Bouwen met Eva: Gezonde Gebouwen
- Klimaattechniek
- Artikel
De afgelopen decennia zijn we steeds bewuster geworden van de impact van de mens op het milieu. Daardoor zijn we de laatste jaren steeds duurzamer en beter gaan bouwen. Om energie te besparen worden gebouwen beter geïsoleerd, wordt driedubbel glas toegepast en worden alle gaten en kieren zorgvuldig gedicht. Is deze verduurzamingsslag wel de oplossing voor al onze uitdagingen, zoals de kwaliteit van het binnenklimaat?
De materialen waarmee onze gebouwen worden ingepakt zijn namelijk niet allemaal even gezond, waardoor schadelijke stoffen in de binnenlucht terecht komen. Een van de gevolgen is een toename van het inmiddels bekende ‘sick building syndroom’.
Binnenluchtkwaliteit
Tegenwoordig heeft meer dan 70% van de gebouwen problemen met het binnenklimaat. De binnenluchtkwaliteit is gemiddeld 4 tot 8 keer slechter dan de buitenlucht, wat uiteraard ook van invloed is op de gezondheid van de gebruiker van het gebouw. Denk aan hoofdpijn, oogirritatie, een droge huid, concentratieproblemen en verhoogd ziekteverzuim. Natte badlakens over de convectorputten, ‘aangepaste’ waterkokers om de lucht te bevochtigen en mannen die handcrème gebruiken kunnen geen eindoplossingen zijn.
Nieuwe uitdaging
Het is tijd voor een nieuwe uitdaging: het ontwerpen van kantoorgebouwen die niet alleen energiezuinig zijn, maar die ook positief bijdragen aan een gezond binnenklimaat. Hierdoor kan het ziekteverzuim omlaag, en de arbeidsproductiviteit omhoog.
Door slimmer om te gaan met materiaal en energie, kan een kantoorgebouw niet alleen geld besparen, maar ook geld opleveren! En zoals een kleine groep architecten en projectontwikkelaars al laat zien, is dit geen droom – maar gewoon een kwestie van goed ontwerp. Aan de slag dus!
Bouwen met Eva
‘Bouwen met Eva’ is de vaste column door Eva Starmans MSc, gecertificeerd Cradle to Cradle adviseur voor de bebouwde omgeving aan het C2C ExpoLAB in Venlo. Klik op de link om haar eerste column over 'Aanpasbaar bouwen' te lezen. Neem voor meer informatie over duurzaam bouwen contact op met Eva Starmans: 077-3968007.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Thema: Gezonde Gebouwen Zie Link: www.vibavereniging.nl suggestie: lezing 2 oktober 2014 Geachte mevrouw Starmans, Uw visie/standpunt is herkenbaar en de noodzaak tot integraal afgewogen ontwerp delen o.a. leden van de Vereniging Integrale Bio-logische Architectuur (VIBA): hoe garandeer je evenwicht tussen energiebesparing en gezond binnenklimaat, m.a.w. hoe creëer je humaan-ecologische (gezonde op mens en vitale op milieu betrokken) condities voor een integraal bio-logische architectuur (em. Prof. Peter Schmid, hier is VIBA van afgeleid)? Het Sick Building Syndroom wordt zelden (nog) benoemd terwijl het bestaat: ongezonde (werk)plekken! Gezonde gebouwen-debat: maak kennis met VIBA-leden in Den Bosch! Sinds 1976 een platform om gezondheid en vitaliteit binnen de architectuur te integreren. De verenigings-leden beschikken over een decennia-lange expertise op gebied dat nu als integraal duurzaam (steden)bouwen geldt. 2 oktober 2014 vindt VIBA-cafelezing over harmonisch ontwerpen plaats in auditorium in VIBA-Expo, De Gruyter Gebouw, Veemarkt 8, Brabanthallen Den Bosch. Een aanrader en gelegenheid om eventueel kennis te maken met bouwkundige geestverwanten. A.u.b. voor 19.45 uur in gebouw zijn. met vriendelijke groet, Dr. Juri Czabanowski, VIBA-lid (Communicatie) Urchitecton: geschiedenis kunst en duurzame (steden)bouwen Dissertatie: Humaan-Ecologisch Georiënteerde Woningbouw, Bouwstenen 99 tu/e: o.a. dilemma energie-zuinigheid en gezondheid periode 1973-2000. Periode na 2000 oproep naar herstel evenwicht synthese, synergie en symbiose integrale duurzame woningbouw: integratie gezond en sociaal geëngageerd (humaan) en energie- en milieubewust (ecologisch).