De Eeuw van Duurzame Energie

De Eeuw van Duurzame Energie

In dit artikel schetst Michiel de Jong van De Stroomplantage BV hoe Nederland zijn voordeel kan doen met zonne-energie.

Het energiedossier zal de komende jaren in Den Haag een van de belangrijkste dossiers worden. Energie onafhankelijkheid is een nationaal thema. Net als de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Oncontroleerbare stijgingen raken direct aan onze economie en concurrentiepositie.

Vandaar dat er wereldwijd door overheden en bedrijfsleven wordt gezocht naar bestendige mogelijkheden om in de eigen energiebehoefte te voorzien. Het energiedossier is per definitie een dossier dat een visie op de lange termijn vereist. Keuzes moeten worden gemaakt die invloed hebben op het leven van vele generaties na ons.

Grijze energielobby
Nederland heeft met Slochteren in ieder geval voor de komende decennia nog voldoende aardgas in de bodem. Ook word er gezocht naar mogelijkheden om aardgas te winnen uit gesteentelagen. Daar is recent plotseling veel aandacht voor, bijvoorbeeld in de VS wordt leisteengas gezien als een van de mogelijkheden om de groeiende energie afhankelijkheid in te dammen.

Andere landen zoals Denemarken, maar ook Nederland, zien voor de komende decennia een grote rol weggelegd voor kernenergie. Dit zijn bij elkaar zorgelijke ontwikkelingen.

Het geeft in ieder geval maar eer eens aan hoe invloedrijk de 'grijze' energielobby is en hoe belangrijk goede beeldvorming. Het is namelijk van belang om te begrijpen dat keuzes die we nu maken ten aanzien van bijvoorbeeld nieuwe gaswinning of kernenergie, morgen nog niet aan onze energievoorziening bijdragen.

Eerst zijn er nog diverse technologische drempels die moeten worden overwonnen, daarna vindt pas de ontwikkeling en bouw plaats en moet de infrastructuur eventueel worden aangepast. Dan zijn we ondertussen al twintig jaar verder. Met als gevaar dat deze ontwikkelingen ondertussen afleiden van de implementatie van de enige echte oplossing voor de lange termijn: duurzame energie.

Geen daadkrachtige visie
In Nederland kan er maar moeilijk een daadkrachtige visie op duurzame energie tot stand komen, laat staan dat er sprake is van samenhangende keuzes in beleid. Met als resultaat dat het aandeel duurzame energie in de totale energiemix duidelijk achterblijft ten opzichte van de rest van Europa, in 2008 slechts 3,5%.

In Duitsland bijvoorbeeld is tien jaar geleden begonnen met het wettelijk verankeren van vaste vergoedingen voor het opwekken van duurzame energie. Die investeringszekerheid heeft ertoe geleid dat er ondertussen ruim 11% duurzame energie wordt opgewekt.

Er is een hoogwaardige technologische industrie ontstaan die banen verschaft aan honderdduizenden mensen. Het wordt tijd dat we in Nederland ook duidelijke keuzes gaan maken. Slochteren is eindig, fossiele brandstoffen zijn eindig en kernenergie betekent kernafval. Er is eigenlijk maar een juiste keuze en dat is de omschakeling naar een economie die draait op duurzame energie. Zelfvoorzienend!

Die omschakeling biedt kansen voor diverse sectoren. Onlangs heeft adviesbureau Roland Berger in opdracht van het Innovatieplatform de potentiële baten voor de Nederlandse economie becijferd. Mits er gericht wordt gefocust op een aantal sleutelgebieden waarin Nederland nog onderscheidend kan zijn, kan de directe economische bijdrage in 2020 oplopen naar circa 10 miljard euro per jaar.

Zij schatten in dat de uitstraling naar andere sectoren zelfs nog eens 20 tot 35 miljard euro per jaar op kan leveren. De sleutelgebieden waar Nederland zich op zou moeten richten zijn volgens hun de bioketen, (offshore) wind, zon PV en Micro WKK.

Gestructureerd beleid
Als bedrijf actief in de markt voor zonne-energie, onder meer ook in Duitsland, zien wij het effect van gestructureerd stimuleringsbeleid. Af en toe lijkt het wel of investeerders in Duitsland over elkaar heen buitelen om maar zonnepanelen te kunnen plaatsen. Naast zelf investeren is er ook een omvangrijke markt ontstaan van investeerders die daken pachten bij derden om daar vervolgens panelen op te plaatsen en zo twintig jaar vaste inkomsten op te strijken.

Dat onlangs de vaste vergoeding per opgewekte kWh zonnestroom naar beneden is bijgesteld is eerder een bewijs van het succes van het beleid, dan andersom. Mede gelet op prijsdalingen van de systemen de afgelopen jaren, werden rendementen van ruim meer dan 15% gerealiseerd.

Ook na de dalingen van de 'Einspeisevergütungen''verwacht de Duitse overheid jaarlijks nog 3000 MW aan zonne-energie geplaatst te krijgen. Vergelijk dat eens met Nederland. Afgelopen jaar was er subsidie beschikbaar voor 20 MW, dit jaar voor 25 MW. En om diverse redenen is daar in de praktijk nog geen 25% van geïnstalleerd.

Aantrekkelijk alternatief
Zonne-energie is op de lange termijn, ook in vergelijking met andere alternatieve energiebronnen zoals wind of biomassa, een heel aantrekkelijk alternatief. Zonne-energie heeft namelijk twee belangrijke positieve eigenschappen.

De zon is dagelijks beschikbaar en geeft meer energie in de vorm van straling dan de wereld ooit kan verbruiken. En de techniek is statisch; onderhoudsarm, geluidloos en stabiel.Er is dus reden genoeg om het stimuleringsbeleid voor zonne-energie te verbeteren.

Een wettelijk verankerd Feed-in-Tariff heeft absoluut de voorkeur. Dit systeem biedt investeerders zekerheid en de overheid genoeg handvatten om de vergoeding mee te laten lopen met prijs- en technologische ontwikkelingen. Speciale aandacht zou er wat ons betreft mogen komen voor de categorie geïntegreerde zon PV systemen.

Juist in de integratie in de gebouwde omgeving liggen voor Nederland kansen. Dit is een productveld dat nog in de kinderschoenen staat. Bedoeld worden zonnepanelen die niet op of aan een gebouw bevestigd worden, maar er integraal deel van uitmaken. Het energiegenererende paneel wordt tegelijkertijd bouwelement. Afhankelijk van ontwerp en gebruik kunnen veel gebouwen op deze manier geheel of voor een groot deel gaan voorzien in de opwekking van hun eigen stroom. En uiteraard niet alleen wanneer er sprake is van nieuwbouw, maar ook op momenten van renovatie.

Kantorenmarkt en corporaties
Twee doelgroepen springen er wat dat betreft uit. Allereerst de kantorenmarkt. Juist in tijden van economische neergang kan het interessant zijn om kantoorgebouwen van een nieuwe energie opwekkende schil te voorzien om de toekomstige exploitatiekosten te verlagen. Dat maakt veel bestaande en leegstaande kantoorgebouwen beduidend interessanter als huurlocatie.

Een tweede doelgroep die voor wat betreft duurzame renovatie een grotere rol moet gaan spelen, zijn de woningbouwverenigingen. Allereerst bouwen zij met een lange horizon, en ten tweede vervullen ze een van oorsprong maatschappelijke functie. Dat ze daarnaast ook nog eens over miljarden aan kapitaal buffers beschikken, helpt in deze.

Focus
Een focus op stimulering van gebouwgeïntegreerde zon PV kan een heel scala aan economische sectoren stimuleren. Architecten, bouwers, materiaalproducenten, (industrieel) ontwerpers, installateurs en noem maar op. Door gericht stimuleringsbeleid in combinatie met regelgeving met een meer dwingend karakter, zien wij geen reden waarom Nederland in 2020 niet alsnog meer dan 10% van haar gehele energiemix alleen al met zonne-energie in zou kunnen vullen.

In combinatie met de verdere uitrol van offshore wind en biomassacentrales, zou Nederland dan alsnog de Europese doelstellingen van 20/20 kunnen halen.

Nederland moet keuzes maken. We worden met elkaar steeds afhankelijker van energie import bij gelijkblijvend beleid. Er zijn twee opties. Of we zoeken naar nieuwe manieren om fossiele brandstoffen te winnen, of we kiezen voor duurzaam. Er liggen enorme economische en maatschappelijke kansen in de ontwikkelingen van (offshore) wind, biomassa en zon PV.

Met name in de integratie van zonne-energie in de gebouwde omgeving. Die kansen moeten we nu grijpen nu het mondiale speelveld nog bepaald wordt. Dat is goed voor de werkgelegenheid, voor Nederland als kennisland, goed voor het milieu en uiteindelijk goed voor oneindige energie onafhankelijkheid!

Michiel de Jong
De Stroomplantage BV

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225
CSRD: kans én hulpmiddel

CSRD: kans én hulpmiddel

De bouwsector kan niet langer wachten, maar moet nú al aan de slag met de CSRD. Dat was de kernboodschap van de bijeenkomst ‘Van vinkjes naar visie’ ...

Lees verder

c21 c225
Whitepaper: warmtepomp als oplossing voor netcongestie

Whitepaper: warmtepomp als oplossing voor netcongestie

De energietransitie in Nederland is in volle gang. Eindelijk zetten we stappen met als gevolg dat we nieuwe uitdagingen tegenkomen. Netcongestie is daarvan een ...

Lees verder

c21 c41 c120 c225
De overheid als aanjager van de renovatiegolf

De overheid als aanjager van de renovatiegolf

De uitdaging: miljoenen vierkante meters vastgoed verduurzamen vóór 2050. Dit ambitieuze project betreft publieke gebouwen zoals scholen, kantoren, ...

Lees verder

c21 c225
CSRD Day: “CSRD is de bladmuziek voor meerstemmigheid”

CSRD Day: “CSRD is de bladmuziek voor ...

We bevinden ons op een cruciaal kruispunt, om onze planeet leefbaar te houden. Door van transparantie naar transformatie te gaan, verzilveren bedrijven kansen rondom ...

Lees verder

c21 c225
Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste ...

Lees verder

c21 c184 c225 c243
'Fundamenteel verkeerde keuzes in warmtetransitie'

'Fundamenteel verkeerde keuzes in warmtetransitie'

“Om netcongestie te voorkomen zien netbeheerders het warmtenet als beter alternatief voor de individuele warmtepomp. Warmtepompen zijn echter niet de veroorzakers ...

Lees verder

c21 c225
Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur ...

Dutch Green Building Council heeft een nieuwe algemeen directeur. Vanaf 1 januari 2025 volgt Brigit Gerritse interim-directeur Daphne Braal op. Gerritse ervaart ...

Lees verder

c21 c225
Philips en Schijvens winnaars eerste Nederlandse CSRD Awards

Philips en Schijvens winnaars eerste Nederlandse ...

Koninklijke Philips (categorie grootbedrijf) en Schijvens Corporate Fashion (categorie MKB/overig) werden tot winnaars uitgeroepen van de eerste Nederlandse CSRD ...

Lees verder

c21 c225
Hoe realiseren we wél de energietransitie?

Hoe realiseren we wél de energietransitie?

De energietransitie vormt een grote uitdaging voor de hele gebouwde omgeving: van woningcorporaties tot gemeenten en energiebedrijven. Netcongestie, personeelstekorten, ...

Lees verder

c21 c225 c237
Dit betekenen Zero Emissiezones voor jou

Dit betekenen Zero Emissiezones voor jou

Er is zo veel over te doen geweest: Zero Emissiezones. Wat gaat er gebeuren in 2025 nu de rijksoverheid dit plan niet langer ondersteunt, terwijl 14 gemeentes aangeven ...

Lees verder

c21 c140 c185 c225
Alliantie zorgt voor landelijke dekking circulaire gevelstenen

Alliantie zorgt voor landelijke dekking circulaire ...

Een krachtenbundeling zorgt voor een landelijke dekking van aanbod van circulaire gevelstenen. De Rebrick-alliantie, tussen Bouwcenters Concordia, Esselink, Van ...

Lees verder

c21 c225 c237
Locatiebezoek: realiseer een duurzaam kantoor of fabriek 

Locatiebezoek: realiseer een duurzaam kantoor ...

Op 21 november staat er een exclusief locatiebezoek van een CO2-neutrale fabriek en kantoor op de agenda, bij ABB. Jij kunt erbij zijn!

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up