Grootste stampleem muur van Nederland in Coevorden
In de ‘Hof van Coevorden’, het nieuwe stadskantoor van Coevorden, wordt momenteel de grootste stampleem muur van Nederland gerealiseerd. Leemwerk voert het werk uit, naar een ontwerp van architectenbureau Rau.
In de centrale hal verrijst een imposante lemen muur van 13 mrt lang en 7,5 mtr hoog en 30 cm dik. Rau heeft deze lemen muur om een aantal redenen in haar ontwerp opgenomen. De massieve lemen muur verwijst naar de oude vestingmuur met slotgracht van kasteel Coevorden die hier vroeger lag.
Maar ook de kenmerkende eigenschappen van leem, zoals het grote vocht- en warmteaccumulerend vermogen, spelen een belangrijke rol. Leem draagt op deze manier bij aan een stabiel en aangenaam binnenklimaat. Leem als lowtec airconditioning!
Bruut geweld
De techniek van stampleem is zeer oud. Aardvochtige leem wordt, laag voor laag, in een bekisting geschud en krachtig met grote stampers pneumatisch verdicht. Hierdoor krijgt de leem de dichtheid van beton en wordt hard als steen. Na verdichting wordt de volgende laag ingebracht en weer verdicht. Zo wordt naar boven toe gewerkt tot de gewenste hoogte bereikt is. Na het weghalen van de bekisting is een massieve muur zichtbaar, met een mooie aardse gelaagdheid.
Door de groeiende aandacht voor duurzaam bouwen is dit materiaal weer herontdekt. Hoewel arbeidsintensief, weet Leemwerk door een goede voorbereiding, gebruik van moderne hulpmiddelen en vergaande mechanisatie een strakke planning te hanteren.
Meer informatie: Leemwerk
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
ik ben blij met dit nieuwsfeit. niet om de Guinnesbook-achtige kwalificatie dat dit een erg grote muur is. wel omdat deze er uberhaubt is voor deze opdrachtgever. de toegepaste kwaliteit in een niet al te geiten wollen sokken context is goed voor het materiaal. goed voor de ambitie die hierin schuilt. zoals het afknippen van een stropdas ook niet door een kraker moest gebeuren, maar door prins Claus (de airco kan een paar graden naar beneden als werknemers in moderne kantoorgebouwen geen stropdas dragen, dus niet de tuttige etiquette lag onder vuur). de discussie lijkt zich te draaien van "laten we nu eens iets terug doen voor die lieve natuur" naar " laten we inzien dat we minder schadelijk moeten zijn dag in dag uit door betere keuzes te maken". Ik zoek naar een project voor dit mooie materiaal.