OVG richt zich voortaan voor 50 procent op herontwikkeling van kantoren

OVG richt zich voortaan voor 50 procent op herontwikkeling van kantoren

OVG verlegt de koers. Over een aantal jaar zal nog slechts de helft van haar werk bestaan uit nieuwbouw. Herontwikkeling, herbestemming en onttrekking van kantoorvastgoed vormen dan de andere helft van de activiteiten.

Volgens directeur Coen van Oostrom van OVG is dit de toekomst voor alle projectontwikkelaars: "Het is de hoogste tijd voor ondernemers om in te spelen op de herontwikkelbehoefte die in de kantorenmarkt bestaat."

Overaanbod
De Nederlandse kantorenmarkt is zowel in kwantitatief als kwalitatief opzicht ongezond. Er is voor het eerst sprake van een structureel overaanbod. De verouderde, leegstaande kantoren voldoen niet aan de wensen van de huurders.

Ondernemers moeten in beweging komen, vindt Van Oostrom: "Er zal flink geïnvesteerd moeten worden in gebouwen om ze een nieuw leven te geven. We moeten ophouden met het elkaar de schuld geven. Overheden, beleggers, ontwikkelaars en financiers zijn allemaal onderdeel van het probleem én van de oplossing."

Van Oostrom doet een dringend beroep op de betrokken ondernemers om een topoverleg te beleggen over de aanpak van de kantorenleegstand en de financiering daarvan. OVG wil dit niet alleen aan de rijksoverheid overlaten.

50/50
OVG slaat de hand aan de ploeg. Het bedrijf legt zichzelf vijf nieuwe regels op om de portefeuille om te zetten naar een gezonde balans van 50 procent nieuwbouw en 50 procent herontwikkeling/transformatie. Nieuwbouw en sloop zijn noodzakelijk om de overgang naar een duurzame kantorenmarkt te maken.

De ontwikkelaar ziet met name kansen voor binnenstedelijke herontwikkeling. Te denken valt aan herbestemming voor woningen, zorg, onderwijs of studentenhuisvesting. het bedrijf is kritisch over monofunctionele kantoorgebieden in satellietsteden. Sloop van een deel van deze leegstaande kantoren is onvermijdelijk.

Met behulp van de vijf spelregels voor nieuwe duurzaamheid wil OVG samen met gemeenten, beleggers en huurders actief werken aan herontwikkeling en goede OV-locaties. De markt kan ver komen bij het oplossen van de kantorenleegstand. 

Volgens OVG is het aan de overheid om een sterkere regie te voeren over de locaties voor de nieuwbouw van kantoren. "We moeten in Nederland nu echt stoppen met nieuwbouw op de verkeerde plekken", aldus Coen van Oostrom.

Spelregels
OVG's vijf spelregels voor nieuwe duurzaamheid voor de komende vijf jaar.

REGEL I BREEK MET ALLEEN NIEUWBOUW
Over vijf jaar bestaat de helft van onze ontwikkelprojecten uit nieuwbouw en de helft uit herontwikkeling, transitie en onttrekking van kantoorvastgoed.

REGEL II BIED ALTIJD EEN ALTERNATIEF VOOR NIEUWBOUW
Onderzoek voor elke klant met een nieuwbouwvraag altijd één reële herontwikkeloptie en biedt dit alternatief aan.

REGEL III BIED ALTIJD EEN OV-LOCATIE AAN
Er moet op de juiste plekken worden gebouwd. Bij nieuwbouw ligt onze primaire focus binnen de stadsgrenzen en op OV-knooppunten. Daarom bieden we bij elke klant een OV-locatie aan.

REGEL IV DUURZAAMHEID IS DE ABSOLUTE ONDERGRENS
Ontwikkel nieuwbouw alleen extreem duurzaam, ook in technisch en economisch opzicht. BREEAM Very Good wordt de ondergrens voor elk nieuwbouwproject.

REGEL V LAAT ALTIJD EEN OPLOSSING ZIEN VOOR DE EIGENAAR VAN HET OUDE PAND
Overal waar een klant van ons een oud pand achterlaat, zal OVG de eigenaar actief een ontwikkeloplossing bieden voor het oude pand. Ongevraagd. Om te laten zien dat we ook op dit vlak willen samenwerken.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225
Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Om bij te dragen aan duurzamere en groenere gezondheidssector ondertekende Boehringer Ingelheim Nederland de Green Deal 3.0 Duurzame Zorg. De deal richt zich op ...

Lees verder

c21 c225
Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onafhankelijk onderzoek van IGG Bouweconomie, gevalideerd door Ingenii Bouwinnovatie, geeft duidelijkheid over welk type kozijnen over een langere periode de voordeligste ...

Lees verder

c21 c185 c225
Financiële incentives voor circulair bouwen

Financiële incentives voor circulair bouwen

Op 13 februari 2025 ontdek je de financiële incentives achter circulair bouwen en leer je over de financiële restwaarde, aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden. ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten voor verduurzamingstransitie

Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten ...

De tweedaagse masterclass ‘Verduurzaming & Transities Woningmarkt’ van Universiteit van Amsterdam (UvA) en Duurzaam Gebouwd geeft inzicht in de ...

Lees verder

c21 c225
Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Het begon allemaal met de droom om van een oude, vervallen en leegstaande fabriek een bruisend, innovatief onderwijscentrum te maken. Stichting Onderwijs Midden-Limburg ...

Lees verder

c21 c41 c225
Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten bloot

Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten ...

Het rapport Op weg naar CO2-neutraal is te downloaden en ligt op de mat. De publicatie benadrukt de urgentie van samenwerking tussen publieke en private partijen ...

Lees verder

c21 c225
Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Op de terugblikpagina van de Klimaattop GO 2024 vind je onder andere de download van het rapport ‘Op weg naar CO2-neutraal’ en verslagen van verschillende ...

Lees verder

c21 c40 c225
De best gelezen artikelen van 2024

De best gelezen artikelen van 2024

Benieuwd naar de artikelen die je dit jaar niet mocht missen? We stellen een top 5 voor je samen van de meest gelezen artikelen van 2024.

Lees verder

c21 c41 c225
Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag  

Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag ...

Onderzoek van Invest-NL en Energy Storage NL toont aan dat warmteopslag de kosten van geleverde warmte van € 0,70 tot € 3,20 per gigajoule verlaagt. Daarnaast ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

Duurzame kozijnen van fossielvrij PVC kunnen CO2 reduceren, volgens EU-normen vastgelegd en bewezen. In dit artikel lees je meer over het succesvol behalen van ...

Lees verder

c21 c225
Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en deals maken

Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en ...

De aftermovie van de Klimaattop GO 2024 laat je verschillende hoogtepunten zien van de tweedaagse conferentie. Bekijk de aftermovie in dit artikel.

Lees verder

c21 c225
State of the art fabriek voor grootschalige industriële projecten

State of the art fabriek voor grootschalige ...

Een volgende stap naar efficiënter en duurzamere productie. Dat wordt mogelijk door een overeenkomst tussen VBI en GOLDBECK Nederland, voor de bouw van de ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up