Voorstel voor herziening F-gassenverordening
Een stemming van de milieucommissie (ENVI) van het Europees Parlement heeft geleid tot een voorstel voor de herziening van de F-gassenverordening. Het meest opmerkelijke aspect van het voorstel is het verbod op het gebruik van HFK’s in koel- en airconditioningsapparatuur vanaf 2020. Het voorstel moet nog door het parlement worden geratificeerd.
Het voorgestelde systeem gaat volgens de NVKL werken met een principe van een verbod op de toepassing van HFK’s in apparatuur en installaties, met de mogelijkheid voor tijdelijke uitzonderingen voor bepaalde productcategorieën. Zo kunnen er uitzonderingen worden gemaakt op basis van technische-, economische-, veiligheids- en strategische redenen of op basis van energie-efficiëntie.
Slechte ontwikkeling
De NVKL vindt het principe van verboden een slechte ontwikkeling, hoewel de mogelijkheden tot uitzondering uitzonderingen groot zijn: “Een klankbordgroep om een en ander te beoordelen is echter wel weer een goede zaak en geeft ons mogelijkheden om invloed uit te oefenen op verboden en uitzonderingen.”
Het verbod op bijvullen van installaties met HFK’s met een GWP>2500 is in het voorstel vervroegd naar 2017. Daarnaast is in het voorstel een toeslag op HFK’s opgenomen die importeurs en leveranciers moeten betalen per ton CO2-eq. Ook de referentieperiode voor het zogenaamde ‘phase-down’-schema is veranderd in 2009 – 2012 in plaats van 2008 – 2011.
‘Praktisch onuitvoerbaar voorstel’
Ook zijn er in het voorstel maximale lekpercentages opgenomen, wat door de NVKL omschreven wordt als een ‘praktisch onuitvoerbaar voorstel’. De NVKL zet vraagtekens bij de manier waarop men deze percentages gaat vaststellen, handhaven en sanctioneren.
Ook de voorstellen voor na-controle (controle binnen één maand na reparatie van lekkages) en lekreparatie binnen een week kunnen rekenen op kritiek van de NVKL: volgens de organisatie zijn dit maatregelen die niet aansluiten op de praktijk.
Onderhandeling
De ENVI-commissie heeft rapporteur Eickhout een mandaat gegeven om in onderhandeling te gaan met de ministerraad. De onderhandeling zullen in de herfst starten, nadat de ministerraad zijn standpunt heeft bepaald. Het doel is om voor het einde van 2013 uit de onderhandeling te komen, waarna het gezamenlijke voorstel nog moet worden goedgekeurd door het Europees Parlement.
Het volledige artikel van de NVKL kunt u lezen in dit pdf-bestand.