Annemarie van Doorn

Annemarie van Doorn

Op zoek naar de meest groene persoon in Nederland interviewt de redactie prominente Groene Nederlanders om vervolgens aan u over te laten wie de Groenste Nederlander is.

Annemarie van Doorn is vice president ‘special projects’ bij ABN Amro, en mede-initiatiefnemer van de Dutch Green Building Council, dat zich als doel stelt duurzaamheid van gebouwen op een objectieve wijze in kaart te brengen. Het initiatief krijgt inmiddels steun van meer dan zestig partijen in de bouw. Bij de ontwikkeling van project Ravel aan de Amsterdamse Zuidas voegt Van Doorn nadrukkelijk ook een sociaal aspect toe aan duurzaam bouwen.

De groene bank
Hoewel de bedrijfskleuren ook groen zijn, associeerden we ABN Amro niet direct met een groen imago; “Dat klopt, we maken er ook geen groot gebaar mee. Maar dat wil niet zeggen dat we ons hart niet op de goede plaats hebben zitten: Zo hebben we na de tsunami veel van onze contacten in de regio kunnen gebruiken om initiatieven van onze eigen werknemers en het geld gegenereerd uit spontane inzamelacties optimaal in te zetten om een bijdrage te leveren aan de wederopbouw.

De drie P’s, People, Planet, Profit, zijn ook bij ABN AMRO verankerd in het beleid en daarin wordt nauw samengewerkt met maatschappelijke organisaties.
Van Doorn: “In onze diensten, producten en processen speelt focus op duurzaamheid een belangrijke rol. Dit is ook voor het aantrekken van nieuwe medewerkers erg belangrijk.
Medewerkers kiezen in toenemende mate voor een bedrijf met een sociaal imago. Onderzoek toonde aan dat een groot deel van onze medewerkers bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doet. Nu kunnen werknemers ook via de bank vrijwilligerswerk doen. Misschien is duurzaam voor ABN AMRO zo vanzelfsprekend dat we er niet speciaal mee te koop lopen.”

Geld in overvloed
“Afval scheiden, energie en water besparen, biologische voeding, ik eet bijna geen vlees. Het zijn de makkelijke dingen waarmee je begint,” zegt Annemarie Van Doorn als ze gevraagd wordt naar de invulling van enkele persoonlijke inspanningen voor een beter milieu en duurzame ontwikkeling. Van Doorn rijdt een middenklasser Volvo op benzine; “Daar zal ik volgende keer een bewustere keuze in maken. Ik ben me in ieder geval bewust dat het beter kan!”

De van origine klinisch psychologe Van Doorn voegt een sociaal aspect toe aan het duurzaam denken: “Ik heb ervoor gekozen een harmonieuze omgeving te zoeken voor mijn kinderen waar nog op straat gespeeld kan worden. Waar buren elkaar kennen. We kijken zo min mogelijk tv, de rotzooi die over kinderen heen komt geeft hen zo’n verwrongen beeld van de werkelijkheid. Ik vind het belangrijk dat kinderen zich vrij kunnen ontwikkelen en zich kritisch leren uiten in deze wereld waarin prestige, uiterlijkheden en geld zo’n belangrijke rol spelen . We wonen in Bloemendaal waar geld in overvloed aanwezig is. Ik probeer mijn kinderen voor te houden dat dat maar een klein stukje is van de wereld is.”

Leefbaarheid cruciaal
Van Doorn werkt middenin zo’n klein stukje van de wereld dat alles met geld te maken heeft. Vanuit het hoofdkantoor van de ABN Amro aan de Zuidas in Amsterdam stuurt ze binnen diverse samenwerkingsverbanden uiteenlopende (vastgoed)projecten. Van Doorn spreekt met vele ondernemers en investeerders over te ontwikkelen regio’s van Amsterdam.

Hoe breng je ze tot ontwikkeling rekening houdend met duurzame aspecten? Hierbij gaat het niet alleen over bouwen met stenen, energie en materiaalgebruik. Voor de ontwikkeling van een gebied is ‘leefbaarheid’ cruciaal. Mensen moeten zich thuis voelen in een gebied en er ook een beetje van gaan houden. Hierdoor kan er gemeenschapszin ontstaan, iets waar we met z’n allen toch behoefte aan hebben.

Bright City
Maar de ontwikkeling van het gebied om het hoofdkantoor; De Zuidas met 2,2 miljoen vierkante meter woon- en werkruimte, is het meest imposante project waar Van Doorn haar energie in steekt. “Duurzame ontwikkeling van gebieden als de Zuidas kun je niet los zien van sociale aspecten. Strakst herbergt het gebied 60.000 arbeidsplaatsen en 30.000 bewoners. Dan moet je wel nadenken over hoe je hier wilt samenleven en moet je milieuverantwoorde, duurzame keuzes maken.”

Zuidas Amsterdam Bright City geeft hieraan invulling. Een initiatief van de VU en ABN AMRO, waar inmiddels zo’n 15 organisaties bij zijn aangesloten. Gezamenlijk creëren ze een centrum voor samenwerking en ontmoeting dat aantrekkelijk is voor studenten en young professionals maar ook voor advocaten en bankiers.

Niet alleen maar kantoren
Ook Van Doorns’ Dutch Green Building Council zal binnen dit concept kantoor houden. Hier kunnen mensen de ontwikkelingen van het plangebied Ravel, een pilot van de DGBC, volgen en zien wat duurzame ontwikkeling van de gebouwde omgeving inhoudt. Niet alles wordt overboord gegooid voor kantoren en winkels. Parken, sport en waterpartijen gaan een belangrijke rol spelen in het gebied, auto’s worden zoveel mogelijk geweerd en voetgangers gaan voor.”

Van Doorn: “Zuidas wil zich ontwikkelen tot toplocatie. Als we internationaal een rol willen spelen moeten overheid, gemeente en bedrijven samen optrekken en zonodig risico’s nemen. Als we het doen moeten we het goed doen, lange termijn denken en duurzaamheid zijn hierbij leidend.”


Meer informatie over Ravel
Meer informatie over Dutch Green Building Council
Aftellen tot Bright city

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225
Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Om bij te dragen aan duurzamere en groenere gezondheidssector ondertekende Boehringer Ingelheim Nederland de Green Deal 3.0 Duurzame Zorg. De deal richt zich op ...

Lees verder

c21 c225
Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onafhankelijk onderzoek van IGG Bouweconomie, gevalideerd door Ingenii Bouwinnovatie, geeft duidelijkheid over welk type kozijnen over een langere periode de voordeligste ...

Lees verder

c21 c185 c225
Financiële incentives voor circulair bouwen

Financiële incentives voor circulair bouwen

Op 13 februari 2025 ontdek je de financiële incentives achter circulair bouwen en leer je over de financiële restwaarde, aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden. ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten voor verduurzamingstransitie

Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten ...

De tweedaagse masterclass ‘Verduurzaming & Transities Woningmarkt’ van Universiteit van Amsterdam (UvA) en Duurzaam Gebouwd geeft inzicht in de ...

Lees verder

c21 c225
Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Het begon allemaal met de droom om van een oude, vervallen en leegstaande fabriek een bruisend, innovatief onderwijscentrum te maken. Stichting Onderwijs Midden-Limburg ...

Lees verder

c21 c41 c225
Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten bloot

Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten ...

Het rapport Op weg naar CO2-neutraal is te downloaden en ligt op de mat. De publicatie benadrukt de urgentie van samenwerking tussen publieke en private partijen ...

Lees verder

c21 c225
Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Op de terugblikpagina van de Klimaattop GO 2024 vind je onder andere de download van het rapport ‘Op weg naar CO2-neutraal’ en verslagen van verschillende ...

Lees verder

c21 c40 c225
De best gelezen artikelen van 2024

De best gelezen artikelen van 2024

Benieuwd naar de artikelen die je dit jaar niet mocht missen? We stellen een top 5 voor je samen van de meest gelezen artikelen van 2024.

Lees verder

c21 c41 c225
Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag  

Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag ...

Onderzoek van Invest-NL en Energy Storage NL toont aan dat warmteopslag de kosten van geleverde warmte van € 0,70 tot € 3,20 per gigajoule verlaagt. Daarnaast ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

Duurzame kozijnen van fossielvrij PVC kunnen CO2 reduceren, volgens EU-normen vastgelegd en bewezen. In dit artikel lees je meer over het succesvol behalen van ...

Lees verder

c21 c225
Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en deals maken

Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en ...

De aftermovie van de Klimaattop GO 2024 laat je verschillende hoogtepunten zien van de tweedaagse conferentie. Bekijk de aftermovie in dit artikel.

Lees verder

c21 c225
State of the art fabriek voor grootschalige industriële projecten

State of the art fabriek voor grootschalige ...

Een volgende stap naar efficiënter en duurzamere productie. Dat wordt mogelijk door een overeenkomst tussen VBI en GOLDBECK Nederland, voor de bouw van de ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up