'Iets maken met niets in het nieuwe tijdperk'
- Circulaire Economie
- Artikel
Vastgoed wordt losgoed en het nieuwe iets wordt het niets. Dat zegt Thomas Rau van RAU Architects tijdens Building Holland 2016. “Hoeveel taxi’s heeft de populaire vervoerstdienst Uber? Geen! We moeten ons de vraag stellen: ‘Hoe kan ik iets maken met niets?’"
De eerste stap om iets te maken met niets is volgens hem om beter om te leren gaan met beperkte grondstoffen. “Die moeten we op de juiste manier hergebruiken. Daarnaast moeten we vaker en beter gebruikmaken van oneindige bronnen zoals zonne-energie”, vindt Rau. De enige manier om volgens hem om te gaan met de toekomst, is om te kiezen voor opties met toekomst.
Bouwen van grondstoffenbanken
“De nieuwe economie betreft de relatie tussen mens en aarde. Die moet hechter worden.” Een voorbeeld om de relatie hechter te maken, is om te committeren aan het bouwen van grondstoffenbanken. “Die creëren tijdelijkheid. Afval is de grondstof die anoniem is geworden. Die moeten we weer herkenbaar maken door materialenpaspoorten in te richten.”
Hij sluit zijn presentatie af met een sterproject, het volledig demontabele Triodos Bank. “Het finale veto geven niet de Duitsers, Fransen of Nederlanders, het is de natuur. De natuur is namelijk de bank.”
Nieuw en veranderd tijdperk
Dat er een transitie moet plaatsvinden, daar is Erasmus-hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans (zie bovenstaande foto) het helemaal mee eens. “Er breekt een nieuw, veranderd tijdperk aan. Dit is vergelijkbaar met de 19e eeuw, de industrialisatie. Hiervoor waren mensen destijds ook bang. In de nieuwe samenleving richt de disruptieve burger zijn eigen omgeving in. Kijk maar eens naar bedrijven als Uber, Bol.com en Spotify. Binnen 5 jaar is er een Uber van de bouw.”
Hij verwacht dan ook dat het bouwen niet blijft voorbehouden aan bouwbedrijven. “Communities halen de kennis hiervoor binnen, zodat ze het zelf kunnen. Met een 3D-printer kunnen ze inmiddels al grachtenpanden maken. Enkel de meest adaptieve bedrijven gaan het in mijn ogen redden. Zo gaan toekomstige bouwbedrijven geld verdienen met het faciliteren van de klant.”
The future is biobased
In zijn ogen ligt de toekomst in het bouwen van biobased-woningen, groene daken en Nul-op-de-Meterwoningen. “Hiervan zijn er echter nog te weinig gebouwd in Nederland. Om de cultuur in de bouwsector te veranderen, is een organisatorische opgave nodig. Een system integrator neemt hierbij het voortouw: hij is verantwoordelijk voor alle bouwaspecten. Met een smal en diep draagvlak kan hij voor een transitie zorgen.”
Winnaars Bouwster 2016
Eerder op de dag wonnen Faay Vianen, Promat en Sira Brandpreventie de Bouwster 2016 met 2Resist Ceilig System. Dit plafondsysteem is 60 of 120 minuten brandveilig en bestaat uit 2 componenten: brandwerende Promat-panelen en Faay-bevestigingsprofielen. Sira zorgt voor de montage.
De Bouwster-prijs gaat naar een partij, die zich fel heeft ingezet om de bouwkwaliteit en brandveiligheid naar een hoger niveau te tillen. De andere genomineerden Joric Witlox’ Stichting Register Expert Brandveiligheid (MEB register) en Bluedec’ isolatieproduct op basis van aerogel werden respectievelijk tweede en derde.