschoven, terwijl verdere opwarming delen van Europa geschikter zal maken voor ziekteverwekkende muskieten en zandvlooien. Dat het pollenseizoen nu langer duurt en tien dagen eerder begint dan vijftig jaar geleden heeft eveneens gevolgen voor de menselijke gezondheid.

Veel studies tonen wijdverspreide veranderingen in eigenschappen van planten en dieren. Planten bloeien bijvoorbeeld eerder in het jaar, ook fyto- en zoöplankton in zoetwater. Van andere planten en dieren verschuift het verspreidingsgebied naar het noorden of bergopwaarts naarmate hun habitat warmer wordt. Omdat het migratietempo van veel soorten achterblijft bij de snelheid waarmee het klimaat verandert, worden zij in de toekomst mogelijk met uitsterven bedreigd.

Landbouw
Hoewel er in Zuid-Europa mogelijk minder water voor landbouw beschikbaar zal zijn, zullen de teeltomstandigheden in andere gebieden waarschijnlijk verbeteren. Voor verscheidene gewassen in Europa is het groeiseizoen langer geworden. De verwachting is dat deze trend zal doorzetten, net als de uitbreiding van zomergewassen naar meer noordelijke breedtegraden. In Midden- en Zuid-Europa, daarentegen, zal door hittegevolgen en droogteperioden voor sommige gewassen sprake zijn van dalende oogsten.

Energie
Met het stijgen van de temperaturen is de warmtevraag gedaald en wordt energie bespaard; daar staat echter tegenover dat de energievraag voor koeling door de hetere zomers juist is gestegen.

Achtergrond
Het rapport heeft als doel het tonen van de volledige omvang van de gevolgen van klimaatverandering in Europa en is tevens bedoeld als achtergrondmateriaal voor de  Europese adaptatiestrategie van de Europese Commissie en die in maart 2013 wordt gepubliceerd. Daarnaast ondersteunt het EMA deze strategie met een beoordeling van een selectie van adaptatiemaatregelen die in Europa worden genomen, waarvan de publicatie voor begin 2013 staat gepland.

Op de website Climate-ADAPTen staat een grote hoeveelheid achtergrondinformatie voor het ontwikkelen en uitvoeren van maatregelen voor klimaatadaptatie.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c185 c225 c243
Woonbedrijf werkt in samenwerkingsverbanden aan circulariteit

Woonbedrijf werkt in samenwerkingsverbanden ...

Woonbedrijf heeft duurzaamheid sinds vijftien jaar als belangrijk onderdeel in haar strategische visie staan. Het is dan ook geen verrassing dat de Eindhovense ...

Lees verder

c21 c225
DUMAVA 2025 ook voor sportverenigingen

DUMAVA 2025 ook voor sportverenigingen

De subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA) wordt in 2025 opnieuw opengesteld, met een totaal subsidiebudget van € 405 miljoen ...

Lees verder

c21 c225 c302
Dit betekent het inperken van CSRD voor je duurzaamheidsrapportage

Dit betekent het inperken van CSRD voor je duurzaamheidsrapportage

De recente aanpassing van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) door het Omnibus-voorstel van de Europese Commissie schudde het duurzaamheidslandschap ...

Lees verder

c21 c40 c185 c225
Financiële incentieven voor circulair bouwen

Financiële incentieven voor circulair bouwen

Overheden die samen met het bedrijfsleven meetbaar circulair bouwen. Is dat een vergezicht of is dit al werkelijkheid? Tijd om de status quo op te maken.

Lees verder

c21 c41 c185 c225
Oproep: schaal de circulaire economie op 

Oproep: schaal de circulaire economie op 

Grote Nederlandse bedrijven luiden de noodklok en eisen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen. De ...

Lees verder

c21 c225 c301
Whitepaper met oplossingen voor netcongestie

Whitepaper met oplossingen voor netcongestie

De whitepaper ‘Watt nu?’ helpt je je kennis op te vijzelen over netcongestie en mogelijke oplossingen. Het volraken van het elektriciteitsnet hoeft ...

Lees verder

c21 c225 c265 c301
Beter benutten van het elektriciteitsnet om netkosten te drukken

Beter benutten van het elektriciteitsnet om ...

De investeringskosten tot 2040 kunnen met 30 miljard euro worden verlaagd. Dat vindt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Zoals het er nu voor staat, ...

Lees verder

c21 c225 c243
Toekomstbestendig wonen: nieuw Deltaplan?

Toekomstbestendig wonen: nieuw Deltaplan?

De klok tikt richting 2050, en de uitdaging is gigantisch: de bestaande bouw moet in hoog tempo verduurzamen, om Nederland klimaatneutraal te maken. Het is een ...

Lees verder

c21 c225
STOER: Versimpelen én verduurzamen? Denk mee!

STOER: Versimpelen én verduurzamen? ...

Het STOER-team klaarde een flinke klus: honderden voorstellen uit het veld zijn geanalyseerd en omgezet in een concreet conceptadvies. Een eerste stap richting ...

Lees verder

c21 c225 c302
CSRD en CO2: van uitdaging naar succes

CSRD en CO2: van uitdaging naar succes

Een CO2-rapportage als een slimme bouwsteen voor volledige CSRD-compliance. Het verduurzamen van je organisatie staat centraal in een webinar, dat je helpt om te ...

Lees verder

c21 c140 c185 c225
NMD verduidelijkt hergebruik en losmaakbaarheid

NMD verduidelijkt hergebruik en losmaakbaarheid

De Stichting Nationale Milieudatabase (NMD) publiceerde een toelichting over hoe hergebruik en losmaakbaarheid worden meegenomen in milieuprestatieberekeningen ...

Lees verder

c21 c225 c243
De slimste aanpak voor vastgoedverduurzaming

De slimste aanpak voor vastgoedverduurzaming

Wet- en regelgeving wordt strenger en banken stellen steeds hogere duurzaamheidseisen bij de herfinanciering van vastgoed. Gebouwen toekomstbestendig maken is enerzijds ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up