'Overstap naar high efficiency loont'
Standaardpompen voor verwarming en klimaattechniek ‘vreten’ volgens Wilo energie en zorgen voor een hoog energieverbruik en flinke kosten. De organisatie vertelt dat het een goede zaak is dat deze energieverslinders niet meer verkocht mogen worden door pompfabrikanten. EU-verordeningen zorgen ervoor dat er in heel Europa alleen nog energiezuinige pompen de assemblagelijnen mogen verlaten.
De ErP-richtlijn wordt vanaf 2013 stapsgewijs ingevoerd voor droogloperpompen, voor natloperpompen echter is de richtlijn nu al van kracht. Wilo meldt dat men al in 2001 hoog efficiënte natlopende pompen had en sindsdien in duizenden gebouwen wereldwijd bijdraagt aan gunstigere levenscycluskosten én klimaatbescherming.
Drooglopers
Zo voldoen de natloper series nu al aan de strenge eisen van de tweede fase. Op het gebied van drooglopers heeft Wilo twee hoog efficiënte droogloper primeurs; de Stratos Giga, een toerengeregelde droogloper en de Helix Excel: een toerengeregelde drukverhoger. Beide productlijnen overtreffen de energie efficiëntieklasse IE4 en zijn toepasbaar in de utiliteitbouw, ziekenhuizen en data centers.
De hogere prijs van energiezuinige pompen is snel terugverdiend, ook bij voortijdige vervanging. Wilo biedt de mogelijkheid aan eindgebruikers en installateurs om gratis een energiescan op pompeninstallatie uit te voeren. Een analyse van de levenscycluskosten (LCC) trekt zelfs de meest sceptische investeerder over de streep, want over de totale levensduur maakt het stroomverbruik het grootste deel van de totale kosten uit: volgens Wilo is 80 procent of meer is geen uitzondering.