Gemeentelijk vastgoed levert geld op na laagdrempelige verduurzaming

timer5 min
Gemeentelijk vastgoed levert geld op na laagdrempelige verduurzaming

Gemeenten moeten binnen dertig jaar het maatschappelijk vastgoed verduurzamen. Alle gebouwen moeten energieneutraal zijn in 2050, zonder dat ze nog schadelijke broeikasgassen uitstoten. Afgelopen jaar verscheen een nieuw handvat voor die enorme opgave: de Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed. Waarom zou je daar nú al mee aan de slag willen en wat levert het je op?

Gemeentelijk vastgoed levert geld op na laagdrempelige verduurzamingDe Sectorale Routekaart Gemeentelijk Vastgoed vormt het antwoord op een grote uitdaging, namelijk het realiseren van een duurzame transitie naar energieneutraal vastgoed”, weet Duurzaam Gebouwd-expert en CFP-directeur Bram Adema (foto rechts). “De kaart zorgt ervoor dat jouw gemeente een tijdspad opzet voor je portefeuille en een realistische planning bedenkt om je vastgoed energieneutraal en gasloos te maken.”

De tool neemt gemeenten bij de hand, zodat ze meteen kunnen starten met verduurzamen. “Voor veel gemeenten is het nog onduidelijk welke maatregelen ze kunnen nemen om het vastgoed toekomstbestendig te maken, dus de waarde van de routekaart is groot.”

Lang wachten is in sommige gevallen niet eens een optie. Zo is er vanuit de Wet Milieubeheer namelijk de verplichting om aan de gang te gaan met ‘erkende maatregelen’ die een terugverdientijd van minder dan vijf jaar hebben en hierover te rapporteren. Uitstellen is dus ongewenst, zeker gezien het feit dat investeringen oplopen naarmate maatregelen dichterbij zijn.
“Je doet er goed aan om er nu tijd in te steken, voordat je straks achter de feiten aanloopt. Dan zijn je investeringen namelijk veel hoger, terwijl die nu relatief klein kunnen zijn. Je weet door het invullen van de routekaart wat je de komende jaren kunt doen aan je vastgoed en daarmee is het goed bestede tijd.”

Gemeentelijk vastgoed levert geld op na laagdrempelige verduurzaming

Doelstellingen om zoveel mogelijk CO2-neutraal te worden en van het gas af te gaan zijn lucratief. “Want hiermee zorg je ervoor dat je op een natuurlijk moment - bijvoorbeeld een renovatie - je vastgoed integraal onder handen neemt en toekomstbestendigheid garandeert.”

Half uur per gebouw

Een veronderstelling is nog vaak dat het proces een enorme tijdsinvestering vergt. Dat blijkt mee te vallen. Het proces om een gebouw in kaart te brengen neemt soms maar een half uur in beslag, mits je de juiste verbindingen legt en digitale gereedschappen gebruikt.
“Daarvoor hebben wij tools ontwikkeld, die ervoor zorgen dat iedereen kan verduurzamen. Ze zorgen ervoor dat het eigenlijk kinderlijk eenvoudig wordt om informatie bij elkaar te krijgen. Deze tools besparen je een hoop tijd en geld. Dat moet facility managers en vastgoedeigenaren goed in de oren klinken, want de moeite die het kost om te achterhalen ‘wat je in huis hebt’, is een veelgehoorde frustratie. De informatie is vaak wel beschikbaar, maar achterhalen en op papier zetten vormt een drempel.”

Die belemmering hoeft er dus niet te zijn. “Wij willen het eenvoudig maken om aan de slag te gaan. Je zet postcodes en huisnummers in de tool, die vervolgens uit het Kadaster en het Energielabelregister de eerste informatie haalt. Met behulp van big data en algoritmes krijg je vervolgens informatie over je labels en het aantal vierkante meters dat je kunt verduurzamen en welke manieren daar dan voor zijn.”

Per gebouw wordt een businesscase opgesteld, waardoor snel duidelijk wordt welk vastgoed prioriteit mag hebben. Ook wordt het hiermee duidelijker welke maatregelen interessant zijn om door te voeren. “Dat past precies bij onze overtuiging dat iedereen in staat moet zijn om te verduurzamen.”

Naar een duurzaam meerjarenonderhoudsplan

Als de businesscase per vastgoedobject helder is, is het mogelijk om maatregelen aan te geven die je wilt doorvoeren. Dat kan een vervanging van installaties zijn, het energetisch verbeteren van de gevel of het toepassen van duurzame energie.

Gemeentelijk vastgoed levert geld op na laagdrempelige verduurzaming
“Tegelijkertijd kun je in de tool benoemen welke maatregelen je op dit moment nog niet wilt doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan monumentale panden, waarbij het lastig is om zonnepanelen op het dak te plaatsen. In één oogopslag is vervolgens te zien welke maatregelen je nog moet treffen om naar label C of A te gaan, of zelfs energieneutraal te worden. Dat geeft wellicht een nieuw perspectief om nog net het laatste zetje te geven en je vastgoedobject geen energie meer te laten verbruiken.”

Een volgende stap is het, samen met een onderhoudspartij, bekijken welke grote renovaties eraan komen en welke maatregelen je kunt combineren. Daarbij maak je slimme verbindingen tussen budget, uitvoering en technische oplossingen die bijvoorbeeld het einde van hun levensduur naderen. Daarmee wordt een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) een duurzaam meerjarenonderhoudsplan, waarbij je bijvoorbeeld ook uitgangspunten als gezondheid meeneemt. Dit zorgt ervoor dat je weet hoe je investering in duurzaamheid rendeert.”

Hoe krachtig de tools ook zijn, vastgoedprofessionals staan er niet alleen voor bij het uitwerken en realiseren van de maatregelen aan het vastgoed. “Het uitgangspunt is dat men zelf aan de slag kan, eventueel met behulp van een ondersteunende en adviserende organisatie. Veel partijen komen er bij de uitwerking achter dat ze door onder andere budgetten te ontschotten, zelfs geld kunnen verdienen met verduurzaming en miljoenen euro’s kunnen besparen. Dat geld laten ze anders de lucht in vliegen door onder andere energieverliezen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe duurzaamheid impact kan maken op verhoging van arbeidsproductiviteit en verlaging van ziekteverzuim.”

Stappenplan: upgrade voor gemeentelijk vastgoed

In vijf eenvoudige stappen zorg je voor een duidelijk pad voor een upgrade van je gemeentelijk vastgoed. We laten je zien hoe laagdrempelig dat is.

  1. Zet je portfolio in een online tool en draai een short en long list uit van vastgoed dat je onder handen wilt nemen.
    >2 minuten per gebouw
  2. Werk het meerjarenonderhoudsplan uit naar een duurzaam meerjarenonderhoudsplan en combineer duurzaamheidsmaatregelen met renovatiemomenten.
    >20 minuten per gebouw
  3. Leg de maatregelen langs de BREEAM- en WELL-maatlatten om maximaal impact te maken.
    >10 minuten per gebouw
  4. Benader de markt met een shortlist en longlist, bevraag hen over (technische) duurzaamheid en sluit een prestatiecontract om kwaliteit te borgen en langdurige betrokkenheid te creëren.
    >Tijdsinvestering hangt af van doelstellingen en relatie met installateur
  5. Monitor de voortgang met bijvoorbeeld een energiemanagementsysteem en een scorekaart.
    >1 uur per gebouw per jaar

Hoe staat het ervoor met de duurzaamheid in jouw wijk of gemeente? En welke investeringen zijn er nodig om te blijven voldoen aan de wetgeving? De Duurzame Routekaart van CFP verschaft de data die je als besluitvormer nodig hebt bij het opstellen van een routekaart richting 2030 en 2050. Zowel op landelijk en gemeentelijk niveau als op wijkniveau. Jij selecteert de regio, CFP verschaft de data.

Lees nu de uitgebreide whitepaper over dit onderwerp of check meteen de routekaart.

Tekst: Marvin van Kempen, Beeld: CFP Green Buildings

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c54 c135 c160 c225 c265
Nieuw pakket van maatregelen voor verduurzaming gebouwen

Nieuw pakket van maatregelen voor verduurzaming ...

Het verduurzamen van vastgoed staat volop in de belangstelling, met Energielabel C als aanjager. Die verplichting is echter nog lang niet overal gerealiseerd. Vandaar ...

Lees verder

c21 c135 c225 c237 c243 c299
Is jouw dak groen, geel of blauw?

Is jouw dak groen, geel of blauw?

Nu er in veel regio’s boter bij de vis moet wat betreft het invullen van de opgave die elke RES zich heeft gesteld, komen daken steeds meer in het vizier. ...

Lees verder

c21 c135 c225 c243 c280 c298
Hoe overleef je de ‘valley of death’ van de wijkaanpak?

Hoe overleef je de ‘valley of death’ ...

Wat zijn de actuele knelpunten in de energietransitie? Die onderwerpen vormen de basis van een serie events van Stroomversnelling, genaamd De Shift, waarin ...

Lees verder

c21 c134 c135 c225
Klimaatbestendige regels voor nieuwe gebiedsontwikkelingen

Klimaatbestendige regels voor nieuwe gebiedsontwikkelingen

Klimaatverandering zorgt ervoor dat we op een andere manier met water moeten omgaan. Vooral waterschappen hebben daar nadrukkelijk mee te maken, maar zijn slechts ...

Lees verder

c21 c135 c140 c190 c225 c265 c298
Gamechanger in de bouw en infra: programmatisch inkopen

Gamechanger in de bouw en infra: programmatisch ...

Het congres Gamechangers in de Bouw & Infra, editie 2023, stond op 13 februari bol van de kennisdeling en systeemveranderingen. Naast de inspirerende keynotes ...

Lees verder

c21 c135 c185 c225
Congres Gamechangers: debat over eisen duurzaam bouwen

Congres Gamechangers: debat over eisen duurzaam ...

‘Normen zijn een ziekte’, klonk het eerder uitdagend in een discussie over het Congres Gamechangers in de Bouw & Infra. Het was de aanleiding om ...

Lees verder

c21 c135 c225 c243 c244
Hugo de Jonge: 'Wel bouwen in backyard'

Hugo de Jonge: 'Wel bouwen in backyard'

De versnelling en opschaling van de woningbouw is gebaat bij een vereenvoudiging van de regels. Precies dat was afgelopen week in het nieuws, maar dan wel via twee ...

Lees verder

c21 c54 c135 c243
Prijsplafond is geen blijvende oplossing

Prijsplafond is geen blijvende oplossing

Met de nodige verbazing volgde Duurzaam Gebouwd-expert Albert Hulshoff de afgelopen maanden het debat over het prijsplafond voor energie. De bedragen die de Rijksoverheid ...

Lees verder

c21 c135 c225 c277 c295
Succesvol samenwerken aan klimaatadaptatie

Succesvol samenwerken aan klimaatadaptatie

Er wordt heel wat gesproken en vergaderd over het tackelen van de klimaatverandering. Over het werkelijke uitvoeren, het dóén, heerst op veel fronten ...

Lees verder

c21 c135 c225 c265
Drie ministeries samen aan de slag met CO2-Prestatieladder

Drie ministeries samen aan de slag met CO2-Prestatieladder

Op drie verschillende departementen wordt gezamenlijk gewerkt aan het in- en doorvoeren van de CO2-Prestatieladder. Dat alles gebeurt met inzet van Aveco de Bondt ...

Lees verder

c21 c135 c225 c243 c280
Helft kantoren heeft Energielabel C of beter

Helft kantoren heeft Energielabel C of beter

Vanaf 2023 moeten de meeste kantoren in Nederland over Energielabel C of beter beschikken. Hoewel niet alle cijfers klip en klaar zijn, wordt geschat dat de helft ...

Lees verder

c21 c135 c140 c190 c225
Daten met hergebruikte materialen in Apeldoorn

Daten met hergebruikte materialen in Apeldoorn

In de gemeente Apeldoorn werkt de afdeling Beheer en Onderhoud mee aan het realiseren van een duurzame, schone en veilige gemeente. Veel van deze zaken worden weerspiegeld ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up