Zomercolumn: Krispijn Beek
De hoerastemming over de verlaging van de overdrachtsbelasting is Krispijn Beek van Strukton een doorn in het oog.
VAN VERHUIZEN KOMT VERBOUWEN
Een paar maanden geleden heeft het Kabinet de overdrachtsbelasting verlaagd. Deze stap is door Bouwend Nederland uiteraard met instemming onthaald.
De hoop bestaat dat deze maatregel tot meer verhuisbewegingen leidt en van verhuizen komt verbouwen. Er is tenslotte geen beter moment om te verbouwen als net voor het moment dat je je huis intrekt.
Bij een gemiddelde koopprijs van 227.000 euro (1e kwartaal 2011 bron: NVM ) betekent de verlaging dat een huizenkoper ruim negenduizend euro belasting uitspaart.
In combinatie met de stijgende gasprijs vormt de verlaging van de overdrachtsbelasting de ideale voedingsbodem om een forse slag te maken met energiebesparing in bestaande woningen...
Beleidsinstrument
Helaas heeft dit land een obsessie met het idee van Tinbergen dat ieder beleidsdoel z'n eigen beleidsinstrument vergt (zie de transitiefanfare). Waardoor het onvoorstelbaar is om de verlaging van de overdrachtsbelasting te koppelen aan energiebesparing in de gebouwde omgeving, laat staan aan het energielabel.
Stel je voor dat de verlaging van de overdrachtsbelasting enkel zou gelden voor mensen die het geld investeren in energiebesparing of decentrale energieopwekking?
Best world
In de first best world der beleidseconomen is dat vloeken in de kerk, in de second best world is de verlaging van de overdrachtsbelasting dan mogelijk wel bij de bouwsector terecht gekomen in plaats van bij de detailhandel (bron: De Telegraaf:).
Laat ik eerlijk zijn als ik bij aankoop van ons huis nog 9.000 euro beschikbaar hadden gehad dan hadden we dat niet gestoken in energiebesparing of zonnepanelen. Dan was er een nieuwe keuken of badkamer gekomen, tenzij de overdrachtsbelasting enkel verlaagd zou zijn bij investeringen in energiebesparing.
9.000 euro
Om een beeld te geven wat er kan voor 9.000 euro. VVoor minder dan dat bedrag hebben wij afgelopen jaar bij aanschaf van ons huis een HR-ketel en een zonneboiler laten installeren, al onze lampen vervangen door led-lampen en een energiezuinige vaatwasser geïnstalleerd.
Dat scheelt ons jaarlijks ongeveer 450 Euro op de gasrekening en 100 Euro op de elektriciteitsrekening en het heeft de bouw- en installatiebranche zo'n 7.000 Euro omzet en drie mandagen werk opgeleverd. Als de volle 9.000 euro besteed had moeten worden aan energiebesparing in huis hadden we als volgende maatregel uit het energieprestatieadvies alle ramen vervangen door HR+glas of de zolder extra laten isoleren.
Maar ja, in Nederland is Tinbergen nog steeds koning en juicht de voorman van Bouwend Nederland voor een maatregel die volgens ING bij de detailhandel terecht komt.
Krispijn Beek
per 1 september aanstaande MVO-Consultant bij Strukton
Oproep
Ook een zomercolumn schrijven? Stuur een mail naar g.vos@duurzaamgebouwd.nl
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Helemaal eens met de stelling in deze column, het is zonde dat er geen enkele incentive voor verduurzaming is gekoppeld aan de overdrachtsbelasting. Volgens het ministerie van FIN en BZK vooral omdat het niet 'uitvoerbaar en verifieerbaar' zou zijn. Natuur & Milieu heeft al eens een heel eenvoudig voorstel gedaan om het label door de notaris te laten checken voor en na verbouwing, en dan de korting al dan niet te geven. Wellicht volgend jaar, als de tijdelijke maatregel afloopt!
Uitvoerbaarheid en verifieerbaarheid zijn altijd mooie redenen om achter weg te kruipen. Overigens heb ik bij de aankoop van ons huis geen enkele controle gemerkt op de hoogte van de hypotheekrenteaftrek die we hebben aangevraagd versus de waarde van het huis. Je vult je vragen in en klaar is Kees. Of we de 5.000 Euro die we meer hebben geleend ook werkelijk hebben gebruikt voor woningverbetering (zoals we hebben ingevuld) is niet gecontroleerd. Natuurlijk hebben we de bonnen van de uitgevoerde werkzaamheden nog liggen voor het geval de Belastingdienst ons verblijdt met een bezoek. Net zoals we een energiebesparingsadvies hebben liggen met daarin het effect van de vervanging van de VR ketel door een HR en zonneboiler op het energielabel van ons huis (van C naar B). Volgens Energielabel.nl kost een energielabel voor je woning rond de 200 Euro, opnieuw labelen kan vanaf Euro 50. Dat is 250 Euro aan kosten voor een belastingkorting van gemiddeld Euro 9.000 en dan hebben we het nog niet over de jaarlijkse besparing op de elektriciteits- en gasrekening...