Nieuwe partner Duurzaam Gebouwd: Vrijborg
Het ingenieursbureau Vrijborg heeft zich als partner aangesloten aan het netwerk van Duurzaam Gebouwd. In dit interview stelt directeur Mark Hassink zijn bedrijf voor.
Wat zijn de kernactiviteiten van Vrijborg?
“Sinds 1995 richten wij ons als praktisch ingenieursbureau op de gebouwde omgeving. Met onze 30 specialisten spelen we een cruciale rol binnen de projecten die we begeleiden en aansturen. We krijgen vanuit de markt terug dat onze opdrachtgevers steeds weer optimale ontzorging ervaren in alle levenscyclusfasen van het object. Voor ons heel normaal, maar we horen dat het best uitzonderlijk is dat wij op een begrijpelijke en doelgerichte manier oplossingen aandragen binnen integrale gecompliceerde bouwprojecten. Voor ons staat het primaire proces van de klant altijd centraal: hiermee begint en eindigt het. De markt ziet ons als een team van specialisten, dat uitblinkt op inhoud en Vrijborg wordt ingeschakeld voor onderzoek, advies, plan- & projectontwikkeling, ontwerp & engineering, projectmanagement en bouwbegeleiding.”
Op welke manier(en) zet Vrijborg in op duurzaamheid?
“Duurzaamheid is een containerbegrip geworden. Liever heb ik het over toekomstgericht werken; van de oude gebaande paden af, daadwerkelijk een bijdrage leveren aan een leukere bouw en uiteraard aan een gezondere wereld. Wij leveren als ingenieursbureau geen producten, maar zetten wel zwaar in op duurzaamheid. Dat doen wij met project- en procesmanagement 2.0: dat is hardt projectmanagement:
- Hard met een d waar het om de inhoud gaat: al onze mensen hebben een degelijke technische achtergrond qua opleiding en werkervaring
- Hart met een t, waar het de omgeving betreft
Wij draaien al bijna 20 jaar projecten in de bestaande bebouwde omgeving, dat vraagt om zorgvuldigheid in de communicatie met alle stakeholders van onze bouwprojecten. We werken vaak voor kwetsbare gebruikersgroepen zoals zorginstellingen en het gevangeniswezen. Dat betekent dat projectmanagers luisteren en verbinden:
- Luisteren om de echte vraag en mogelijk breekpunten in het proces naar boven te krijgen
- Verbinden om alle betrokkenen in het bouwproces echt aan te laten sluiten. Daaraan ontbreekt het in de oude en vaak ook in de huidige bouwwereld.
Duurzaamheid is voor ons ook werken in de bestaande bebouwde omgeving. Er is genoeg verstedelijkt en er staat genoeg volume in Nederland om de komende decennia in vooruit te kunnen, dus transformeren is de grote opgave. Daar zijn we goed in en we werken daarin ook nauw samen met expertpartners in bijvoorbeeld ons atelier voor herbestemming HERpact. We pakken veel transformaties en aan binnen cultureel, religieus of industrieel erfgoed.”
Naar welke duurzame producten en/of diensten die Vrijborg levert is de vraag vanuit de markt het grootst?
“Met name het voorschrijven van en innovatief ontwerpen met duurzame materialen of methodes. De energietransitie is iets waarmee we ons steeds nadrukkelijker bezighouden. Maar belangrijker is de eerdergenoemde proceskant in de bouw. Kijkend naar de manier waarop wij projectmanagement inrichten. We zijn momenteel met Arpa, het leanbouwen instituut, in gesprek om onze projectmanagementmethodiek verder te verscherpen en te koppelen aan de leanbouwen methodiek.”
Welk door Vrijborg uitgevoerd project of welke door Vrijborg geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?
“Wij werken al jaren voor o.a. de (rijks-)overheid en worden keer op keer teruggevraagd. Regelmatig, wanneer de aanbestedingsrichtlijnen het toelaten, 1 op 1 en wanneer het niet anders kan in een tender of onderhandse aanbesteding. We hebben uitsluitend tevreden opdrachtgevers: men werkt graag en terugkerend met ons. Als ingenieursbureau schrijven we de meest optimale en duurzame materialen voor en fungeren we veelvuldig als procespartner. Dat proces richten wij altijd dusdanig in dat alle partijen betrokkenheid ervaren en graag samenwerken. Ook dat is duurzaamheid.”
Wat is de reden dat Vrijborg partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?
“Wij volgen Duurzaam Gebouwd enkele jaren en zijn regelmatig aanwezig bij kennissessies. We ervaren het als een laagdrempelig en praktisch platform met een groot bereik. We doen nieuwe inzichten op en ontmoeten veel nieuwe mensen op de kennisbijenkomsten: dat heeft al geleid tot nieuwe samenwerkingsvormen. Daarin geloven wij ook, het ontsluiten van je eigen kennis en je netwerk leidt tot leuker en mooier werk. Dit blijkt ook nog eens duurzamer dan de ‘oude’ manier van werken vanuit de gesloten bolwerken uit de oude tijd.”
Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht Vrijborg de komende jaren?
“Naast allerlei technologische ontwikkelingen die noodzakelijk zijn en absoluut bijdragen aan de noodzakelijke energietransitie die we als land willen en moeten doormaken, zie ik ook dat er nieuwe manieren van samenwerken ontstaan. Echt vraaggestuurd bouwen, nieuwe collectieven en initiatieven dragen bij aan een duurzamere bouwkolom. Daaraan dragen wij in belangrijke mate bij. In de complex wordende samenleving houden wij oog voor de menselijke maat, zowel intern als extern. We creëren bewust ruimte om proactief onontdekte kansen, talenten en ideeën te ontsluiten. Dat maakt Vrijborg een inspirerend en professioneel bedrijf om mee te werken met als resultaat een vaste en groeiende klantenkring. Vrijborg verbindt gebieden, gebouwen en gebruikers, al zo’n 20 jaar.”
Foto: In opdracht van Ahrend Inrichten heeft Vrijborg Rijkskantoor Eindhoven opnieuw ingericht.