Winnaars BIK Challenge presenteren innovatieve voorstellen
De Kamer van Koophandel organiseerde de afgelopen maanden samen met Huren met Energie en Bouwketens.nl een unieke pressure cooker rond energiezuinige woningrenovatie. Woningcorporaties brachten een open uitvraag in en de aanbodzijde werd uitgedaagd om met een optimaal consortium tot dé oplossing te komen.
Op 12 oktober presenteerden de deelnemende consortia in een speciaal gebouwde arena bij de KvK hun voorstel, aanpak en business case, waarna de woningcorporaties hun beoordeling en voorkeur bekend maakten. De consortia Hecon duurSAAM, EnergiQ, AC Borstbouw, Both Forward en Climate Construction kwamen met hun plannen als winnaars uit de bus. EnergiQ ging ook naar huis met de publieksprijs.
Innovatieve voorstellen, uitdagende renovaties
Het doel van de challenge was om tot 9 innovatieve voorstellen te komen voor 5 uitdagende renovatie-opgaven van woningcorporaties. Zo moesten consortia een aanbod ontwikkelen voor een te renoveren complex met minimaal 3 labelstappen of vanaf A en hoger. Bij het aanbod stond regisserend opdrachtgeverschap en functioneel specificeren centraal. In een open dialoog met ongeveer 10 managers, projectleiders en medewerkers bewonerscommunicatie van de woningcorporatie bedachten de consortia oplossingsscenario’s.
De winnaars zijn de consortia Both Forward, Team AC Borstbouw, Hecon duurSAAM, EnergiQ (die ook de publieksprijs won) en Climate Construction. Both Forward, bestaande uit Botbouw, Tervoort Bouw, Caas architecten en Renolution won de opgave van Woonbedrijf Velsen: zij stelden de ambitie voor om 108 woningen van energielabel C-G naar minimaal label A te brengen door te renoveren.
Team AC Borstbouw werkte met onder meer AC Borst Bouw en Meijran architecten de opgave uit van Pré Wonen. Zij stelden als opgave om 73 eengezinswoningen en 70 etagewoningen van een gemiddelde energie-index van 2,1 naar minimaal 1,2 te brengen. Hecon duurSAAM vulde de opgave van Kennemer Wonen het beste in, om 28 portiekwoningen van een gemiddelde energie-index van 2,07 naar ≤ 1,2 te krijgen.
Tenslotte waren er de consortia EnergiQ, bestaande uit Logchies Renovatie & Onderhoud, Patina Beverwijk, Koppes Bouwkunde en Bonarius en Climate Construction, die respectievelijk de ambities van Rochdale en Intermaris invulden. Rochdale stelde een ambitie voor waarin 49 woningen van een gemiddelde energie-index van 2,91 naar minimaal 1,25 brengen. Intermaris stelde een doelstelling voor 128 meergezinswoningen, om gemiddeld van energielabel F naar minimaal label B (liefst A) te gaan.
Meer informatie over de BIK Challenge vindt u op de officiële website.
Op de foto: dubbele winnaar EnergiQ