Actie: zonnepanelen zonder subsidie

Actie: zonnepanelen zonder subsidie

De Stroomplantage heeft besloten om een doorbraak in de markt voor zon PV te gaan forceren. Zonne-energie zonder subsidie toch rendabel!

Zoals bekend is de Nederlandse SDE regeling in de verste verte niet afdoende om het aandeel duurzame energie in 2020 op het gewenste niveau te krijgen. Dit jaar was er voor 5 MW aan subsidie beschikbaar voor zonne-energie systemen met een vermogen van tussen de 15 kWp en 100 kWp.

Ruim 35.000 aanvragen zijn ingediend, een ongekend aantal. Dat betekent dat nog geen half procent van alle aanvragen waarschijnlijk gehonoreerd kan worden. En wat doen al die andere duizenden aanvragers?

Winnende technologie
De Stroomplantage is ervan overtuigd met zonne-energie de winnende technologie in handen te hebben om Nederland in de toekomst minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen en om op een hele schone en efficiënte manier energie op te wekken. Voor bedrijven is het zelf opwekken van zonne-energie heel interessant.

Michiel de Jong van de Stroomplantage “Steeds meer zie je dat overheden en grote bedrijven er in hun inkoopbeleid rekening mee houden hoe CO2-neutraal een toeleverancier is. Een goed voorbeeld daarvan is ProRail, dat in 2009 de CO2-barometer heeft geïntroduceerd als meetlat waarlangs alle potentiële toeleveranciers gelegd worden. Ook de rijksoverheid heeft een beleid geformuleerd voor duurzaam inkopen”.

Daarnaast maakt een investering in zonne-energie bedrijven minder afhankelijk van prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Al jaren laten de energieprijzen een stijgende trend zien, en de algemene verwachting is dat de komende jaren die stijging doorzet.

Schaal creëren noodzakelijk
Vaak is de beleving dat zonne-energie zonder subsidie nog niet uitkan. De Stroomplantage wil dat veranderen. Door schaal te creëren, goed vooruit te kunnen plannen en efficiënt te werken, kan zij bedrijven met grote daken een uniek aanbod doen. Zonne-energie, economisch interessant, zonder SDE bemoeienis!

De Jong “De Stroomplantage wil in 2011 nog eens minimaal 5 MW bij elkaar brengen bij bedrijven die een flink dakoppervlak hebben. Wij denken aan minimaal 700 m2 schuin dak of 1500 m2 plat dak. Daarnaast moeten deze bedrijven ook een eigen energieverbruik van enige omvang hebben, minimaal 100.000 kWh.

Het is zaak zoveel mogelijk van de zelf opgewekte energie ook daadwerkelijk zelf te gebruiken, meent De Jong. "Omdat je anders wordt afgeknepen door een van de grote energiemaatschappijen die je een hele lage kWh prijs bieden voor alles wat je teruglevert. Als laatste is de bereidheid tot het doen van een duurzame investering ook belangrijk”.

Economisch rendabele keuze

De Stroomplantage biedt deze bedrijven een kwalitatief bewezen zonne-energie systeem waarvan de terugverdientijd maximaal twaalf jaar is. Nieuwe en stabiele technologieën maken dat de eisen aan de gebouwen steeds kleiner worden. Denk aan de draagkracht van een dak. Maar ook kan met nieuwe toepassingen steeds efficiënter gewerkt worden en zijn er minder constructiematerialen nodig.

De technische levensduur van een zonne-energie systeem is ruim dertig jaar. Dat, tezamen met de almaar stijgende energieprijzen, maakt dat voor veel bedrijven, een keus voor zonne-energie een hele economisch rendabele keus is.

De omwenteling
Dit aanbod is alleen mogelijk bij voldoende bereidheid van bedrijven om mee te werken. De Jong “5 MW klinkt veel, maar als je bedenkt dat het maar 50 systemen van 100 kWp zijn, dan valt dat erg mee. Een grote energiemaatschappij heeft in de aanloop naar de SDE openstelling de bereidheid bij grote bedrijven gepeild om hun daken ter beschikking te stellen aan de energiemaatschappij, die er vervolgens zonnepanelen op wil leggen. Tegen die bedrijven zou ik bijvoorbeeld willen zeggen, meld je aan bij de Stroomplantage.”

De Jong: “Wacht niet op een ongekend kleine kans van toekenning van SDE subsidie. Maar ook veel agrariërs hebben zowel de ruimte, als een hoog eigen verbruik. Of denk aan grote transportondernemingen, datacenters, machinefabrieken etc. Wij zoeken naar de wil bij bedrijven, wij bieden ze een unieke kans om mee te doen aan een omwenteling!”

Voor meer informatie: www.destroomplantage.nl

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c40 c225
200 miljoen euro voor MIAVamil

200 miljoen euro voor MIAVamil

Voor 2025 trekt de overheid 189 miljoen euro uit voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en 20 miljoen euro voor de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen ...

Lees verder

c21 c225
Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Om bij te dragen aan duurzamere en groenere gezondheidssector ondertekende Boehringer Ingelheim Nederland de Green Deal 3.0 Duurzame Zorg. De deal richt zich op ...

Lees verder

c21 c225
Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onafhankelijk onderzoek van IGG Bouweconomie, gevalideerd door Ingenii Bouwinnovatie, geeft duidelijkheid over welk type kozijnen over een langere periode de voordeligste ...

Lees verder

c21 c185 c225
Financiële incentives voor circulair bouwen

Financiële incentives voor circulair bouwen

Op 13 februari 2025 ontdek je de financiële incentives achter circulair bouwen en leer je over de financiële restwaarde, aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden. ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten voor verduurzamingstransitie

Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten ...

De tweedaagse masterclass ‘Verduurzaming & Transities Woningmarkt’ van Universiteit van Amsterdam (UvA) en Duurzaam Gebouwd geeft inzicht in de ...

Lees verder

c21 c225
Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Het begon allemaal met de droom om van een oude, vervallen en leegstaande fabriek een bruisend, innovatief onderwijscentrum te maken. Stichting Onderwijs Midden-Limburg ...

Lees verder

c21 c41 c225
Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten bloot

Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten ...

Het rapport Op weg naar CO2-neutraal is te downloaden en ligt op de mat. De publicatie benadrukt de urgentie van samenwerking tussen publieke en private partijen ...

Lees verder

c21 c225
Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Op de terugblikpagina van de Klimaattop GO 2024 vind je onder andere de download van het rapport ‘Op weg naar CO2-neutraal’ en verslagen van verschillende ...

Lees verder

c21 c40 c225
De best gelezen artikelen van 2024

De best gelezen artikelen van 2024

Benieuwd naar de artikelen die je dit jaar niet mocht missen? We stellen een top 5 voor je samen van de meest gelezen artikelen van 2024.

Lees verder

c21 c41 c225
Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag  

Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag ...

Onderzoek van Invest-NL en Energy Storage NL toont aan dat warmteopslag de kosten van geleverde warmte van € 0,70 tot € 3,20 per gigajoule verlaagt. Daarnaast ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

Duurzame kozijnen van fossielvrij PVC kunnen CO2 reduceren, volgens EU-normen vastgelegd en bewezen. In dit artikel lees je meer over het succesvol behalen van ...

Lees verder

c21 c225
Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en deals maken

Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en ...

De aftermovie van de Klimaattop GO 2024 laat je verschillende hoogtepunten zien van de tweedaagse conferentie. Bekijk de aftermovie in dit artikel.

Lees verder

Reacties

Mooi idee. Ik ben benieuwd welke bedrijven zich hiervoor gaan aanmelden. Het lijkt me dat er voldoende daken zijn die voldoen aan de gestelde voorwaarden. Zeker op bedrijventerreinen. Ik ben ook benieuwd wanneer dit soort acties ook voor VvE's en kleinere dakoppervlakten beschikbaar komt. Als ik sommige verhalen mag geloven is zonne-energie over ongeveer 5 jaar even duur als de consumentenprijs voor stroom. Aangezien grootverbruikers naar mijn weten korting krijgen op hun stroomrekening zou 't toch ook voor particulieren uit moeten kunnen. Zeker als je daar schaalgrootte in weet te creëeren (bv. door gerichte buurt acties) en installateurs kunnen gaan plannen.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up