Hoe gaan we van 4,5% naar 16% duurzame energie?
Nederland wekt maar 4,5% duurzame energie op, in 2020 moet dat 16% zijn. Stel: we kijken alleen naar de gebouwde woonomgeving, hoeveel nul-op-de-meterwoningen zijn dat en hoeveel windmolens moeten we dan bouwen per jaar? 1 ding weet ik zeker: dat is meer dan we ooit dachten.
Allereerst wil ik het hebben over enkele Google-feiten. Nederland verbruikte in 2008 3334 PJ aan energie. 312 PJ is nodig voor gebouwgebonden energiegebruik voor de gebouwde omgevingen van de woningen en in totaal gebruikt de Nederlandse woningvoorraad ongeveer 395 PJ. Het aantal huishoudens bedraagt 7 miljoen.
63 PJ besparen of duurzaam opwekken
Stel we verklaren de 16% ambitie van toepassing op het energieverbruik van de gebouwde woonomgeving, dan dienen we 63 PJ te besparen of duurzaam op te wekken. Gemakshalve ben ik ervanuit gegaan dat we ook energie mogen besparen in plaats van alleen duurzaam op te wekken, integenstelling tot hetgeen de Europese Unie nu voorschrijft. Maar hoeveel is 63 PJ nu en wat moeten we doen om de gebouwde omgeving 16% duurzamer te maken?
De eerste mogelijkheid is om het gemiddelde C-label (1,6) van de Nederlandse woningvoorraad te brengen naar een A-label (1,05). Dan neemt het gebouwgebonden energiegebruik met 50 PJ af, maar dan zijn we er nog niet. Dus: alle woningen gemiddeld een A-label, geen B-label zoals AEDES haar leden adviseert.
1200 kWh pv-panelen per woning
Iedereen 6 panelen op het dak, op kosten van de overheid of als een soort invoering van de katalysator-wet in 1993. Dat levert 6 keer 200 kWh per paneel, 1.200 kWh per huishouden op. Dat is 8.400 miljoen kWh = 30 PJ. Hiervoor kunnen we heffingskorting gebruiken om mensen indirect de investering van de overheid terug te laten betalen, of andere slimme maatregelen. Dus dan besparen we maar de helft van het beoogde doel.
Veel windmolens
De derde maatregel is het plaatsen van heel veel windmolens op zee, welgeteld 2.651 3MW windmolens. Het Prinses Amalia-windpark heeft maar liefst 60 turbines. Dan plaatsen we nog eens 44 windparken op zee en dan hebben we het alleen nog over het energieverbruik van de woningen die 16% duurzamer is geworden.
Nul-op-de-meter
Tot slot nog een belangrijke maatregel: nul-op-de-meterrenovaties. Woningen die evenveel energie opwekken als dat ze gebruiken. 16% van 7 miljoen huishoudens komt neer op 1.12 miljoen huishoudens. Dit moeten we hebben gerealiseerd door meer dan 200.000 woningen te renoveren naar nul-op-de-meter voor 2020. Voor het beeld: de Stroomversnelling heeft als doel uiteindelijk 110.000 woningen te renoveren.
Als je naar de maatregelen kijkt om de 16% te besparen of duurzaam op te wekken, is de opgave immens. Het tempo dat wordt gemaakt moet verder en verder omhoog. Geen voorgestelde maatregel kan als reëel worden gezien, ondanks dat ze wel nodig is. De gebouwde omgeving moet haar krachten bundelen en niet een kans voorbij laten gaan om haar bijdrage te leveren voor een duurzame revolutie.
Ik wil niet verder deprimeren, maar dan hebben we nog maar 16% bereikt. Mensen, aan de slag!
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Beste Onno, helder artikel met duidelijke cijfers. Het maakt duidelijk dat we energiedoelstellingen niet alleen met zuinige woningen halen, maar zeker ook in de kantoren, logistieke gebouwen, scholen (utiliteit) en industrie flinke stappen moeten maken! Guido
Mooi verhaal Onno! Goed dat iedereen zich met deze cijfers eens bewust wordt van de ambitie die namens alle Nederlanders in het energie akkoord is vastgelegd. Ja, en ook namens de criticasters daarvan, of jullie het nu leuk vinden of niet. Voor iedere Nederlander geldt Onno zijn laatste zin. Aan de slag! Maar ook duidelijk wordt dat we het op een conventionele manier niet redden. Met de gemiddeld label B ambitie al helemaal niet. En nu nav de harde cijfers graag geen gelaten stemming. En al helemaal niet hard 'onrealistisch' roepen zoals op het actiepan van Urgenda dat werk wil maken van de afgesproken ambitie. Ik hou niet van excuusbriefjes in 2020. Verzin een list! Nulopdemeter is er vast één. Drie vliegen in één klap: drastische beperking van de energievraag, de rest 100% duurzaam opgewekt en betaalt zichzelf nog terug ook. Laten we die list eens fors opschalen, ook buiten het woningdomein (Goed punt Guido!). En het staat ieder vrij nog een andere list te verzinnen. Tenslotte hebben we volgend jaar ook nieuwe winnaars nodig in de Duurzame 50 Vastgoed NL :-)
Een helder betoog Onno! Met de typische 6-jes mentaliteit gaan we het niet redden dat is wel duidelijk. We zullen echt grote stappen moeten maken: Nul Op de Meter zo snel mogelijk de norm voor nieuwbouw en renovatie, prikkel de (kleine) particuliere vastgoedbezitter met supervoordelige leningen voor energetische renovatie, maak de weg vrij voor giga zonneparken op braakliggende industrieterreinen etc. etc. Er zijn kansen te over maar we moeten wel echt willen!
Helaas Onno, je laat je misleiden door de rekenregels van de EU en onderschat daarmee het energiegebruik van woningen (en gebouwen) Ofwel, het is nog erger dat je uitrekent. Met je conclusie ben ik het helemaal eens, we hebben geen keuze meer tussen energie besparen of duurzaam opwekken, tussen woningbouw of u-bouw, tussen aanpak via nieuwbouw, via renovatie of labelstapjes. We moeten het allemaal doen. Vanaf nu.