Energielabel: omdat het moet?
Als het aan minister Blok ligt, gelden vanaf 1 juli 2014 sancties als een vastgoedeigenaar bij verkoop, verhuur en renovatie geen energielabel kan overhandigen. Daarnaast moeten utiliteitsgebouwen het label zichtbaar ophangen als ze toegankelijk zijn voor publiek en groter zijn dan 500 m2. Hoe halen vastgoedeigenaren het meeste voordeel uit de opgave die voor hen ligt?
Abonneer je op ons Youtube-kanaal:
Stijgende energieprijzen, aandeelhouders die vragen om aantoonbare energiezuinigheid, betere scores op GRESB. Naast eventuele sancties zijn dit – vaak belangrijkere – overwegingen om de energieprestatie in kaart te brengen. Het standaard energielabel zegt echter weinig over de echte energieprestatie van een gebouw, omdat het zich richt op het gebouwgebonden deel. Het verbruik van de huurder wordt niet meegenomen.
Beeld van werkelijke energiegebruik
Precies daar ligt een mogelijke kans. Een zogenaamd duolabel levert hetzelfde – verplichte – energielabel op, maar biedt veel meer praktisch uitvoerbare besparingsvoorstellen dan bij het traditionele label. Met een nulmeting van de energieprestatie geeft het duolabel aan hoe zowel eigenaar als huurder profiteert van verduurzaming. Een groot deel van de besparingen kan de huurder tenslotte zelf realiseren. Beiden krijgen een maatwerkadvies: voor vergelijkbare kosten en een vergelijkbare doorlooptijd.
Voordelen versus verplichting
Dat is waarom een aantal vastgoedeigenaren al aan de slag gingen. Inmiddels labelde Search voor hen ruim 1 miljoen vierkante meter winkelruimte en nog eens 100.000 vierkante meter kantoorruimte met dit aangepaste instrument. Een energielabel omdat het moet? Een energielabel voor eigenaar én huurder biedt zoveel meerwaarde, dat een sanctiebeleid eigenlijk niet nodig zou moeten zijn.
Bekijk voor meer informatie de websites 'Labelduurzaamvastgoed.nl' en de officiële website van Search.
Film: Michel Baars, bedrijfsdirecteur bij Search Ingenieursbureau, over de verschillen tussen de methodes en de aanpak.