Wakker worden met… Rien Wisse
- Renovatie & Transformatie
- Artikel
Groothandel en producent BUVA is van veel markten thuis. Groot in hang- en sluitwerk, maar ook actief met dochterondernemingen als BUVA Shop (online portal), BUVA Composites (met name glasvezelversterkte onderdorpels) en Rivusol (zonneboilers). Alles heeft volgens algemeen directeur Rien Wisse te maken met een beter en energiezuinig binnenklimaat. Daarbij zullen volgens hem voor het verder verlagen van EPC-waarden de installaties in de woning de doorslag geven.
Wat betekent duurzaam voor BUVA?
"Het lijkt alsof CO2 en footprint in de markt een beetje naar de achtergrond zijn gedrongen. Maar kijk je naar ons als bedrijf en welke maatregelen we zelf nemen dan is het is nog steeds actueel voor ons. Afnemers als BAM en andere grote aannemers vragen inzage in gegevens over de uitstoot van CO2 door ons bedrijf. Dat monitoren en rapporteren we al jaren. Ook zijn maatregelen getroffen om dat verder te reduceren. Door zuiniger auto's, energiebesparing in het pand, ledverlichting en ook door bijvoorbeeld statiegeldverpakkingen."
Zodat verpakkingen terugkomen en opnieuw gebruikt kunnen worden?
"Ja, dat klopt. En we verpakken in een aantal gevallen helemaal niets meer. Dat is een kwestie van lean produceren. We leveren bijvoorbeeld hang- en sluitwerk en ventilatieroosters op een speciale kar – waar we statiegeld voor berekenen – die bij de productiestraat van de afnemer komt te staan. De onderdelen per kozijn zijn hier al op gesorteerd. Daarbij hanteren we just-in-timeaflevering, zodat we goed aansluiten op de productiewijze bij onze afnemers."
Tijdsbesparing ook bij uw klant.
"Dat mes snijdt aan 2 kanten. Het is voor de klant interessant want het werkt sneller en voor BUVA ook vanwege de besparing op verpakkingsmaterialen. Bovendien voorkom je zo in belangrijke mate faalkosten, wat nog steeds een issue is bij bouwprojecten."
Rivusol staat voor zonneboilers. Hoe past dit binnen BUVA?
"Dat past in een groter verhaal. Zoals u weet geldt vanaf volgend jaar een EPC-norm van 0,4 bij (ver)bouw van woningen. Daarvoor heeft BUVA een totaalconcept ontwikkeld. We richten ons op het complete binnenklimaat van de woning, dus niet alleen de ventilatie of de warmte-opwekking. Uiteindelijk is ons doel om een systeem te bieden dat woningen geheel energieneutraal maakt."
BUVA geeft op de Rivusol-website veel aandacht aan het verschil tussen zonneboilers en zonnepanelen. Waarom doet u dat?
"Consumenten zien het verschil soms niet en verwarren zonnecollectoren met zonnepanelen. We verkopen onze systemen in Nederland, België en Duitsland en vooral aan particuliere klanten. In Nederland gaat het voornamelijk via het bestek dat onze producten worden voorgeschreven als onderdeel van het totaalconcept. In België is de vraag sterk subsidieafhankelijk hebben we gemerkt."
Verandert daardoor de markt voor de onderneming?
"Dat we ons richten op verlaging van de EPC-waarde is iets wat we al jaren doen, zo'n jaar of 15 inmiddels. Relatief nieuw voor ons is het BUVA-IsoStone-onderdorpelproduct. Daarin hebben we de laatste jaren geïnvesteerd om te zorgen dat ook rond de buitendeuren een goede isolatiewaarde te behalen valt. De dorpel is volgeschuimd voor betere isolatie. Ook kleine onderdelen als een dorpel kunnen helpen als het erom gaat een lage EPC-waarde te bereiken."
Wat brengt de toekomst?
"Het optimum met de bouwschilisolatie is al bijna bereikt, dus zal de nadruk zal steeds meer op efficiënte installaties komen te liggen. Daar zit de crux voor de komende jaren. De installaties worden kleiner, want voor al die beter geïsoleerde woningen is minder energie voor verwarming nodig. Warm tapwater en elektriciteit blijft natuurlijk nodig. Daarvoor zijn innovatieve technieken al beschikbaar, zoals onze VAS H2O, een geïntegreerde combinatie van ons Vital Air ventilatiesysteem met een Stiebel Eltron WM 300 warmtepomp voor verwarming.”
Halen we de normen voor 2020?
“Interessant is de renovatie van woningen. Wat men doet met Energiesprong is de bestaande woningvoorraad naar een optimum brengen. Het gaat daarbij wel om 7,2 miljoen woningen! Met een aantal producten – die in principe kleine aanpassingen inhouden – zijn die woningen flink op te plussen als het gaat om energiezuinigheid. Bedenk dat nieuwbouw maar een zeer bescheiden plaats inneemt in het totaal en als we ons daarop blijven richten, verbeteren we niet snel genoeg om de doelstellingen in 2020 te kunnen halen. Als we grote stappen willen maken, zal dat echt uit renovatiesector moeten komen."