Glazen energiedak van zonnepanelen
- Duurzame Energie & Energieopslag
- Artikel
Voordat hij TULiPPS Solar oprichtte, werkte eigenaar Paul Stassen in de kunststofindustrie, die grondstoffen levert aan de automotive sector. De overstap naar zonnepanelen lijkt opmerkelijk, maar Stassen blijft dichterbij huis dan gedacht. Een interview over innovatie in de wereld van de zonnepanelen.
Abonneer je op ons Youtube-kanaal:
Stassen vertelt: “Na de verkoop van mijn bedrijf oriënteerde ik me op zonnepanelen. Het viel me op hoe traditioneel die industrie is. Zonnepanelen zijn lelijk, de constructie onhandig en gemaakt met ouderwetse technieken. Door de groeiende duurzame markt en mijn kennis en ervaring in de kunststofindustrie, zag ik mogelijkheden voor verbetering.”
Met een consortium van partners ontwikkelt Stassen lichtgewicht zonnepanelen die ook functioneren als dak. “Ik wilde meer functionaliteit integreren in zonnepanelen”, aldus Staffen, die met zijn bedrijf TULiPPS Solar een van de kartrekkers is van het innovatieproject Lightweight Rooftop BIPV System (LiRoB).
Inspiratie
“Mijn ervaring in de kunststof- en auto-industrie diende als inspiratie. Gebruikmakend van de vormvrijheid van kunststof kun je functies integreren en daardoor betere, goedkopere producten maken. De machines waarmee kunststof auto-onderdelen gemaakt worden, hebben vaak specifieke toepassingsmogelijkheden. Bij producenten speelde al langer de behoefte om hun markt te verbreden. Mijn ontwikkeling voor de toepassing van kunststof in zonnepanelen is daarvoor een oplossing.
Onzichtbaar ophangsysteem
TULiPPS ontwikkelde het COSMOS-zonnepaneel, met een extra dunne laag thermisch gehard glas van twee millimeter en een onzichtbare hybride kunststofmetaal ophangconstructie aan de achterkant. Stassen: “De innovatie zit hem niet alleen in het glas, maar in de combinatie met het frame en de bevestiging op het dak met een railsysteem. Het lichte gewicht en de plug-and-play-constructie verkorten de installatietijd.”
Doel is om met de zonnepanelen een compleet dak te bouwen. Op dakdelen die niet geschikt zijn voor de productie van zonne-energie komen op het oog identieke glazen passtukken te liggen. Deze hoeven echter geen zonnecellen te bevatten en zijn daardoor goedkoper. Met een dak van COSMOS-zonnepanelen is een gemiddeld huishouden zelfvoorzienend. Stassen voorziet dat in de toekomst de hele gebouwschil van glas bestaat: “Wat nu van staal of baksteen is, kan ook van glas worden gemaakt. Glas is bijzonder sterk én duurzaam.”
Van meer rendement naar meer oppervlak
Stassen wil met de COSMOS-zonnepanelen een concurrerend product op de markt brengen. “Dat zit hem niet in de prijs van één paneel, maar in de total cost of ownership van het systeem. Hoe gemakkelijk is het te bevestigen en hoe mooi ziet het eruit? Omdat de zonnepanelen waterkerend zijn functioneert het systeem ook als dak.”
Daardoor is de opbrengst per zonnepaneel volgens Stassen van ondergeschikt belang. “Eerder was de gedachte: creëer een zo hoog mogelijk rendement, dan heb je minder zonnepanelen nodig. Maar met voldoende oppervlak tot je beschikking is cel-efficiëntie niet altijd meer de hoogste prioriteit.” De nieuwe generatie zonnepanelen moet een bouwgeïntegreerd systeem worden. “Het is echt bedoeld als bouwproduct. Daarom betrekken we ook bouwpartijen bij de ontwikkeling.”
Krachten bundelen
Samenwerken is een belangrijk thema in het werk van Stassen. Het LiRoB-consortium bestaat dan ook uit meer dan tien partijen die een bijdrage leveren aan het verbeteren van verschillende aspecten van het zonnepaneel. “Het eerste wat ik doe bij een nieuw idee is een specialist erbij zoeken. Dat levert al in een vroeg stadium veel focus op; je vindt sneller de juiste weg en maakt minder fouten. Samenwerken maakt het mogelijk om plannen veel goedkoper te realiseren. De ontwikkeling van de panelen is bijna volledig gerealiseerd met bestaande middelen”, aldus Stassen.
LiRoB is aangesloten bij het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Solar Energy, een platform voor bedrijven en specialisten uit de gehele zonnesector, onderdeel van de Topsector Energie. Stassen: “Krachten worden gebundeld. Samen realiseren we innovatie sneller, efficiënter, goedkoper en met minder fouten. Innovatie gebeurt vaak op de grensvlakken van disciplines. Het TKI creëert de basis voor een structurele aanpak en samenwerking en verleent subsidie.”
Ondersteuning
Stassen: “Ook vanuit Agentschap NL wordt het reilen en zeilen van het TKI ondersteund. Agentschap NL voert het beleid van het ministerie uit en stimuleert innovatie met subsidies. Ze scheppen de randvoorwaarden voor nieuw beleid en stimuleren samenwerking tussen kennisinstituten en bedrijven. Ze zijn betrokken bij de invulling van projecten; stellen kennis beschikbaar, beoordelen plannen, stellen vragen en bieden hulp bij problemen. Dat zorgt voor een gecontroleerde uitvoering."
Zelf duurzame energie opwekken
Zelf duurzame energie opwekken zorgt voor minder afhankelijkheid van fossiele energie en een goed imago. Dat leidt tot meer continuïteit en een lagere energierekening. Partijen die nadenken over een investering in energie uit duurzame bronnen, worden op weg geholpen door Agentschap NL, uitvoeringsorgaan van het ministerie Economische Zaken. Dit verloopt via de website agentschapnl.nl/duurzameenergie.
Op dit moment test LiRoB de eerste prototypen op functionaliteit. Stassen hoopt de COSMOS-zonnepanelen in 2014 op grote schaal te gaan produceren.
Auteur: Imke Hamacher, in opdracht van Agentschap NL
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Moet ik maar eens snel gaan sparen voor een mooi dak, ik heb nog een lelijk garagedak, hellingshoek is wel goed, maar helaas op het westen. Super Paul wat je in deze periode gepresteerd hebt chapeau. !!!!!
Ik heb op de zuidkant van mijn huis nagenoeg alles vol liggen met zonnepanelen.Zou ook graag de noordkant laten vol leggen met het nieuwe systeem plus mijn garagedak.Lijkt me wel rendabel.Goed idee Paul Stassen.
Geachte heer Stassen, Klinkt mooi! Heb een dak van 5,5 x 13 meter. Kunnen dan alle pannen er af en vervangen worden door panelen? Zijn de panelen waterdicht aan elkaar verbonden?
Wij hebben een grote kas. Zijn uw zonnepanelen ook geschikt om deze te gebruiken ipv glas? Wanneer beginnen jullie met de productie? Zal de prijs in debuurt komen van de bestaande panelen per opbrenst watt?
ik denk erover na om mijn hele dak te renoveren en met PV panelen vol te leggen mits deze esthetisch verantwoord zijn. Dat er voor de schaduwzijde gelijkuitziende glaspanelen zijn vind ik een uitstekend idee. Combineer een esthetisch beeld met pv opbrengst en je hebt een win-win situatie. Verder sluitik mij aan bij de opmerking van Sjoerd Driessen en wordt ik graag op de hoogte gehouden.
Heb het filmpje bekeken. Super,niet kapot te krijgen.Ik zit op dit moment zelf met een paneel dat eruit ziet als een half versplinterde autoruit, Mijn installateur zegt dat dat vermoedelijk door een vallende steen of hagelsteen gekomen is.