Duurzaam ontwerp gezocht voor Buiksloterham
Op vrijdag 11 september start een unieke selectiemethode van marktpartijen voor vijf kavels in de Buiksloterham in Amsterdam-Noord. Het belangrijkste selectiecriterium is duurzaamheid. Ontwikkelaars krijgen een kavel niet op basis van wie het meeste geld biedt, maar wie het meest duurzame plan indient.
Amsterdam heeft zichzelf ten doel gesteld dat in 2015 alle nieuwe projecten klimaatneutraal worden gebouwd. Amsterdam-Noord gaat nu in BSH het voortouw nemen om dat doel te bereiken.
Voor een kavel is een vaste prijs bepaald. Daarover valt niet te onderhandelen. De gemeente daagt ontwikkelaars met deze selectiemethode uit om het beste op het gebied van duurzaamheid te laten zien.
Impressie van Buiksloterham
Wethouder Maarten van Poelgeest: "De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid gaan razendsnel. Ik ben ervan overtuigd dat er veel meer mogelijk is dan we nu denken. Misschien krijgen we straks wel huizen die energie terug leveren aan het net in plaats van verbruiken.”
De selectie van van marktpartijen vindt plaats in twee fasen. In de eerste fase wordt gevraagd naar de visie ten aanzien van de duurzame ontwikkeling in BSH. Vervolgens worden maximaal vier partijen per kavel geselecteerd. In de tweede fase wordt de partijen gevraagd de visie uit te werken tot een concreet duurzaam plan.
De plannen worden met elkaar vergeleken door een selectiecommissie. Het meest duurzame plan wint. De verwachting is dat in het voorjaar 2010 de winnaars bekend zijn.
Selectiecommissie
De selectiecommissie wordt voorgezeten door Jan Terlouw. Hij is als voorzitter van het platform EnergieTransitie Gebouwde Omgeving (PeGO) nauw betrokken bij duurzame ontwikkelingen in de bouw.
PeGO wil binnen 25 jaar (2030) een energiereductie van 30 procent in de gebouwde omgeving. Het Platform wil dit bereiken door het toepassen van energiebesparingsmaatregelen op brede schaal en het gebruik van duurzame energie.
Buiksloterham
De Buiksloterham verandert de komende jaren in een uniek en duurzaam gemengd werken woongebied, met ruimte voor bestaande en nieuwe bedrijven en avontuurlijke bewoners. In het gebied komen in de periode tot 2015 ongeveer tweeduizend woningen, gemengd met bijzondere bedrijfspanden.
Een derde van het gebied ontwikkelt de gemeente actief door grond uit te geven. Voor maar liefst tweederde van het gebied geldt dat er volop kansen liggen voor initiatieven van particulieren.
Initiatiefnemers zijn daarbij niet gebonden aan een uitgewerkt stedenbouwkundig plan, maar kunnen binnen bepaalde spelregels hun plannen zelf vormgeven.
Meer informatie over de Tender.
bron: Architectenweb, Gemeente Amsterdam