Bodemadviseur bekent fraude
Een erkende bodemadviseur heeft tegenover de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de VROM-Inspectie (VROM-IOD) toegegeven dat hij langdurig rapportages over bodem-analyses heeft vervalst.
Deze rapportages zijn onder meer gebruikt voor schone grond-verklaringen die bijvoorbeeld nodig zijn bij de sanering van oude olietanks en de aanvraag van een bouw- of milieuvergunning.
Onderzoek
Er vindt naar aanleiding van deze vervalsingen een strafrechtelijk onderzoek plaats door de VROM-IOD onder leiding van het Functioneel Parket. Inmiddels is een en ander in werking gesteld om de (Kwalibo)-erkenning van de bodemadviseur in te trekken. Daardoor kan hij niet langer zijn werkzaamheden uitoefenen.
De bodemadviseur heeft toegegeven dat hij gedurende dertien jaar rapportages over monsternemingen en analyserapporten heeft vervalst. Per jaar werden volgens zijn verklaring zo ongeveer 150 laboratoriumrapporten vervalst, in totaal dus ongeveer 2000.
Niet in opdra
Uit het onderzoek is niet gebleken dat de bodemadviseur in opdracht handelde. Er wordt nog nagegaan hoe de gedupeerden benaderd kunnen worden en hoe de gevolgen voor hen en voor het milieu in beeld gebracht kunnen worden.
Vervalsingen opsporen
De bodemadviseur was gecertificeerd en werkte met een erkenning op basis van de nieuwe bodemregelgeving ('Kwalibo'). Dit erkenningensysteem dat sinds anderhalf jaar van kracht is, is bedoeld om fraude met vervuilde grond tegen te gaan.
De VROM-Inspectie gaat gerichte steekproeven uitvoeren om eventuele vervalsingen van bodemonderzoeksrapporten op te sporen. De Inspectie zal de bodemadviesbranche stimuleren om signalen over mogelijk frauderende bureaus door te geven. In 2008 zijn twee bedrijven tijdelijk geschorst geweest.
Reacties uit de markt
Vanwege een strafrechtelijk onderzoek wil de VROM-inspectie nog niet kwijt welk bodemadviesbureau dertien jaar lang heeft gefraudeerd met ongeveer tweeduizend adviezen. In de branche zijn er wel vermoedens, maar die blijven onuitgesproken.
“Een VKB-lid is het in ieder geval niet”, laat Jos Theeuwen voorzitter van de Vereniging Kwaliteitsborging Bodemonderzoek weten. “Vermoedens houd ik voor me.”
Theeuwen houdt een slecht gevoel over aan de kwestie. “De VKB hebben we twaalf jaar geleden juist opgericht om dit soort zaken te voorkomen. Geknoei met bodemrapporten kwam toen veel vaker voor.” Volgens Theeuwen is het vrij lastig om documenten van laboratoriumonderzoeken te vervalsen. “Dat vereist een hoop knip- en plakwerk. Ik kan me niet voorstellen dat je er stinkend rijk van wordt.”
Walter de Koning, programmadirecteur van de SIKB (stichting die de kwaliteit van bodemonderzoek bevordert) noemt het “triest” dat er nog oplichters met fictieve bodemanalyses rondlopen, ondanks de toegenomen aandacht voor fraude. Toch ziet hij ook een rooskleurige kant aan het verhaal. “Vroeger kwam een bedrijf er met een boete van 253 euro en 13 cent af. Met de invoering van de Kwalibo (nieuwe kwaliteitseisen) hebben we een instrument om de erkende status van het bedrijf af te pakken.”
Bron: Cobouw