10 gemeenten starten duurzaamheidsbenchmark
- Duurzame Overheden
- Artikel
Deze maand zijn 10 gemeenten een benchmark gestart. Naast doelen als toetsing, eventuele bijsturing en verantwoording in het duurzaamheidsbeleid geldt de benchmark als verbindende factor in de kennisuitwisseling van de gemeenten onderling.
Het gaat om Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Almere, Nijmegen, Moerdijk, Oss, Spijkenisse, Wierden en Zeist. In het kader van deze benchmark delen ze jaarlijks data rondom de duurzaamheid van maatschappelijk vastgoed. Bij het ontwikkelen van de benchmark werken ze intensief samen met BBN adviseurs.
Monitoren, vergelijken en rapporteren
Om hun maatschappelijke vastgoedportefeuille te verduurzamen, willen gemeenten doelstellingen als energie- en CO2-reductie kunnen verantwoorden en meetbaar maken. Dankzij de webapplicatie VastgoedMaps, ontwikkeld door BBN Adviseur, kunnen ze op concrete wijze de CO2-uitstoot, het energie- en waterverbruik monitoren, vergelijken en hierover rapporteren. Zo hebben gemeenten interactief toegang tot hun resultaten.
Voor de effectieve start is de scope van de benchmark gericht op de meest toegankelijke data. In de editie van dit jaar komt dat neer op energie- en waterverbruik van zowel gemeentelijke huisvesting als sportvoorzitingen. Belangrijke externe invloeden zoals bezettingsgraad worden meegenomen in de beoordeling van de data. Tot en met augustus 2014 wordt data verzameld en eind oktober zijn de eerste resultaten bekend. Daarna monitoren de deelnemende gemeenten jaarlijks en passen de scope van de benchmark aan de nieuwe wensen aan.
Basisversie
Gemeenten die VastgoedMaps nog niet gebruiken, kunnen gratis gebruik maken van de basisversie. Deze is ook geschikt voor de duurzaamheidsbenchmark.