Actie: zonnepanelen zonder subsidie

Actie: zonnepanelen zonder subsidie

De Stroomplantage heeft besloten om een doorbraak in de markt voor zon PV te gaan forceren. Zonne-energie zonder subsidie toch rendabel!

Zoals bekend is de Nederlandse SDE regeling in de verste verte niet afdoende om het aandeel duurzame energie in 2020 op het gewenste niveau te krijgen. Dit jaar was er voor 5 MW aan subsidie beschikbaar voor zonne-energie systemen met een vermogen van tussen de 15 kWp en 100 kWp.

Ruim 35.000 aanvragen zijn ingediend, een ongekend aantal. Dat betekent dat nog geen half procent van alle aanvragen waarschijnlijk gehonoreerd kan worden. En wat doen al die andere duizenden aanvragers?

Winnende technologie
De Stroomplantage is ervan overtuigd met zonne-energie de winnende technologie in handen te hebben om Nederland in de toekomst minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen en om op een hele schone en efficiënte manier energie op te wekken. Voor bedrijven is het zelf opwekken van zonne-energie heel interessant.

Michiel de Jong van de Stroomplantage “Steeds meer zie je dat overheden en grote bedrijven er in hun inkoopbeleid rekening mee houden hoe CO2-neutraal een toeleverancier is. Een goed voorbeeld daarvan is ProRail, dat in 2009 de CO2-barometer heeft geïntroduceerd als meetlat waarlangs alle potentiële toeleveranciers gelegd worden. Ook de rijksoverheid heeft een beleid geformuleerd voor duurzaam inkopen”.

Daarnaast maakt een investering in zonne-energie bedrijven minder afhankelijk van prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Al jaren laten de energieprijzen een stijgende trend zien, en de algemene verwachting is dat de komende jaren die stijging doorzet.

Schaal creëren noodzakelijk
Vaak is de beleving dat zonne-energie zonder subsidie nog niet uitkan. De Stroomplantage wil dat veranderen. Door schaal te creëren, goed vooruit te kunnen plannen en efficiënt te werken, kan zij bedrijven met grote daken een uniek aanbod doen. Zonne-energie, economisch interessant, zonder SDE bemoeienis!

De Jong “De Stroomplantage wil in 2011 nog eens minimaal 5 MW bij elkaar brengen bij bedrijven die een flink dakoppervlak hebben. Wij denken aan minimaal 700 m2 schuin dak of 1500 m2 plat dak. Daarnaast moeten deze bedrijven ook een eigen energieverbruik van enige omvang hebben, minimaal 100.000 kWh.

Het is zaak zoveel mogelijk van de zelf opgewekte energie ook daadwerkelijk zelf te gebruiken, meent De Jong. "Omdat je anders wordt afgeknepen door een van de grote energiemaatschappijen die je een hele lage kWh prijs bieden voor alles wat je teruglevert. Als laatste is de bereidheid tot het doen van een duurzame investering ook belangrijk”.

Economisch rendabele keuze

De Stroomplantage biedt deze bedrijven een kwalitatief bewezen zonne-energie systeem waarvan de terugverdientijd maximaal twaalf jaar is. Nieuwe en stabiele technologieën maken dat de eisen aan de gebouwen steeds kleiner worden. Denk aan de draagkracht van een dak. Maar ook kan met nieuwe toepassingen steeds efficiënter gewerkt worden en zijn er minder constructiematerialen nodig.

De technische levensduur van een zonne-energie systeem is ruim dertig jaar. Dat, tezamen met de almaar stijgende energieprijzen, maakt dat voor veel bedrijven, een keus voor zonne-energie een hele economisch rendabele keus is.

De omwenteling
Dit aanbod is alleen mogelijk bij voldoende bereidheid van bedrijven om mee te werken. De Jong “5 MW klinkt veel, maar als je bedenkt dat het maar 50 systemen van 100 kWp zijn, dan valt dat erg mee. Een grote energiemaatschappij heeft in de aanloop naar de SDE openstelling de bereidheid bij grote bedrijven gepeild om hun daken ter beschikking te stellen aan de energiemaatschappij, die er vervolgens zonnepanelen op wil leggen. Tegen die bedrijven zou ik bijvoorbeeld willen zeggen, meld je aan bij de Stroomplantage.”

De Jong: “Wacht niet op een ongekend kleine kans van toekenning van SDE subsidie. Maar ook veel agrariërs hebben zowel de ruimte, als een hoog eigen verbruik. Of denk aan grote transportondernemingen, datacenters, machinefabrieken etc. Wij zoeken naar de wil bij bedrijven, wij bieden ze een unieke kans om mee te doen aan een omwenteling!”

Voor meer informatie: www.destroomplantage.nl

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c41 c185 c225 c243
Deze woningcorporatie zet duurzame en circulaire stappen

Deze woningcorporatie zet duurzame en circulaire ...

Bij de verduurzaming van de woningvoorraad was Lefier betrokken bij het landelijke initiatief Stroomversnelling, waarin ze gold als een van de koplopers. Op het ...

Lees verder

c21 c225 c265 c302
Webinar: Hoe AI kan helpen bij vastgoedverduurzaming

Webinar: Hoe AI kan helpen bij vastgoedverduurzaming

Hoe AI kan helpen bij vastgoedverduurzaming, dat ontdek je op woensdag 16 april om 11.00 uur of op dinsdag 29 april om 16.00 uur tijdens een webinar. In dit artikel ...

Lees verder

c21 c225
Subsidie voor biobased isolatie Amsterdamse monumenten

Subsidie voor biobased isolatie Amsterdamse ...

De gemeente Amsterdam heeft Europese subsidie ontvangen om met natuurlijke materialen 556 sociale huurwoningen en de Centrale Markthal te gaan isoleren.

Lees verder

c21 c225 c243 c301
'Gebrek aan nuance in berichten media over ruimte op stroomnet'

'Gebrek aan nuance in berichten media over ruimte ...

Een andere kijk op verbruiksmomenten van energie is noodzakelijk. En er is een gebrek aan nuance in berichten van media over de ruimte op het stroomnet. Dat vindt ...

Lees verder

c21 c41 c185 c225 c243
Woonbedrijf werkt in samenwerkingsverbanden aan circulariteit

Woonbedrijf werkt in samenwerkingsverbanden ...

Woonbedrijf heeft duurzaamheid sinds vijftien jaar als belangrijk onderdeel in haar strategische visie staan. Het is dan ook geen verrassing dat de Eindhovense ...

Lees verder

c21 c225
DUMAVA 2025 ook voor sportverenigingen

DUMAVA 2025 ook voor sportverenigingen

De subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA) wordt in 2025 opnieuw opengesteld, met een totaal subsidiebudget van € 405 miljoen ...

Lees verder

c21 c225 c302
Dit betekent het inperken van CSRD voor je duurzaamheidsrapportage

Dit betekent het inperken van CSRD voor je duurzaamheidsrapportage

De recente aanpassing van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) door het Omnibus-voorstel van de Europese Commissie schudde het duurzaamheidslandschap ...

Lees verder

c21 c40 c185 c225
Financiële incentieven voor circulair bouwen

Financiële incentieven voor circulair bouwen

Overheden die samen met het bedrijfsleven meetbaar circulair bouwen. Is dat een vergezicht of is dit al werkelijkheid? Tijd om de status quo op te maken.

Lees verder

c21 c41 c185 c225
Oproep: schaal de circulaire economie op 

Oproep: schaal de circulaire economie op 

Grote Nederlandse bedrijven luiden de noodklok en eisen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen. De ...

Lees verder

c21 c225 c301
Whitepaper met oplossingen voor netcongestie

Whitepaper met oplossingen voor netcongestie

De whitepaper ‘Watt nu?’ helpt je je kennis op te vijzelen over netcongestie en mogelijke oplossingen. Het volraken van het elektriciteitsnet hoeft ...

Lees verder

c21 c225 c265 c301
Beter benutten van het elektriciteitsnet om netkosten te drukken

Beter benutten van het elektriciteitsnet om ...

De investeringskosten tot 2040 kunnen met 30 miljard euro worden verlaagd. Dat vindt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Zoals het er nu voor staat, ...

Lees verder

c21 c225 c243
Toekomstbestendig wonen: nieuw Deltaplan?

Toekomstbestendig wonen: nieuw Deltaplan?

De klok tikt richting 2050, en de uitdaging is gigantisch: de bestaande bouw moet in hoog tempo verduurzamen, om Nederland klimaatneutraal te maken. Het is een ...

Lees verder

Reacties

Mooi idee. Ik ben benieuwd welke bedrijven zich hiervoor gaan aanmelden. Het lijkt me dat er voldoende daken zijn die voldoen aan de gestelde voorwaarden. Zeker op bedrijventerreinen. Ik ben ook benieuwd wanneer dit soort acties ook voor VvE's en kleinere dakoppervlakten beschikbaar komt. Als ik sommige verhalen mag geloven is zonne-energie over ongeveer 5 jaar even duur als de consumentenprijs voor stroom. Aangezien grootverbruikers naar mijn weten korting krijgen op hun stroomrekening zou 't toch ook voor particulieren uit moeten kunnen. Zeker als je daar schaalgrootte in weet te creëeren (bv. door gerichte buurt acties) en installateurs kunnen gaan plannen.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up