Duurzaam kiezen

Duurzaam kiezen

Twaalf milieu- en ontwikkelingsorganisaties hebben gisteren de duurzame kieswijzer www.klimaatkeuze.nl uitgebracht. Het Bossche HEVO kwam op dezelfde dag via BouwStemtWijzer.nl met een stemwijzer voor de bouw.

De duurzame kieswijzer zet de standpunten van politieke partijen over energie en klimaatoplossingen op een rij en deelt scores uit voor de duurzaamheid van dat beleid. De hoogste scores zijn voor de Partij voor de Dieren, Christen Unie en GroenLinks, de laatste plaats is voor de PVV. De website www.BouwStemtWijzer.nl leidt professionals in de bouw door de verschillende partijprogramma’s en maakt inzichtelijk welke politieke partij het best aansluit bij hun professionele voorkeur. De stemwijzer is gericht op de vastgoedsectoren: zorg-, onderwijs- en kantorenmarkt.

 

Klimaatkeuze.nl
Klimaatkeuze.nl legde de politieke partijen zes belangrijke klimaatmaatregelen voor, waarop zij konden reageren. De effecten van hun politieke standpunten zijn meegewogen in de score.

Nederland vermindert de CO2-uitstoot in 2020 met 40 procent
Nederland moet zich inzetten voor een grotere eigen en Europese ambitie om de uitstoot van CO2 terug te dringen. De wetenschap geeft aan dat westerse landen hun uitstoot in 2020 (t.o.v. 1990) met tenminste 40% moeten reduceren om de klimaatverandering het hoofd te bieden. Andere landen zoals Duitsland, Denemarken en Zweden hebben zich inmiddels vastgelegd op een reductie met 40%, het Verenigd Koninkrijk op 34%, Nederland slechts op 20%.

Grootverbruikers van energie gaan meer belasting betalen
Particulieren betalen meer dan 12 cent belasting per kilowattuur stroom. Grote energieverbruikers betalen per kilowattuur slechts 0,05 cent. Dit is totaal uit verhouding en voor de industrie een volstrekt verkeerde prikkel. Belastingen op energie moeten veel eerlijker verdeeld worden over de verbruikers zodat energiebesparing rendabeler wordt voor de grote stroomslurpers.

Nederland gaat stroom uit kolen hoger belasten
Prijzen van energie moeten de maatschappelijke kosten en baten beter weerspiegelen. Zorg ervoor dat kolencentrales een belasting op kolen betalen. Duurzame energie wordt dan vanzelf betaalbaar en rendabel.

Nederland stimuleert schone en decentrale energie opwekking
Burgers en bedrijven zijn koplopers als het gaat om het realiseren van meer duurzame energie. Dit helpt de overheid bij het realiseren van doelstellingen op het gebied van klimaat en energiebeleid. Maar dan moet de overheid dit niet tegenwerken. Over zelf, door burgers lokaal opgewekte stroom moet geen vervuilers-belasting worden geheven. Daarbij moet het niet uitmaken of de stroom op het eigen huis of elders wordt opgewekt.

Nederland krijgt geen nieuwe kerncentrales
Kernenergie zorgt voor levensgevaarlijk kernafval en er is altijd kans op nucleaire ongelukken. Bovendien zitten kerncentrales de opkomst van schone energie in de weg. Daarom moet Nederland geen nieuwe kerncentrales toestaan. Potentiële exploitanten hebben inmiddels ingezien dat een nieuwe kerncentrale een heilloos plan is. Dat geeft ruimte om voorgoed te kiezen voor een kernvrije toekomst.

Nederland stimuleert vleesvermindering door belastingen
Wereldwijd moeten we naar een lagere vleesconsumptie. Nederlanders eten nu jaarlijks 45 kilo vlees, meer dan twee keer zoveel als 50 jaar geleden. Onze vleesconsumptie leidt tot kap van tropische bossen voor de teelt van veevoer, uitputting van landbouwgronden, mestoverschotten in Nederland, uitstoot van broeikasgassen en dierenleed. Om de maatschappelijke kosten terug te laten komen in de kostprijs van vlees, moet vlees ondergebracht worden in het hoge BTW-tarief. De maatregel maakt dierlijke eiwitten duurder, waardoor de concurrentiepositie van duurzame en innovatieve eiwitproducten verbetert.

Overzicht van energie- en klimaatbeleid Nederlandse politiek
Op de website staat een overzichtelijk stoplichtsysteem – rood, oranje en groen – dat in één oogopslag uitwijst welke partijen klimaatvriendelijke maatregelen willen nemen en welke partijen niet. Alle politieke partijen konden hun standpunten nader toelichten, alleen de PVV en de DPK deden dat niet.

Duurzame energie
"De transitie naar een duurzamer economie is hard nodig", zegt Marjolein Buijssen van Greenpeace. "Nederland heeft nu ten opzichte van buurlanden een flinke achterstand op het gebied van duurzame energie. Nederland haalde in 2010 nog maar 3,8 procent van alle energie uit duurzame bronnen, in Duitsland is dit al 17 procent. Nederland moet die duurzame inhaalslag maken, Klimaatkeuze.nl helpt daarbij."

 Veiligheid
"De gevolgen van ons huidige energiebeleid zijn nu al voelbaar, juist in ontwikkelingslanden. Er zijn meer extreme droogtes, meer overstromingen en de biodiversiteit gaat achteruit. Klimaatverandering vormt nu al een regelrechte bedreiging voor de veiligheid en voedselzekerheid van mensen", zegt Marieke Kragten van Hivos. “Klimaatkeuze.nl helpt Nederlanders hun invloed uit te oefenen.”

 

BouwStemtWijzer.nl
Om de impact van de verkiezingsuitkomst op de vastgoedontwikkeling in de zorg, het onderwijs en de kantorenmarkt inzichtelijk te maken lanceert HEVO de website BouwStemtWijzer. Door het beantwoorden van elf branche-specifieke vragen worden respondenten geattendeerd op de partijprogramma’s die hun professionele belangen het best behartigen. Met andere woorden: op welke partij moet ik stemmen om de meest gunstige omstandigheden te creëren voor mijn sector en organisatie?

Ewoud van der Sluis, directievoorzitter bij HEVO: “Met de BouwStemtWijzer willen wij de bouwsector, maar ook vastgoedspecialisten in de zorg-, onderwijs- en kantorenmarkt er op wijzen dat de komende verkiezingen beslissend zijn voor hun sector. Wij willen hen laten nadenken over de toekomst en mensen er op wijzen dat een persoonlijke politieke kleur ook wel eens negatief zou kunnen uitpakken voor de ontwikkelingen op professioneel gebied. Door middel van de BouwStemtWijzer verwachten wij dat mensen een goed overwogen keuze kunnen maken en daarmee de gehele sector weer een impuls kunnen geven voor de toekomst.”

 

Over Klimaatkeuze.nl
Klimaatkeuze.nl is een initiatief van twaalf duurzame organisaties die zich samen sterk maken voor een klimaatvriendelijk kabinet: Greenpeace, Hivos, Klimaatverbond, WISE, ICCO, Oxfam Novib, Milieufederaties, IUCN NL, ODE, 10:10, de Windvogel en Jongeren Milieu Actief. Met klimaatkeuze.nl en de slogan 'Kies voor klimaat, kies voor de toekomst' willen de initiatiefnemers kiezers én politieke partijen aanzetten tot nadenken over klimaat, energie en ontwikkelingssamenwerking.

 

Over HEVO
HEVO adviseert en begeleidt opdrachtgevers in de zorg, overheid, kantoren, onderwijs en sport. Huisvestingsadvies en bouwmanagement maken deel uit van de dienstverlening. Een uniek concept van HEVO is risicodragend projectmanagement. Waarmee 100 procent garantie op budget, tijd en kwaliteit wordt gegeven.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225
'Opname in NMD bevestigt toewijding aan duurzaamheid'

'Opname in NMD bevestigt toewijding aan duurzaamheid'

Categorie 1 producten van ABB zijn nu opgenomen in de Nationale Milieu Database (NMD). De nadruk in deze eerste fase ligt op bekende installatiedozen van ABB zoals ...

Lees verder

c21 c40 c225
'Kies vroegtijdig voor duurzaamheid'

'Kies vroegtijdig voor duurzaamheid'

Op de Klimaattop GO 2024 vindt een gezamenlijke zoektocht plaats. Naar nieuw beleid en ambities om klimaatdoelstellingen in te vullen en naar partijen die uit de ...

Lees verder

c21 c185 c225 c279
Circulariteit stimuleren in de bouw

Circulariteit stimuleren in de bouw

Door materialen en producten te registreren, krijgen ze een identiteit en wordt hun waarde inzichtelijk. Daarmee wordt het onder andere eenvoudiger om te voldoen ...

Lees verder

c21 c225 c265
Innovatie stimuleren voor Net Zero

Innovatie stimuleren voor Net Zero

Nul uitstoot vóór 2050: dát is de ambitie die Dura Vermeer voor ogen heeft en waar hard aan wordt gewerkt. Deze visie vraagt om actie, niet ...

Lees verder

c21 c225
“We verrassen onze opdrachtgevers altijd”

“We verrassen onze opdrachtgevers altijd”

Een groene gevel zorgt voor de integratie van een gebouw in een natuurlijke omgeving en voor een natuurlijke aanblik. Om dat te bereiken dient een architect wel ...

Lees verder

c21 c41 c225 c243
“Oplossingen voor verduurzamen binnen netcongestie zijn er al lang”

“Oplossingen voor verduurzamen binnen ...

Netcongestie: is dat een obstakel, of een kans? Dat laatste, als het aan Duurzaam Gebouwd ligt. We zoeken vooral naar oplossingen om de energietransitie nú ...

Lees verder

c21 c35 c162 c225
Ontdek de toekomst van duurzame innovaties 
mrt20

Ontdek de toekomst van duurzame innovaties 

Extern evenement Ontdek de toekomst van duurzame innovaties voor de gebouwde omgeving tijdens de CFP Innovatiedag! Kom op 20 maart langs bij CFP Green Buildings voor een inspirerende ...

Dit betreft een extern evenement uit het netwerk van Duurzaam Gebouwd

Lees verder

c21 c225 c237 c265
CO2-rapportage zorgt voor strategie, inzicht en actie

CO2-rapportage zorgt voor strategie, inzicht ...

Het inzichtelijk maken van CO2-uitstoot is complex, maar essentieel voor organisaties om te voldoen aan wet- en regelgeving én aan een duurzame toekomst ...

Lees verder

c21 c185 c225
Slimmer bouwen met minder materiaal

Slimmer bouwen met minder materiaal

Het rondetafelgesprek ‘Slimmer bouwen met minder materiaal’ richtte zich op het verminderen van materiaalgebruik en de integratie van duurzaamheid en ...

Lees verder

c21 c162 c225 c243
Bouwpoort: verhelderend perspectief op netcongestie
feb20

Bouwpoort: verhelderend perspectief op netcongestie

Netcongestie is een groeiend probleem in Nederland. Hoe zorgen we ervoor dat we in de maatschappelijke behoeften kunnen voorzien, zoals woningbouw en verduurzaming. ...

Lees verder

c21 c35 c162 c225
Banden versterken tijdens Green Buildings Regatta 
sep05

Banden versterken tijdens Green Buildings Regatta 

Extern evenement Dit belooft een bijzondere editie te worden: de 20e editie van de Green Buildings Regatta! Deze zeilrace is een mooie kans om de banden met klanten of collega’s ...

Dit betreft een extern evenement uit het netwerk van Duurzaam Gebouwd

Lees verder

c21 c185 c225
Versnelling naar volledige circulariteit

Versnelling naar volledige circulariteit

De bouwsector blijft sterk afhankelijk van primaire, niet-hernieuwbare materialen. Dat zorgty voor hoge materiaalgebonden emissies, zoals beschreven in Op weg naar ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up